Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Még nem áldozott le végleg az olvasásnak, de így is milliók vannak, akik egy könyvet sem fognak a kezükbe

2024. március 20. 13:58
Száz magyar emberből tizenöt még mindig napi szinten fog könyvet a kezébe, a lakosság hetvenhárom százaléka pedig legalább évente egyszer olvas olyan tartalmat is, ami nem csak az okostelefon használati utasítása. Látszólag a könyvek alkonya még nem érkezett el, az viszont már egy vészjósló tendencia, hogy az könyvolvasás aránya a rendszerváltáshoz képest harmadára esett vissza.

Az olvasási szokásokról évente születnek statisztikák, a legutóbbi, 2023-mas adatok pedig azt mutatják, hogy a magyar lakosság még mindig értéknek tartja azt, ha kezébe vehet egy könyvet és olvashatja azt. A leggyakoribb indok, amit felhoznak azzal kapcsolatban, hogy miért nem teszik ezt sűrűbben, az nem is egzisztenciális, sokkal inkább az időhiány.

A magyarok olvasási szokásairól az ÉVA Magazin készített reprezentatív felmérést, ebből kiderült, hogy a felnőtt lakosság tizenöt százaléka naponta olvas könyvet. A hetente, vagy csak havonta könyvet olvasók aránya egyaránt tizenhárom százalék. Negyedévente a megkérdezettek kilenc százaléka olvas valamit, az alkalomszerű olvasók pedig huszonhárom százalékát tették ki a felmérésnek.

Tehát a magyar hetvenhárom százaléka évente legalább egyszer a kezébe fog valamilyen könyvet és körülbelül a lakosság negyede az, akik ezt nem teszik meg.

Ha pedig valaki azt gondolná, hogy az olvasás, mint kedvelt elfoglaltság főleg az idősebb korosztály tagjainak privilégiuma, azt a kutatás eredménye gyorsan meg is cáfolja, hiszen kitűnik, hogy a fiatal, 18-30 évesek körében sokkal kisebb azok aránya, akik egyáltalán nem olvasnak, szemben az idősebbekkel. Az ötvenévesek nagyjából harminc százaléka az, aki nem olvas.

Érdekes eltérés látszik abban, hogy nemek szerint ki milyen könyvet szeret a kezébe fogni. A nőknél dominálnak a könnyedebb regények, míg a férfiak inkább a dokumentarista könyveket szeretik. Népszerűek az önismereti könyvek is, sőt a fiatalok körében ezek a legnépszerűbb olvasmányok. A felmérés egyébként megemlíti, hogy nagy befolyása van a kiadók marketingtevékenységének és a közösségi médiának is, hogy melyik könyvek kerülnek a sikerlisták élére.

Az olvasás hasznos elfoglaltságát tehet még nem kell temetni, viszont a statisztikus felhívják arra is a figyelmet, hogy a mostani számok a rendszerváltás idejéhez képest sokkal alacsonyabbak, gyakorlatilag harmadára esett vissza az olvasó emberek aránya.

vehir.hu
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. tegnap 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.