Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban

2024. május 27. 16:41
Sok családban van egy olyan távoli rokon, akivel bár tagadhatatlan a vérségi kapocs, mégis annyira kellemetlen a jelenléte, hogy dugdosni kell az esküvőkön, vagy minél távolabb ültetni az asztalfőtől a családi összejöveteleken. Valami ilyesmi érzése van az embernek akkor is, amikor az ellenzéki politikusok választási plakátjai jönnek szembe az utcákon. A pártlogók ugyan kötelező jelleggel szerepelnek rajtuk, de távolról mintha csak elmosódott légypiszkok lennének, helyette a manapság oly divatos „civil” formációt hirdetik. De vajon honnan ered a civilség vélt ereje a politikában és miért jó elbújni a szoknyájuk mögé? Véleménycikk a kampányplakátok vizuális csiklandozásáról.

Először a 2010-es választási kampányban volt szembetűnő, hogy a baloldali politikusoknak mintha kezdene kellemetlenné válni a saját pártjuk, ezért a logók összementek a plakátokon. Majd az összefogásdi időszakában – 2014, 2018, 2022 – inkább már azért kellett a grafikusoknak csökkenteni a betűméretet, hogy egyáltalán ráférjen minden párt a szórólapra. 2024-ben pedig már mintha mindkettő érvényesülne, sokan is vannak a pártok, de cikinek is tűnnek. Persze ügyes húzásként a pártközpontok agytrösztjei így is megtalálták azt a megoldást, hogy legyen legalább egy intézményesült szervezet ezeken a plakátokon a jelölt portréja mellett egy civil egyesület formájában. Veszprém pedig akár az illusztrációja is lehetne a politikai kézikönyvben ennek a jelenségnek.

Mindez viszont már felvet morális kérdéseket is a kampányban.

Persze civilnek lenni a politikában elsőre nagyon jól hangzik. Hiszen a civilség mellé egyből fel lehet vonultatni a függetlenség jelzőjét is, amikor nem Kubatovok meg Molnár Csabák irányítják a politikai üzeneteket. De mi van akkor, ha valójában ez is csak egy politikai machinálása a választók gondolkodásának?

Veszprémben a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek hirdettek választási szövetséget, az egész helyi összefogás viszont egy civil egyesület, a Híd a Városért emblémája alatt fut. Ennek az alig egyéves egyesületnek a logója szerepel nagyban a plakátokon, szórólapokon, alatta pedig libasorban, ám sokkal kisebb méretben a többi valóban politikai szervezet. Sőt, a legutóbbi városi közgyűlésre egy ilyen egyesületi logózott pólóban ültek be az ellenzéki politikusok. (Arra most külön ki sem térünk, hogy a Híd a Városért Egyesület elnöke Hartmann Ferenc, a helyi MSZP elnöke.)

A Híd a Városért szövetség polgármester-jelöltjét viszont Dobrev Klára mutatta be, azóta pedig már kampányolt mellette Gyurcsány Ferenc és Donáth Anna is személyesen Veszprémben. Akkor nem vettek Híd a Városért pólót magukra, akkor a pártok roll-upjai előtt sorakoztak fel, hogy aztán egy gyors átöltözés után már ismét a civil egyesület legyen előretolva a kampányban.

Persze választási törvényt nem sértettek ezzel. Magyarországon, ebben az állítólagos diktatúrában a civil szervezetek ugyanúgy állíthatnak jelölteket és elindulhatnak a választáson, mint a politikai pártok. Akár egymással, vagy pártokkal összefogva is. Az viszont már felvet elsősorban morális kérdéseket, hogy egy civil szervezet logója mögé elbújni, közben valószínűleg a mainstream baloldali pártvezérek által vezérelve mennyire számít egyenes vonalnak a kampányban és mennyire megtévesztő ez a választók körében.

Pedig Magyarországon a rendszerváltás óta már eltelt annyi idő, hogy beletanuljon a demokráciába a nép. Hogy a jobb-, vagy baloldaliságnak nem kellene sem negatív, sem pozitív ismérvnek lennie. Kérdés viszont akkor az, hogy miért ciki az ellenzéki politikusoknak az ezeket az ideológiákat hirdető pártokat felvállalni? Talán mert a DK szociáldemokráciája, amit alig egy éve hirdetnek vehemensen csak papíron létezik? Vagy mert az MSZP inkább a fennmaradásáért küzd a baloldali értékek felkarolása helyett? A Momentum pedig szögmérővel számolja, hogy mennyit tartson meg liberális irányából ahhoz, hogy még beférjen Gyurcsány Ferenc ernyője alá?

Úgy látszik, hogy az egyetlen közös ideológia, ami egyesíti ezeket a pártokat a civil egyesületek alatt már nem a baloldali, vagy liberális eszmék. Azok már nem trendik. A Fidesz és személyesen Orbán Viktor a közös gyűlölete viszont az. Ez pedig oly sikeres irányvonal ma Magyarországon, hogy 2022-ben a negyedik kétharmadot hozta össze.

Hajas Bálint
további cikkek
Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan véleménycikk Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan „Rossi az isten; Rossi takarodjon! Egy a nemzet, egy a szív; túlfizetett és agyonsztárolt focisták!” A magyar szurkolók (?) egy része úgy váltogatta álláspontját a nemzeti csapat megítélése kapcsán az elmúlt héten, mint a futballpályákon előszeretettel becsmérelt Románia a szövetségeseit a II. világháborúban. 2024. június 30. 20:58 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! 2024. június 24. 16:23 Fárad a Tisza? Dóri Fárad a Tisza? A hazafiak riszálják magukat, énekelnek, szavalnak, esküdöznek. De csak egyfajta igazi hazafiság van: ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. Ennek visszaható ereje van a hazára. Minden más csak vásári mutogatás és tányérozás – mondta Márai Sándor. 2024. június 23. 23:24 Madárének, mint a stressz üldözője Eszter Madárének, mint a stressz üldözője Biztos, hogy akad, akit mégis, valamilyen oknál fogva idegesít a madárcsicsergés, a jellemző viszont az, hogy a madárének idegrendszerünk vasalója lehet, persze csak ha kihalljuk a város durva zajából. 2024. június 16. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.