Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mozgás = egészség

2024. június 17. 22:09
A Verancsics Akadémia meghívására Mocsai Lajos kézilabda mesteredző, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke tartott előadást Veszprémben, a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

A házigazda, Sztojalovszky Béla, a Magyar Lélek Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte Mocsai Lajost, és részletesen ismertette a munkában, szakmai sikerekben és hazai, valamint nemzetközi elismerésekben gazdag előadó életútját.

Sztojalovszky BélaSztojalovszky Béla

Veszprémben elsősorban kézilabda mesteredzői minőségében közismert a kiváló szakember, hiszen öt éven át volt a helyi férfi kézilabdacsapat szakvezetője, mellyel minden évben megnyerte a magyar bajnokságot, a nemzetközi porondon pedig sikerült elhódítania együttesével a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Sztojalovszky Béla megjegyezte, hogy Mocsai Lajos nem először tett eleget a Verancsics Akadémia meghívásának, hiszen a népszerű sorozat indulásakor, 2011-ben ő volt az első előadó.

Kapcsolódó cikk
Mocsai Lajos a csapatépítésről
Mocsai Lajos volt a vendége a Verancsics Akadémia "Gondolatok az innovációról" címmel kezdődött előadássorozatának.

Kiegészítésként Mocsai Lajos elmondta, hogy sokat köszönhet a Testnevelési Egyetemnek, amely egyetlen főállású munkaadója volt 46 éven át, ahol tanársegédként indult és eljutott a rektori címig. Kézilabdaedzőként arra a legbüszkébb, hogy 17 éven át összesen 357 mérkőzésen vitte csatába a magyar női és férfi válogatottat, s ami ritkaság, mindkét nemmel világbajnoki döntőt vívott. Végül, de nem utolsósorban megemlítette, hogy nemrég megszületett a 16. unokája, így négy gyermeke tovább viszi a nagycsaládos hagyományt.

Mocsai LajosMocsai Lajos

Előadása elején elmondta, hogy a felmérések szerint a skandináv emberek 30-35, a nyugat-európaiak minimum 20-25 százalékban jobb fizikai állapotban vannak, mint a magyarok. Ebből következik, hogy a magyar férfiak hat, a nők pedig három-négy évvel élnek kevesebbet az említettekhez képest. És nem csak az élet hossza, hanem a minősége is más a kontinensünk északi és nyugati felén, mint nálunk. Mindez összefügg azzal, hogy mennyit mozgunk. A sport egyben kulturális tényező, melynek köszönhetően nem csak egészségesebb és erősebb, hanem jobb emberré is válhatunk, ami szorosan összefügg a társadalmi felelősségvállalással.

A legjobb befektetés a megelőzés, az egészség megőrzése, amit a rendszeres mozgással, sportolással érhetünk el. Statisztikai adatok szerint a magyar emberek fele 30 éves korában túlsúlyos lesz. Ebből is adódóan 50 éves korig kialakulnak azok a betegségek, melyek lerövidítik az életünket. Kutatások szerint a mozgásszegény életmód egyértelműen növeli a rizikófaktor nagyságát.

– Az egészség fogalma nem a betegség hiányát jelenti. Az egészséges életmód a minőségi élet színvonalát jelenti – hangsúlyozta Mocsai Lajos. Statisztikai adatokkal igazolta, hogyan hat a mozgás, a sport az egészségre. Kimutatták, hogy aki hetente háromszor sportol, ötször kisebb valószínűséggel lesz beteg, aki pedig minden nap mozog, az tízszer. Egy másik felmérés szerint a magyar lakosság hét százaléka nem tud 500 métert gyalogolni, ami szinte hihetetlen.

– A magyar gyerekek fizikai aktivitása is hiányos, ezért egyharmaduk túlsúlyos, öt százalékuknak magas a vérnyomása. Iskolatípustól függően a napi testnevelést nem tartják meg becsületesen, az órák egy részét másra használják, ami bűn – emelte ki az előadó. – Magyarországon a fiatalok 42 százaléka, a középkorúak 11 százaléka, az idősek négy százaléka aktív fizikailag. Nem meglepő, hogy tele vannak a kórházak gyógyíthatatlan betegekkel – vonta le a következtetést, hozzátéve, hogy a 10 legnagyobb betegség közül hétben dobogós helyet foglal el Magyarország.

Összegzésképpen Mocsai Lajos elmondta, hogy a helyzet javítása érdekében 10 pontból álló feladatsort kellene elvégezni. Ezek közül a legfontosabbak: egészségközpontok létrehozása minőségi tartalommal és sportolási kínálattal; rekreatív sportolás átfogó tervének kidolgozása, differenciált sportolási lehetőségek biztosítása; a napi vagy lehetőség szerint minimum heti háromszori minőségi fizikai aktivitás biztosítása; a megvalósítást szolgáló támogatási rendszer kidolgozása, a testkultúra közéletbe és az oktatás gyakorlatába való beépítése.

Az előadás itt nézhető vissza:

Darcsi István
Szalai Csaba
további cikkek
Varga Barnabás elhagyta a stuttgarti kórházat és hazautazott EURO-2024 Varga Barnabás elhagyta a stuttgarti kórházat és hazautazott Elhagyta a stuttgarti kórházat és hazautazott Varga Barnabás, a németországi Európa-bajnokságon szereplő magyar labdarúgó-válogatott csatára - számolt be róla szerdán a magyar szövetség közösségi oldala. ma 14:39 A Balatonalmádi SE visszalépett az NB III-as szerepléstől Balatonalmádi SE A Balatonalmádi SE visszalépett az NB III-as szerepléstől A tóparti labdarúgóklub hivatalos közösségi oldalán tudatta szurkolóival, annak dacára, hogy megnyerte a vármegyei I. osztályt, majd az Ózd elleni osztályozó párharcot, anyagi okok miatt mégsem vállalja az NB III-as szereplést a 2024/2025-ös évadban. ma 10:27 Practical VSC: négy érkező, négy edzőmérkőzés Practical VSC Practical VSC: négy érkező, négy edzőmérkőzés A veszprémi labdarúgócsapat a héten megkezdte felkészülését a labdarúgó NB III 2024/2025-ös kiírására. Szabó Péter ügyvezető a vehir.hu érdeklődésére elárulta, négy játékossal már szerződést kötött a klub, több futballistával pedig tárgyalási fázisban áll. ma 10:07 Az első kalapból várja a csütörtöki BL-sorsolást a Veszprém Veszprém Kézilabda Club Az első kalapból várja a csütörtöki BL-sorsolást a Veszprém Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hivatalos oldalán tette közzé a Bajnokok Ligája a kalapbeosztását a csütörtöki csoportsorsolás előtt. tegnap 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.