Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A mentális egészségünkre is rossz hatással van a hőség

2024. június 25. 15:20
Évről évre magasabb hőmérsékleteket mérünk a legforróbb nyári napokon, a hőség pedig nemcsak a testünket kezdi ki, hanem a mentális egészségünkre is negatív hatással van.

Mindenki ismeri a nyári hőhullámok okozta egészségügyi kockázatokat: a hőguta, a kiszáradás, a magas UV-sugárzás mind olyan rizikót jelentenek, amelyek ellen védekeznünk kell, ha nem akarjuk, hogy a testünk megszenvedje a körülményeket. 

A hőhullámok azonban a mentális egészségünkre is rossz hatással vannak, és különösen azokra jelentenek nagyobb veszélyt, akik eleve küzdenek valamilyen problémával. A szélsőséges időjárási körülmények stresszt okoznak a szervezetnek, ami szorongáshoz, memóriazavarokhoz, figyelmetlenséghez, a reakcióidő elnyúlásához vezethet – ennek például a közlekedésben végzetes következményei is lehetnek. 

Ez a stressz felerősítheti a depressziót, az agressziót – az Imperial College London kutatói egyértelmű összefüggést találtak a szélsőséges külső hőmérséklet és az öngyilkosságok, családon belül elkövetett erőszak, illetve az egészségügyi ellátórendszerbe mentális nehézségek miatt felvett betegek számának növekedése között. 

Illusztráció: amirgraphy on UnsplashIllusztráció: amirgraphy on Unsplash

A leginkább veszélyeztetettek a demenciában szenvedők, akik nagyobb arányban szorulnak kórházi kezelésre vagy halnak meg hőhullámok idején; és azok, akik olyan gyógyszereket szednek (például bizonyos antidepresszánsokat), amik hatással vannak a testhőmérsékletre vagy vízhajtó hatásúak. A Kaliforniai Egyetem (UCLA) összeállítása szerint bizonyos gyógyszerek hatékonysága romlik melegebb környezetben, ami felerősítheti az általuk kezelt tüneteket. 

Az UCLA szakemberei azt tanácsolják, hogy figyeljünk oda a fokozott folyadékbevitelre, tartózkodjunk hűvösebb helyeken, valamint fokozottan ügyeljünk az egészséges életmódra (kiegyensúlyozott táplálkozás, testmozgás, minőségi alvás), itt is igaz ugyanis a mondás: ép testben ép lélek, ha fizikailag karbantartjuk magunkat, akkor a mentális kihívásokkal is könnyebben küzdhetünk meg. Emellett a stresszkezelő technikák alkalmazása (meditáció, mindfulness, jóga), és az aktív emberi kapcsolatok is segítenek levenni a plusz terhet a vállunkról. 

Közben pedig figyeljünk oda azokra a családtagokra, barátokra, ismerősökre, akiket különösen érzékenyen érinthet a hőség!

Ha krízisben van, hívja a lelki elsősegély szolgálat 24 órában ingyenesen tárcsázható telefonszámát: 116-123 !

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Több mint százezer elektromos rollert használnak ma Magyarországon Általános városi közlekedési eszközzé válik a magán és közösségi elektromos roller, a Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint Magyarországon már több mint 100 ezer e-rollert használnak az emberek, amelyek mintegy 10 százaléka bérelhető, a többi magántulajdonú eszköz. Számuk folyamatosan nő, különösen a városokban, mivel az e-rollerekkel kikerülhetők a közlekedési dugók és parkolni is könnyű velük. 2024. szeptember 4. 11:56 Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka A parlagfű pollenkoncentrációja országosan nagyon magas, tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. 2024. szeptember 4. 11:49 Az úszás mint életre szóló ajándék úszás Az úszás mint életre szóló ajándék Aki gyermekként megtanul úszni, olyan ajándékot kap, amely az egész életére kihat – nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is. 2024. augusztus 31. 4:00 Vizet osztanak szerdától a vasútállomásokon és az autóbusz-állomásokon Vizet osztanak szerdától a vasútállomásokon és az autóbusz-állomásokon A harmadfokú hőségriasztás miatt szerdától vasárnapig vizet osztanak a MÁV-VOLÁN-csoport utasai számára - közölte a vasúttársaság. 2024. augusztus 14. 8:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.