Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy estére senki nem maradt magányos

2024. július 17. 12:14
VeszprémFest, Magyarország egyik legrangosabb zenei fesztiválja, mondhatni a magaskultúra helyi fellegvára, tegnap ismét bebizonyította, hogy milyen érzés az, amikor a zene közelebb hozza egymáshoz az embereket.

,,I want you by my side, so that I never feel alone again” – énekli több ezer ember, dübörög a História Kertben az egyedi, folk-rock és elektronikus zenei elemeket ötvöző stílusukkal a Milky Chance. Hiába indultál el egymagad, akkor is érzed, hogy te most tényleg nem vagy egyedül, hanem a nagy egész része lettél, egy kollektív sodrásba kerülsz, amikor csak az érzés és a zene számít, nem a miliő.

Az élményhez persze vitatlanul hozzáad a helyszín, a borok, az ételek, a modern és mégis időtlen kulturális közeg, de végre nem azt láttam, hogy az emberek háttal a színpadnak, háttérzajként tekintenek a fellépőre, hanem elsodorja őket a szöveg, a dallam és az az energia, ami Clemens Rehbeinből, a frontemberből és zenekarából árad.

Az első dolog, amit észreveszünk Milky Chance zenéjében, az a könnyed, laza stílus, amely áthatja minden dalukat. A jellegzetes énekhang, az akusztikus gitár, és az elektronikus zenei elemek sajátos keveréke, ami olyan hangzást eredményez, amely egyszerre táncolható és mélyen átélhető.

"And I want you / We can bring it on the floor / You've never danced like this before", énekli Rehbein az egyik legnagyobb slágerük, a „Stolen Dance” című dalukban, és ez a sor tökéletesen összefoglalja a zenekar filozófiáját:

A zene számukra nem csak egy művészeti forma, hanem egy életérzés, egyfajta menedék, ahol a hallgatók elengedhetik magukat és átadhatják magukat a pillanatnak.

A Milky Chance rendszeresen turnézik, és koncertjeik világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, fellépéseik különleges atmoszférájukkal és energikus előadásmódjukkal tűnnek ki magasan a legtöbb fesztivál palettájából. Megjárták például a Coachellát, a Lollapalooza-t és a Glastonbury-t is. A koncertek során az említett Clemens Rehbein énekhangja - a másik alapító tag - Philipp Dausch virtuóz gitárjátéka mellett hallhatók dobok és elektronikus elemek is, amelyek különleges vibrálást kölcsönöznek a koncertjeiknek.

Híresek az intim hangulatról, amelyet a közönséggel való közvetlen kapcsolattal pillanatok alatt megteremtenek. A zenekar gyakran improvizál, és különleges, akusztikus elemekkel lepi meg a rajongókat, mert talán nem is nekünk zenélnek, hanem velünk együtt.

Amikor a koncerten megszólal a "Cocoon", mindenki ismeri a sorokat:

"We cocoon 'round our bodies 'cause the night is so young
We're impatient creatures, always chasing the sun."

„Impatient creatures” – dübörög a szív, dobog a lábad, a kezed észre sem veszed, de a pohár oldalán üti a ritmust, és nem próbálod a zenét túlüvöltve a melletted álló fülébe ordítani, hogy mi történt ma veled, hanem úgy bámuljátok a színpadot, hogy a szemetekben visszatükröződnek a színpadi fények, és közben mosolyogsz: mert most tényleg, csak simán jól érzed magad.

A VeszprémFestnek ez a célja, hogy magas színvonalú zenei élményt nyújtson a látogatóknak, és a világ különböző tájairól származó előadók művészetét bemutassa, hogy első kézből tapasztaljuk meg az élményt úgy, hogy csak a hátsó kertig kelljen elsétálnunk.

A Milky Chance tegnapi fellépése fontos lépés a fesztivál zenei életében: az együttes sajátos stílusa, amely ötvözi a folk-rockot, az elektronikus zenét és a popot, új közönségrétegeket vonz a fesztiválra. Egy fiatalabb, életigenlő generációt, mert bár történelmi város vagyunk, nem lehet örökké a múltba kapaszkodnunk.

A tegnapi este felismerése, hogy egy közös biztosan van a VeszprémFestben és az idei első fellépőben: a kritikai és közönségsiker egyaránt azt mutatja, hogy nem csak egy múló divat, hanem egy meghatározó zenei erő, amely még nagyon sokáig velünk marad. 

Galéria
VeszprémFest első nap - Milky Chance
Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje Esőhelyszínre költözik a VeszprémFest esti koncertje A Veszprém Arénában rendezik meg a Toto koncertjét. 2024. július 20. 13:49 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.