Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ilyen volt a régmúltban 'kaszasuhintó július' Veszprémben

2024. július 23. 21:04
„Most aratok és szénámat takargatom, ami nedves benne fölfordítom. Ím, a kánikulák ránk igen erőlködnek, magamra azért jobb gondot viselek.” – a régi kalendáriumok ezzel a tömör versikével érzékeltették a kaszasuhintó július, embert próbáló, rekkenő hőségét. Amivel az idei július közepe is előrukkolt, versenyre kelvén a 2007-es, a 2013-as és az elmúlt évek – hasonló időszakának – forróságával.

Július 20-a: Illés napja, a zsidó, görög és keresztény jegyeket egybekapcsoló naptári ünnep. Magyarországon bizánci hatásra alakult ki a kultusza, ortodox és görögkatolikus környezetben a mai napig őrzik tiszteletét. Illés próféta elragadása a tüzes szekéren az ősi napmítoszokkal rokon.

Az aratókat ilyenkor, a viharos Illés és a szintén zivatart hozó Dániel aggasztotta. Sikerül-e károsodás nélkül kévékbe menekíteni a még lábon álló termést, nem hányja-e szét a fergeteg a gabonakereszteket. Régen sokfelé dologtiltó, gonoszjáró és termésjósló napnak tartották Illés próféta névünnepét, és ha beborult az ég, a vihar elűzésére kést vágtak az asztalba, vagy piszkafát, sütőlapátot, vaslapátot, kisbaltát dobtak ki az udvarra. A villámok ellen szentelt gyertyát gyújtottak. Zivatar idején gyakran mondogatták: Illés a sátánnal csatázik.

Fortepan / Nagy ZoltánFortepan / Nagy Zoltán

Akárcsak a mait, a régi korok időjárását is a változékonyság jellemezte. Gyakran olvashatunk júliusi hőségről, de hideg, csapadékos napokról is. 1866. július 22-én arról tudósított a Veszprém újság, hogy „Veszprém városában folyó hó 20-án a toborzás megkezdetett, a folytonos esőzés miatt azonban az nap csekély eredménnyel. Másnap délig (az esős idő dacára) 29 önkéntes jelentkezett, s ezek közül 26 bevált.” Bolgár Mihály feljegyzéseiből tudjuk, hogy 1879. július 27-én oly nagy záporesőt kaptunk, hogy a Hosszú-utczai - mai Jókai utca - alacsonyan fekvő lakásokba több helyen betört a víz, sőt a Szent Anna-kápolna is tele lett vízzel.

Kerényi Károly főorvos jegyezte fel a naplójába 1880 júliusáról, hogy 18-án reggel 7 órakor árnyékban 22°R (27,5°C) meleg, szélcsend. Délben, ½12 órakor 29°R (36,3°C) meleg, délirányban felhők dagadnak… Délután 2 órakor árnyékban 32°R (40°C) meleg; dagadozó felhők egy-egy csoportban látszanak. Délután 5 órakor már távolról dörgés hallatszik, az ég-boltozat beborul, ¼6-kor nagy porfelleggel vihar jött, a hőmérő 21 fokra (26,3°C) szállt alá. Fél 6-kor villám és dörgés, eső kezdődik; éjszaki erős szél. ½ 6 óra 10 perckor általános eső, de nem zápor. Az eső egy negyedóra múlva megszűnik, 6 órakor már 20°R-ra (25°C) száll a hőmérő. ¼7-kor az eső… megújulva esik, a láthatár tisztul. 7 órakor az eső megszűnik, mindig jobban derül. 20-án: reggel nagy porfelleggel fél 8-kor vihar, 22°R meleg (27,5°C), a láthatár mindenütt borult, fekete nagy fellegek, más vidéken gyenge eső, délben kiderült, 30°R meleg (37,5°C), este felhős.

A régi pásztorok megfigyelése szerint: „Ha Szent Jakab apostol napján – július 25-én – északi szél fúj, akkor havas és hideg tél várható, a juhászok pedig a csillagok állásából jósolták meg Jakab éjszakáján, hogy milyen tél várható.

Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cégeFortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Július 26-a az Annák jeles névünnepe, Szűz Mária édesanyjára, Szent Annára emlékeztet, akit a magyar néphagyomány „Kedd Asszonyaként” is emleget, mivel a bibliai legenda szerint: „kedden született és kedden halt meg e földön”. Szent Anna a hazai katolikus asszonynép, az állapotos nők és a család legfőbb patrónusa. Napja évszázadokon át asszonyi dologtiltó nap volt. Az alföldön „keddeltek” is, azaz kilenc kedden át böjtöltek a tiszteletére.

Ami az időjárást illeti, azt szokták mondani, hogy ha sok a rovar és a hangyaboly ezen a napon, akkor hosszan tartó eső veri el a határt. Ha szép az idő, lehet szedni a babot. Ugyancsak ekkor szakad meg a kender töve, Anna kezdi a nyüvést. A hajdani babonás hiedelem szerint, ha a kincskeresők az Anna-nap hajnalán hason fekve szedett vasfűvel bekenik a körmüket, a föld mélyébe látnak.

Július vége még a nyár legmelegebb napjai közé tartozik, nemcsak ma, de a régi korokban is voltak aszályos évek, amint azt a csutorások derék céh-jegyzője feljegyezte – „1836-ban a veszprémi kutak úgy kifogytak, hogy ha reggel nem ment valaki vízért, hát nem kapott.” Ugyancsak ebben a feljegyzésben található, − amelyet Bartócz József gyűjtött össze és tett közzé a Veszprémi Hírlap 1937. december 25-i számában – hogy 1841. július 30-án olyan meleg volt, hogy a legöregebb ember sem emlékszik a feljegyzések szerint ilyenre. Sokan elájultak és meg is fulladtak a melegtől.

Fortepan / Karabélyos PéterFortepan / Karabélyos Péter

Több időjárási feljegyzést találunk Francsics Károly veszprémi borbélymester naplójában is. 1851. július 28-áról feljegyezte, hogy ezen a hétfői napon napfogyatkozás volt, mely kezdődött délután 3 óra 44 perckor, és végződött alkonyati 5 óra 48 perckor. A virradat gyönyörű volt, az ég felhőtlen, a lég csendes. Mire délután a napfogyatkozás kezdődött, néhány felhődarabok úszkáltak az égen, s a mindég jobban fejlődő napfogyatkozást tökéletes tisztán megláthatánk.

1879. augusztus 3-án arról írta a Veszprém, hogy borzasztó zivatar húzódott keresztül városunk felett július 27-én. A délutáni órákban koromfekete felhők csoportosulása jelezte a közelgő zivatart. Öt óra után majd félóráig tartó s jéggel vegyest zápor zuhogott alá, elöntve és kimosva az utcák mélyebb részeit. A víz a boltokban, hova befúrta magát, tett kárt; az Anna-kápolnába szintén befolyt s a vecsernyére összejött nép a szószékre, kórusra s padokra menekült ijedtében a zúgó víz elől. Szerencse, hogy nem tartott nagyon soká és a jég, mely nagy mennyiségben esett, igen apró levén, nagyobb bajt nem okozott.

Kovács Győző
további cikkek
Régmúltban viharok dúltak szeptemberben Amiről az időjárás mesél Régmúltban viharok dúltak szeptemberben A szeptember még nyár és már ősz is – bár hivatalosan az ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 21-ével köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig a szántás-vetés időszaka. Mint általában, a betakarítás és vetés, nemkülönben pedig a szüret időszakában nagyon sok függ az időjárás alakulásától. Kovács Győző meteorológus és helytörténeti kutató írása. 2024. szeptember 2. 15:47 'Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, jó jel, mert bő borral a szüretnek tája' Amiről az időjárás mesél 'Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, jó jel, mert bő borral a szüretnek tája' "Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, Jó jel, mert bő borral a szüretnek tája." - írták egykor elődeink, de hogy ezt mennyire is igazolja az időjárás a történelemben Veszprémben, arra Kovács Győző helytörténeti kutató és meteorológus keresi a válaszokat írásában. 2024. augusztus 15. 14:51 A '96-os veszprémi özönvíz krónikája - 'Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet' A '96-os veszprémi özönvíz krónikája - 'Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet' "Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet, s jég is hullott a belvárosban. Ugyanakkor szemtanúk szerint a Dózsavárosban egyetlen csepp sem hullott a flaszterra." 1996. augusztus 3-án a szeszélyes időjárás több tízmilliós károkat okozott Veszprémben, amit Kovács Győző, helytörténeti kutató és meteorológus elevenít fel írásában. 2024. augusztus 3. 2:27 'Ha július nem főz, szeptembernek nem lesz mit ennie' Amiről az időjárás mesél 'Ha július nem főz, szeptembernek nem lesz mit ennie' „Hogyha dörög hajnalban, szél megindul óhatatlan. Hogyha délben gurgulázik, erdő-mező bőrig ázik. És ha zendül alkonyatkor, zivatar lesz a javából.” – dédapáink kalendáriuma emlékeztette ezzel a Szent Jakab havára érvényes intelemmel az aratókat. Mert bizony a nyár legmelegebb hónapja – a július – sem mentes a szélsőséges időjárási fordulatoktól. Ilyenkor kúszik legmagasabbra a hőmérő higanyszála, jut uralomra a tikkasztó forróság, és ugyancsak ilyenkor szakíthatják félbe a rekkenő hőséget az égiháborúval ránk törő heves záporok, zivatarok. 5-én pedig, Sarolta esője – miként azt a hajdani időjósok megfigyelték és hangoztatták is – tönkreteszi a várható diótermést. 2024. július 3. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.