Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Visszahelyezné az Óváros térre a millenniumi emlékművet az ellenzék

2024. augusztus 23. 11:30
Újabb fordulatot vett a néhány hete az érdeklődés középpontjába kerülő veszprémi millenniumi szobor ügye. Az Óváros tér egykori műalkotásának már építik az új helyét a Szabadság téren, a helyi ellenzék viszont magáévá tett egy civil kezdeményezést és rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy visszafordítsák az egész folyamatot. Ezzel párhuzamosan pedig az ügyet eredetileg felkaroló Veszprémi Városvédő Egylet is csavart egyet eredeti szándékain.

Korábbi cikkünkben minden érintettet megszólaltatva mi is részletesen foglalkoztunk azzal az üggyel, ami távolról egy városrendezési, de leginkább esztétikai vitának látszódott, miszerint az Óváros téren huszonegy évig álló, Lugossy Mária által készített millenniumi szobrot 2022-es elszállítása, majd restaurálása után még az idei évben a néhány száz méterrel arrébb lévő, a történelmi belváros bejáratnának számító Szabadság téren állítsák fel újra.

A döntés tehát már 2022-ben megszületett erről, heves tiltakozást mégis csak akkor váltott ki, amikor a munkagépek idén augusztusban felvonultak a térre, hogy annak teljes rekonstrukciója után megépítsék a szobor új talapzatát is, ahová még 2024-ben kikerülhet a szobor.

Habár az erről szóló közgyűlési határozat akkor is megkapta a nyilvánosságot, két évig a veszprémi közérdeklődést teljesen hidegen hagyta a szobor ügye, néhány hete azonban a már említett civil formáció aláírásgyűjtési akcióba kezdett, hogy az önkormányzat írjon ki népszavazást arról, hogy ne a Szabadság térre, hanem a Budapest út és a Jutasi út találkozásánál lévő nagy körforgalomba helyezzék el a szobrot.

Kapcsolódó cikk
Válaszok a szoboráthelyezés miértjeire
Zajlanak Veszprémben a Szabadság téren azok a munkálatok, amiknek a végén egy felújított teret kapnak vissza a veszprémiek, közepén visszatér a korábban az Óváros téren lévő millenniumi emlékmű. Eközben a városvédő egylet aláírásgyűjtésbe kezdett: népszavazást szeretnének arról, hogy egy alternatív helyszínre költöztessék a szobrot. Cikkünkben bemutatjuk az amúgy már két éve megszületett döntés hátterét.

Az ügy egészen csütörtökig kizárólag a Veszprémi Városvédő Egylet égisze alá tartozott, viszont ekkor érkezett a hír, hogy az ellenzéki képviselők – Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella, Guzslován Gábor, Katanics Sándor, Kovács Rajmund és Zakar Csaba – rendkívüli közgyűlést kezdeményeznek a polgármesternél a témában. Ahogy írták: „Az elmúlt napokban - amióta látható, hogy mi készül a Szabadság téren - szembesültek, szembesülnek vele a helyiek, hogy oda akarja a városvezetés nyomorítani a Millenniumi-emlékművet, döbbenten és tiltakozva reagálnak a veszprémiek és sok művész és művészetértő. Szinte elemi erejű a felháborodás!”

Utánanéztünk a városvéő egylet, vagyis az ügyvivőjének, Nagy Károlynak a témával kapcsolatos bejegyzései közt, hogy hány aláírás gyűlt össze a népszavazás érdekében, azaz mennyire igazolható az „elemi erejű” felháborodás. Ebből az derül ki, hogy néhány száz aláírás érkezett eddig.

Igen ám, de azóta az egylet és Nagy Károly részéről nyilvánossá tett újabb bejegyzés már arról szól, hogy a millenniumi emlékművet mégis inkább az Óváros térre, eredeti helyére helyezze vissza a városvezetés.

Felkerestük az említett ügyvivőt, tőle megtudtuk, korábban személyesen egyeztetett Lugossy Mária lányával, aki elmondta, hogy mivel az önkormányzat a tulajdonosa a szobornak, neki ebben az esetben örökösként csupán véleményalkotási joga van, korábban pedig valóban ő is támogatta a Szabadság téri helyszínt, de csak akkor, ha már az eredeti helyszínről elkerül.

A megújult Szabadság tér látványterveA megújult Szabadság tér látványterve

Fontos kiemelni, hogy a 2022-es közgyűlési vitában a polgármester többek közt az Óváros tér funkcióbővülésével indokolta a döntést, miszerint a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest ma már számos rendezvénynek ad otthont az Óváros tér, az emlékmű pedig egyfelől a tér a befogadóképességét csökkenti, másfelől a szobornak is méltóbb helye lehetne valahol, ahol nem épülnek köré vendéglátós faházak a fesztiválok idején. A szobor ráadásul így még inkább ki volt téve az amortizációnak. Hozzátartozik, hogy a döntést az ellenzék már akkor sem támogatta, de leginkább elvi kifogásaik voltak egy köztéri szobor elhelyezésével kapcsolatban, amíg a polgármester ott is kiemelte, hogy a döntésnél az örökös véleményét is számításba vették.

Visszatérve a szoborügyben a politikai ellenzék feltűnésére, a polgármesternek írt nyílt levelük így záródik: „Mindezt érzékelve azt javasoljuk – még nem késő – hogy a képviselőtestület vizsgálja felül korábbi döntését és ne a Szabadság térre, hanem az eredeti, Óváros téri helyszínre helyezze vissza a rekonstruált műalkotást.”

Kíváncsiak voltunk, hogy a városvédő egylet folytatott-e bármilyen egyeztetést az ellenzékkel ebben a témában, ami logikus lenne, hiszen jogilag nekik van lehetőségük a közgyűlés elé vinni ismét az ügyet, de Nagy Károly határozottan cáfolta azt, hogy bármilyen egyeztetés lett volna köztük, viszont egy pár nappal korábbi bejegyzésben nyíltan megszólította a kormánypárti frakciót és az ellenzéket is, hogy valamelyik blokk kezdeményezzen rendkívüli közgyűlést a témában. Egyébként a városvédő egylet részéről a nyílt levél szerda reggel látott napvilágot, az ellenzéki képviselők pedig ugyanazon a napon, de délután jelentették be azzal megegyező igényüket az önkormányzatnak.

Városházi információink szerint már meg is van az időpontja ennek a közgyűlésnek, szeptember 5-re hívta össze a polgármester a testületet. Amennyiben a többség ott ismét támogatja a Szabadság téri helyszínt, vélhetően nem lesz további akadályoztatása az áthelyezésnek. Ha mégsem, akkor tovább húzódhat, ameddig ismét kikerül valamelyik közterületre a szobor, nem is beszélve az újabb tervezési és kivitelezési költségekről a döntés megváltoztatása miatt.

Hajas Bálint
további cikkek
Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. tegnap 22:13 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54 Gombot a kabáthoz vagy kabátot a gombhoz? – vita a millenniumi emlékmű elhelyezéséről Vehír21 podcast Gombot a kabáthoz vagy kabátot a gombhoz? – vita a millenniumi emlékmű elhelyezéséről Idén augusztusban nagy port kavart a veszprémi kulturális életben Lugossy Mária Munkács-díjas szobrászművész millenniumi emlékművének Óváros térről Szabadság térre történő áthelyezése. A Vehír21 podcastben egy asztalhoz sikerült ültetni a két álláspont képviselőjét, Hegedűs Barbara alpolgármestert és Nagy Károlyt, a szobor eredeti helyére történő visszahelyezése érdekében létrejött Veszprémi Városvédő Egylet ügyvivőjét. 2024. szeptember 5. 13:19 Válaszok a szoboráthelyezés miértjeire Válaszok a szoboráthelyezés miértjeire Zajlanak Veszprémben a Szabadság téren azok a munkálatok, amiknek a végén egy felújított teret kapnak vissza a veszprémiek, közepén visszatér a korábban az Óváros téren lévő millenniumi emlékmű. Eközben a városvédő egylet aláírásgyűjtésbe kezdett: népszavazást szeretnének arról, hogy egy alternatív helyszínre költöztessék a szobrot. Cikkünkben bemutatjuk az amúgy már két éve megszületett döntés hátterét. 2024. augusztus 12. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.