Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyár késeje, ősz hamara

2024. szeptember 25. 22:38
Nyár késeje, ősz hamara… A költő, Erdélyi József nevezte így szeptember középső harmadát, amely még igen kellemes, verőfényes időszaka az évszakváltásnak. Ugyanakkor egyre több jelét fedezhetjük fel az ősz „hatalomátvételének”: színesednek a lombok, tömegével hagyják itt fészkeiket kedvenc vándormadaraink, erdeink csendjét fel-felveri a szarvasbikák vetélytársriasztó bőgése. A Fecskehajtó Kisasszony-nap utáni hetek még inkább a termények betakarítására és a szántás-vetés előkészületeire összpontosították a gardaemberek figyelmét.

Az időszak érdekes dátumát találjuk szeptember tizennegyedikén az egyházi naptárban: a Szentkereszt felmagasztalása ünnepét. A legenda szerint a III. század elején élt Nagy Konstantinusz édesanyja, Ilona császárnő ezen a napon találta meg Jézus Krisztus keresztjét. A január hatodikára eső Vízkereszt, majd a május harmadikán esedékes keresztfaünnep és a szeptemberi Szentkereszt napja szinte hajszálpontosan harmadolja az évet és a földünkben gyökeredző Élet fáját jelképezi.

A keresztény őskor tradíciója szerint Máté apostol volt az első evangélium szerzője. Ő írta meg elsőként Jézus életét születésétől haláláig, majd feltámadásáig. A római katolikus egyház szeptember 21-én tartja emlékünnepét. Máté apostol emléknapja a néphagyományban az őszi gabona vetésének ideje. Sokfelé ilyenkor a szakajtóba, kosarakba rakott búzát megszenteltették a templomban, majd a szentelményt a vetőmag közé keverték. A bő termés érdekében a vetést csak másnap – 22-én – kezdték meg. Máté napja emiatt a néphagyományban a vetéshez, a gabonából sarjadó új élethez kötődik.

 

Vannak évek, amikor a nyár még ebben az időszakban is keményen küzd az ősz ellenében és felvonultatja a nehéztüzérségét is, mint például 1878-ban. Ekkor szeptember 21-én, napnyugta után, rendkívüli zivatar dühöngött a Balatonon; a villám minden irányban cikázott, sűrű záporeső kíséretében.

1834. szeptember 24-éről pedig azt a tudósítást olvashatjuk, hogy a szüret oly bőséggel ütött ki, hogy elegendő hordók nem lévén, tíz akós hordóért négy-öt akó bort is szívesen fizettek a szőlős gazdák. Borunk oly jó és erős, hogy az 1811-kit is felül haladja. A szárazság most is minden eső nélkül oly tartós és nagy, hogy a’ kik már elvetették gabonájukat, alkalmasint újra vetni kényszerülnek. A kukoriczát csak kivágni lehetett, a’ krumpli oly silányul termett, hogy a’ magnál is sokkal kevesebbet fizetett.

1879. szeptember 21-én azt írta a Veszprém, hogy: Csak nem akarnak fölöttünk az ég csatornái megeredni; oly tikkasztó a hőség, mint a legerősebb kánikulában. A szántás lassan haladhat; a szőlő azonban örül, mert édességben gyarapodik. A szüret hellyel-közzel jobb lesz talán mennyiségre nézve is a tavalyinál, milyenségre pedig határozottan kitűnő lesz. Gyümölcsünk semmi.

Fortepan / FridhetsmuseetFortepan / Fridhetsmuseet

Szeptembert a régi kalendáriumokban „Szent Mihály hava” elnevezéssel illették Mihály arkangyal napjáról, szeptember 29-éről. János apostol a Jelenések könyvében őt nevezi a sátán legyőzőjének és a keresztény egyház is őt tiszteli fő védője gyanánt. A hagyomány szerint Szent Mihály a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája, a halott vőfélye. Ezzel függ össze a hordozható ravatal „Szent Mihály lova” elnevezés is. Szent Mihály napja az egész magyar nyelvterületen a gazdasági év nevezetes fordulójának számított. Ekkor verték szét a nyájakat, adták számba az állatokat, vagyis a Szent György napkor legelőre hajtott jószágot ilyenkor terelték vissza. Egyes vidékeken ezen a napon fogadták fel a pásztorokat is, akik reggel a templom körül gyülekeztek, majd miután megkapták a pap áldását a munkájukra és a következő gazdasági évre, felkeresték leendő gazdáikat. Ott ünnepi lakoma és áldomás mellett kötötték meg az új szerződéseket.

E napra női munkatilalom is vonatkozott. Azt tartották ugyanis, hogy aki ilyenkor mos, annak kisebesedik a keze, ha pedig ruhát tereget, egész évben dörögni fog a háza fölött az ég. A pásztorok körében számos időjósló hiedelem is elterjedt. Az állatok viselkedéséből következtettek a jövő évi időjárásra. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok összebújtak az akolban, akkor hosszú, hideg télre lehetett számítani. Általában e nappal kezdődött a kukoricatörés és egyéb őszi munkák, de az őszi mulatságok, bálozások, lakodalmak, más szóval a „kisfarsang” időszaka is, amely egészen advent kezdetéig tartott.

Fortepan / Szekrényesy RékaFortepan / Szekrényesy Réka

A néphit azt tartja, ha Szent Mihály napja előtt sok a ragyás gubacs, úgy már karácsony előtt megérkezik a tél. Az nem tudjuk, hogy 1875-ben mennyi gubacs termett, de szeptember 26-án arról tudósított a Veszprém, hogy „Hideg időjárásunk van pár nap óta s olykor valóságos orkánná fejlik az éles őszi szél. Úgy látszik, nagyon hamar köszönt be hozzánk a tél.” 1877. szeptember 29-én pedig a Piarista Rendház História Domusa szerint, szép északi fény volt látható városunkból. 1878. szeptember 29-e, pedig csúfságával került be az időjárási feljegyzések közé. Ugyanis: „Amitől a szőlősgazdák annyira féltek, az bekövetkezett. A szép, szőlőérlelő napos idők után egyszerre oly őszies szeles és esős napok álltak be, hogy az ember önként a téli kabát után lát. A szőlőre meg épen rossz az idő, mert repedést és rothadást idéz elő a sok eső.” – írta a Veszprém.

Nem volt szerencsésebb a szeptember végi időjárás 1880-ban sem, ugyanis „A módfelett rossz, esős és szeles időjárás annyira sietteti a szüretet, hogy a Balaton-melléken is széltében megeredt az. A szakadatlan eső módfelett megrohasztotta a még nem is érett szőlőfürtöket, az orkánszerű szélvihar pedig nagy részét a tőke alá verte. Szomorú kilátás.”

1882. szeptember 23-án arról írt a Veszprémi Független Hírlap, hogy „a folytonos esőzések következtében a hosszú-utcán a Kolber-féle ház fölött, a vár oldaláról egy tömeg szikla leomlott. Szerencsétlenség nem történt, mert szerencsére senki sem volt az udvaron.”

Nyitókép: Fortepan / Suzanne Lorant

Kovács Győző
további cikkek
Régmúltban viharok dúltak szeptemberben Amiről az időjárás mesél Régmúltban viharok dúltak szeptemberben A szeptember még nyár és már ősz is – bár hivatalosan az ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 21-ével köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig a szántás-vetés időszaka. Mint általában, a betakarítás és vetés, nemkülönben pedig a szüret időszakában nagyon sok függ az időjárás alakulásától. Kovács Győző meteorológus és helytörténeti kutató írása. 2024. szeptember 2. 15:47 'Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, jó jel, mert bő borral a szüretnek tája' Amiről az időjárás mesél 'Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, jó jel, mert bő borral a szüretnek tája' "Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, Jó jel, mert bő borral a szüretnek tája." - írták egykor elődeink, de hogy ezt mennyire is igazolja az időjárás a történelemben Veszprémben, arra Kovács Győző helytörténeti kutató és meteorológus keresi a válaszokat írásában. 2024. augusztus 15. 14:51 A '96-os veszprémi özönvíz krónikája - 'Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet' A '96-os veszprémi özönvíz krónikája - 'Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet' "Mintegy fél órán át mintha dézsából öntötték volna a vizet, s jég is hullott a belvárosban. Ugyanakkor szemtanúk szerint a Dózsavárosban egyetlen csepp sem hullott a flaszterra." 1996. augusztus 3-án a szeszélyes időjárás több tízmilliós károkat okozott Veszprémben, amit Kovács Győző, helytörténeti kutató és meteorológus elevenít fel írásában. 2024. augusztus 3. 2:27 Ilyen volt a régmúltban 'kaszasuhintó július' Veszprémben Amiről az időjárás mesél Ilyen volt a régmúltban 'kaszasuhintó július' Veszprémben „Most aratok és szénámat takargatom, ami nedves benne fölfordítom. Ím, a kánikulák ránk igen erőlködnek, magamra azért jobb gondot viselek.” – a régi kalendáriumok ezzel a tömör versikével érzékeltették a kaszasuhintó július, embert próbáló, rekkenő hőségét. Amivel az idei július közepe is előrukkolt, versenyre kelvén a 2007-es, a 2013-as és az elmúlt évek – hasonló időszakának – forróságával. 2024. július 23. 21:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.