Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 28. Simon
Veszprém
14°C
2024. október 28. Simon
Veszprém
14°C

Mi lesz a profi sportkarrier után?

2024. október 24. 14:28
Sikeres pályafutása csúcsán a sportoló nem feltétlen gondol arra, mi lesz a visszavonulása után, pedig életének az a leghosszabb szakasza, és ha nem készül rá tudatosan, annak kegyetlen következményei is lehetnek.

Gondolatébresztő volt, amit Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója mondott a VehírEsten az aktív karrierjüket befejező sportolókról. Ismeretei szerint, aki nem készült tudatosan a jövőre – nem tanult és nem voltak ésszerű befektetései –, annak egy idő után szinte kilátástalan lett az élete, amit egy valamikor sztárolt embernek megérteni is nehéz, nemhogy megélni és feldolgozni. Tíz év alatt a legnagyobb vagyonok is elfogytak, semmivé váltak, és 40-45 év fölött a nulláról újra kezdeni már iszonyatosan nehéz.

Magyarországon az olimpiai érmesek 35 éves koruk után életjáradékot (kvázi nyugdíjat) kapnak az elért eredmény függvényében – van, aki milliókat, van, aki szerény összeget, ami legfeljebb a megélhetéshez elég. De ebben csak kevesek részesülnek, hiszen az élsportolók többsége el se jut az olimpiára, és ugyan amíg aktívan sportolnak, jól keresnek, ám a könnyen jött pénz sokszor könnyen el is megy. Aztán ha már nem könnyen jön, vagy egyáltalán nem jön, akkor kiderül, milyen a való világ...

Hajnal Csaba, a veszprémi kézilabdapápa mondta a tejben-vajban fürdő, csak a jelennek élő játékosainak, hogy: „Ti azt hiszitek, örökké fogtok kézilabdázni.” Voltak, akik a visszavonulásuk után is a sportágban maradtak. Például Gyurka János, Csoknyai István, Sótonyi László, Pásztor István, Gulyás Péter, Fazekas Nándor edzősködik, akárcsak a testnevelői végzettséggel is rendelkező Török Lajos. Éles József saját kézilabdaiskolát alapított, ahol minden feladatot elvégzett, amit csak kellett. Németh Csaba a csapat technikai ügyeit intézi hosszú évek óta, Nagy László a klub sportigazgatója. Putics Jenő és Cziráki Zsolt a gazdasági életben találta meg a számítását. A légiósok közül Bozidar Jovic és Mirza Dzomba a turizmusba fektette megtakarított pénzét, mindketten kiadható tengerparti ingatlanokat vásároltak az Adrián.

Könnyebb az átállás azoknak, akik a sportágban maradnak, de nem lehet mindenki edző vagy sportszervező, mert ennyi szakemberre nincs is szükség, és nem is alkalmas mindenki arra, hogy a meglévő tudását átadja.

Sportolói berkekben mindig népszerű volt a vendéglátás. Már a régi nagyok is arra hajtottak, hogy üzemeltethessenek gebinesként egy kocsmát, presszót vagy éttermet, de aki nem értett hozzá, hamar csődbe vitte, és elúszott a befektetés. Így járt ezzel az egykori NB I-es veszprémi labdarúgó, Onhausz Tibor, aki vendéglátó egységet működtetett, és az egyre szaporodó potyaleső barátoknak nem kellett fizetni, márpedig így Siófok belvárosában is csődbe lehetett jutni. Ezután a Tesco áruházban dolgozott, de egyszer az ottani találkozásunkkor talán egy percet beszélgethettünk, mert mondta, a főnöke nem tűri, hogy a beosztottjai trécseljenek a munkaidőben. Talán ezek a nagy fordulatok is hozzájárultak a Ferencvárosban nevelkedett, majd Győr és Siófok Pro Urbe-díjas futballistájának korai halálához. Nem könnyű a helyzete az egyik volt veszprémi csapattársának, aki pályamunkás abban a stadionban, ahol egykor több ezren élvezték a játékát.

Dödi, alias Bognár Péter, aki veszprémi és győri színekben több mint száz mérkőzésen lépett pályára a labdarúgó NB I-ben egy öt évvel ezelőtti portréinterjúban ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy utólag mit csinálna másképp: „Tanulnék, főleg nyelveket, legalább egyet, de inkább kettőt. Ezt javaslom a mai fiatal futballistáknak is. Ha annak idején odafigyelek a tanulásra, akkor valószínűleg könnyebb lenne az életem, meg sok más egykori csapattársamnak is.”

Darcsi István
további cikkek
„Már megnyertük a bajnokságot!” Erről jut eszembe… „Már megnyertük a bajnokságot!” A veszprémiek menetelnek, a szegediek viszont megbotlottak a férfi kézilabda NB I hétvégi fordulójában. Korábban egy ilyen baki már el is döntötte az aranyérem sorsát, most azonban még korai lenne ünnepelni a királynék városában. 2024. október 22. 10:54 Az edző nem kerülheti el a sorsát Erről jut eszembe… Az edző nem kerülheti el a sorsát Lehetsz akármilyen sikeres szakember, mégis úgy kell élned, hogy a táskád mindig útra készen álljon, mert úgyis mások döntenek a sorsodról. De ez benne van a pakliban... - nyilatkozta a neves horvát kézilabdaedző, Zdravko Zovko a róla készült portrékönyvben. 2024. október 17. 12:02 Változnak az idők az átigazolási piacon Erről jut eszembe… Változnak az idők az átigazolási piacon Manapság már nem csak az arra kijelölt időszakban, hanem folyamatosan nagy harc zajlik az átigazolási piacon. Játékosokat adnak-vesznek, és alkudoznak, mint az isztambuli bazárban, mert a sport ma már elsősorban nem egészségvédő és szórakoztató tevékenység, hanem óriási üzlet, hiszen rengeteg pénz forog benne. 2024. október 14. 9:35 A hepe után jön a hupa? Erről jut eszembe… A hepe után jön a hupa? Egyszer fent, egyszer lent. Ilyen az élet. Micimackót idézve: a hepe után jön a hupa... Hasonló utat járt be az elmúlt két évben a magyar labdarúgó-válogatott: 2022-ben és tavaly siker siker hátán, idén azonban egyik kudarc követi a másikat. Jó lenne, ha újra fordulna a kocka. 2024. október 8. 11:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.