Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csillagok a poharakban – decemberben is kinyit a borszalon Veszprémben

2024. november 11. 22:40
December 13-án, Luca napján ismét kinyit a Veszprémi Borszalon, ahol ezúttal a buborékoké lesz a főszerep. Az immáron portálunk kiemelt támogatásával megvalósuló rendezvény a Dubniczay-palotába költözött, a kínálata pedig nem csak a borok és pezsgők terén, hanem a kulturálisan is gazdagodott. Zsandár Tamással, a borszalon ötletgazdájával beszélgettünk többek közt arról is, hogy mi a különbség buborék és buborék között.

Ugyan csak idén májusban debütált a veszprémi gasztro és kulturális rendezvények sorában a borszalon, népszerűsége hamar kilőtt a helyi és környékbeliek körében. Ehhez talán az is hozzájárult, hogy a Veszprémi Borszalon koncepciójával tökéletesen ragadta meg azt a polgári életérzést, ami Veszprémnek amúgy is a sajátja. Márpedig ezek a polgári értékek nem merülnek ki csupán abban, hogy egy sétáló borkóstoló keretében minél több borral, így pedig borvidékkel is meg lehessen ismerkedni. A közösen eltöltött idő beszélgetéseket generál, a beszélgetésekből pedig közösségek, közös gondolatok jönnek létre.

Hogy az ilyen polgári gondolkodásmód és az értékteremtésre való igény mennyire nem szorítható csupán néhány rendezvény falai közé, arra jó bizonyíték, hogy portálunk, a Vehir.hu névadó főtámogatóként örömmel állt a Veszprémi Borszalon mellé. Veszprém első számú hírportáljaként már korábban is rendszeresen szerveztünk olyan közéleti és kulturális eseményeket a városban, amik az online médián túlmutatva személyesen hozzák közelebb egymáshoz az embereket, hasznos és értékteremtő eszmecseréken keresztül. Most ezek a törekvéseink kapcsolódtak össze a decemberi borszalonban.

Az erre fogékony társaság tehát harmadszorra tud találkozni Veszprémben, ezúttal viszont nem az MTA Veszprémi Bizottságának borospincéjében, hanem egy épülettel arrébb, de ugyanúgy a veszprémi várban a Dubniczay-palota barokk termeiben.

A borszalon központi eleme pedig a buborék lesz, persze először csak palackokba zárva, aztán a dugóktól megszabadulva a látogatók poharában gyöngyözve. Pezsgők, próseccók, Champagne-ok és cavák egyaránt érkeznek magyar pezsgőkészítőktől és olyan borkereskedőktől, akik Európa legnevesebb bor- és pezsgővidékeit képviselik kínálatukban.

De mi a különbség egy pezsgő, prosecco, vagy éppen a Champagne között? Erről a koránt sem figyelmen kívül hagyható kérdésről Zsandár Tamásnál érdeklődtünk.

„Első és legfontosabb a származás, hogy hol készül a pezsgős ital. Proseccót például csak Észak-Olaszországban, Veneto és Friuli-Venezia Giulia régióiban lehet csinálni és kizárólag Glera szőlőből. Pont úgy, mint nálunk sem lehet Tokajit csinálni például Villányban. Az olaszoknál, ha nem ezeken a szőlőtermesztő területeken készül, vagy más fajtát is tartalmaz, onnantól nem nevezhetjük proseccónak, az az olaszok spumantéja. Szintén nem hagyhatja el Katalóniát Spanyolországban az, aki tradicionális cavát szeretne készíteni. Az ő esetükben annyival megengedőbb a szabály, hogy nincs egy szőlőre korlátozva, hogy miből készülhet cavá, mint a proseccónál a Glera szőlő, viszont ragaszkodnak hozzá, hogy csak őshonos spanyol szőlőket használjanak, mint amilyen a Macabeo, vagy a Parellada.”

A legnagyobb tradícióval mégis a franciák rendelkeznek a pezsgők terén, de hogy miért, ahhoz vissza kell menni a középkorba, amikor egy bizonyos Dom Perignon, bencés rendi szerzetes véletlenül feltalálta a pezsgőt Champagne-ban.

A legenda szerint egyszerűen csak túlerjedt a bora, ami megtartotta az erjedési szénsavat, így jött létre az első pezsgő. Persze az sem kizárt, hogy a 17. századi szerzetes mindezt tudatosan csinálta, hogy tökéletesítse a monostorának borait. Állítólag, amikor megkóstolta, azt mondta, hogy olyan, mintha csillagokat inna.

Mindenesetre a francia Champagne-ok, amik a szőlőtermő vidékük nevét viselik magukon ma is a világ pezsgőinek ötcsillagos termékei, miközben sokat változott a készítés eljárásának módja is.

„A pezsgőknek két ága van, a tradicionális eljárással készülő, amikor a palackban erjesztik, valamint az úgynevezett tankpezsgő, ilyenkor acéltartályokban megy végbe az erjedés. Előbbire példa a Champagne, utóbbira pedig a prosecco a jó példa.” – Mesélte Zsandár Tamás, aki a decemberi borszalonon mindegyik itallal készül.

Sőt, néhány olyan feltörekvő magyar pezsgőkészítő is eljön, akik hosszú évek kitartó munkájával tökéletesítették saját pezsgőjüket, ma pedig sikerült eljutniuk arra a szintre, hogy már megállják a helyüket egy olyan rendezvényen is, ahol egyébként eredeti proseccók és Champagne-ok is felsorakoznak.

A borszalonon, habár tény és való, hogy a buborékok kerülnek a fókuszba, a tizenegy borász és borkereskedő jóvoltából a korábbiakhoz hasonlóan most is előkerülnek hazai fehér- és vörösborok, vagy éppen rozék. Sőt, akár egy rövid kirándulást is tehet bárki a sógorokhoz, ugyanis a KisBécs borkereskedés Ausztria legjobb borait hozza el Veszprémbe.

De a kalandosabb kedvű vendégek megkóstolhatják a RedRabbit Spirit Bar rumkülönlegességeit is Halász Bence bartneder jóvoltából, ahogy ott lesznek a borszalonon a Gusto Delicates sonkái, sajtjai és olivái is.

És hogy miért említettük a cikk elején, hogy kulturális kínálatában is kibővült a borszalon decemberre, arra a Művészetek Házával való együttműködés adja meg a választ. A kortárs képzőművészetet felkaroló és bemutató veszprémi intézmény művészettörténészei az érdeklődőknek két tárlatvezetést is tartanak a Dubniczay-palota kiállításainál, Elisa Tremmel: Határ a csillagos ég és az Ég-Fény-Kép című tárlatban lehet elmerülni a Borszalon kísérőprogramjaként.

A Veszprémi Borszalon a Vehir.hu támogatásával 2024. december 13-án 18:30 órától 21 óráig tart nyitva, jegyeket pedig a Wine&Vinylben lehet előzetesen vásárolni nyitvatartási időben.

A decemberi borszalon kiállító pincészetei:

  • Palo birtok - Paloznak
  • Villa Gyetvai - Balatonfüred
  • Gazdag pince - Mencshely
  • Fehérvári Borbirtok - Somló
  • Veszprémi Érseki pincészet - Mindszentkálla
  • KisBécs - Ausztria borai és pezsgői
  • Egly szőlőbirtok és borászat - Natúr pezsgő és borok
  • Zwack Izabella borkereskedés Champagne & Prosecco
  • Vino Castilo Szeredi Zsolt - Spanyol borok
  • és Cava-k
  • Borkorzó - Francia borok és Champagne
  • Törley buborék - Mionetto Prosecco, Freixanet Cava, Laurent Perrier Champagne, François pezsgő
  • RedRabbit Spirit Bar - Halász Bence bartender
  • Gusto Delicate - Sonkák, sajtok, olíva, antipasti
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00 Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon Idén májusban nagy sikerrel debütált a Bakony-Balaton régió gasztro-rendezvényei között a Veszprémi Borszalon, ami az ígéretekhez hűen szeptember 27-én ismét kinyitja kapuit az illusztris veszprémi Vár falai között. A borszalon kínálata ezúttal a magyar vörösborokra lesz hangolva, de meglepetésként a karibi világ aromái is megjelennek majd. 2024. augusztus 30. 15:18 Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon Pénteken lezajlott az első Veszprémi Borszalon, ami minden részletében igazolta az előzetes várakozásokat. 2024. május 25. 21:24 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.