Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
15°C

Példátlan sikert arattak Csoknyai fiai

2014. június 29. 9:57
Csoknyai István és Szathmári János irányítása mellett négy fronton edződtek a veszprémi junior férfi kézilabdások, akik az NB I/B-ben imponáló fölénnyel lettek bajnokok.

Elképesztő sorozatterhelésben volt része Csoknyai István tanítványainak a 2013/14-es idényben. Mint ismert, Provident-Juniorválogatott néven először vett részt az NB I küzdelmeiben (pontosabban: annak alapszakaszában) a korosztályos válogatott, melynek játékosait nyolcvan százalékban a veszprémi fiatalok adták. A csapat 24 meccsen 14 pontot gyűjtött, így a 10. helyen zárt a tizenkét együttest felvonultató mezőnyben. Emellett a junior válogatottnak kvalifikáción keresztül ki kellett jutni az Eb-re is (erről bővebben cikkünk alján).

A Provident-Juniorválogatott gerincét a veszprémiek adtákA Provident-Juniorválogatott gerincét a veszprémiek adták

Az MKB-MVM Veszprém utánpótláscsapataként az NB I juniorbajnokságában is megmérettek, ahol harmadikak lettek a Balatonfüred és a Szeged mögött. Az igazán kimagasló sikert pedig a felnőtt NB I/B Nyugati csoportban érték el MKB-MVM Veszprém II néven, ahol – szintén Csoknyai irányítása mellett – ötpontos előnnyel megnyerték a bajnokságot.

Sőt, a gárda tagjai közül többen rendszeresen szerepeltek Carlos Ortega együttesében is. Külön említést érdemel Ligetvári Patrik, aki tizenhét évesen a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott.

– Van olyan játékos, aki mind a négy említett sorozatban szerepelt, s előfordult, hogy hét nap alatt három-négy meccsen is pályára lépett. Ez őrületes tempót követelt meg tőlünk. Az egyetlen szívfájdalmunk, hogy a juniorbajnokságban csak harmadikak lettünk, hiszen ennél a helyezésnél jobbak vagyunk, de ebben a „darálóban” valamelyik ujjunkat meg kellett harapni. S miután rosszul kezdtünk a juniorok mezőnyében, onnantól az NB I/B-re fókuszáltunk. Összességében rendkívül sikeres évről beszélhetünk, hiszen egy kizárólag junior korúakból álló csapattal nyertük meg a másodosztályú felnőtt bajnokságát, amely példátlan a magyar kézilabdázásban – emlékeztetett Csoknyai István.

Csoknyai István: Rengeteget fejlődtünk!Csoknyai István: Rengeteget fejlődtünk!

– Az idény elején a dobogót céloztuk meg. Már ez is nagy eredménynek tűnt, hiszen öt-hat alakulat is ugyanerre az eredményre pályázott. Ehhez képest decemberben átvettük a bajnokság vezetését, majd bravúrgyőzelmeket aratva lépésről lépésre el tudtunk lépni a mezőnytől, s már nem is adtuk ki a kezünkből a bajnoki címet. Óriási teljesítménynek tartom, hogy összesen négy pontot veszítve, öt egység előnnyel bajnokok lettünk a Komló előtt. Úgy, hogy a játékosaim nagy része eközben iskolába járt. Csak gratulálni tudok a fiaimnak – nyomatékosította elismerését.

Adódik a kérdés, hogy az előző idényben hatodik helyen végzett együttes minek köszönheti az előrelépést. – A bajnoki címben nagy szerepet játszott, hogy el tudtunk indulni az NB I-ben a junior válogatottal. Egy más ritmusú bajnokságba kerültünk, ami abszolút a javunkra vált egy osztállyal lejjebb. Egy-egy élvonalbeli diadal után „ide nekünk az oroszlánt is” hozzáállással léptek pályára a fiúk az NB I/B-ben. Jöhetett bárki, olyan önbizalmunk lett, hogy nem tudtunk kikapni. Volt olyan meccsünk, amelyen tizenhárom veszprémi szerepelt a csapatomban. Hatalmas lökést adtak a legjobbak között aratott sikerek, amelyeknek köszönhetően dinamikában és küzdelemben is rengeteget fejlődtünk – mondta a trénerként is fáradhatatlan Csoknyai.

Bajnoki címet ünnepelhettek - Fotó: Cseh ZoltánBajnoki címet ünnepelhettek - Fotó: Cseh Zoltán

– Előnyünkké vált a sok fronton való küzdelem is, hiszen folyamatosan játékban voltunk. Egész évben rettegtem, hogy mikor jön egy sérüléshullám, tudtam ugyanis, hogy három-négy kulcsjátékosom kiválása esetén óriási bajba kerülnénk. Szathmári János kollégámmal próbáltunk úgy rotálni, hogy ezt elkerüljük, s komoly sérülés nélkül meg is úsztuk ezt az iszonyatos terhelést – húzta alá.

Nyáron sem pihennek: az Eb következik

Július 24. és augusztus 3. között Ausztriában rendezik meg a junior (U20-as) Európa-bajnokságot. Magyarország a „D” jelű linzi csoportban Svédország, Szlovénia és Izrael ellen igyekszik megszerezni a továbbjutást érő első két hely valamelyikét. A Veszprém, a Szeged, a Balatonfüred, a Tatabánya, a PLER és a Csurgó játékosira épülő együttes csütörtökön, a bakonyi megyeszékhelyen kezdte még a felkészülést a kontinensviadalra.

– Óriási siker, hogy a vb-döntős horvátok testén keresztül egyáltalán kijutottunk az Eb-re. Nagyon nehéz csoportban vagyunk, de ez természetesen a többi négyesről is elmondható. A szlovén utánpótlás példásan jó, a svédek pedig mindig kimagaslóak. Az izraeliekről kevesebbet tudunk, de az bizonyos, hogy Dragan Djukic az edzőjük, így ellenük sem számíthatunk semmi jóra. Elsőszámú célunk, hogy a csoportból továbbjussunk, ami nem ígérkezik egyszerű feladatnak. Ennél is fontosabb, hogy az együttesből idővel minél többen bekerüljenek a felnőtt csapatba. Ez a korosztály először jutott ki világversenyre, előzőleg csak a hazai rendezésű vb-n szerepelt. Továbbá nehézséget jelent, hogy egy hónapja mindenki szabadságon van, így nulláról kell kezdeni a munkát – fogalmazott a szövetségi edző.

Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt
vehirsport.hu
Események
Sorozat
férfi kézilabda NB II Nyugati csoport, 2019/2020
Hazai
Budai Farkasok
Vendég
Telekom Veszprém U21
Időpont
2020. február 29. 18:00
Helyszín
Budaörs, Városi Sportcsarnok
Eredmény
21-28
részletek
Sorozat
férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2019/2020
Hazai
Telekom Veszprém U21
Vendég
Pécs
Időpont
2020. március 6. 19:30
Helyszín
Veszprém, DEVM Sportcsarnok
Eredmény
34-27
részletek
Sorozat
férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2019/2020
Hazai
Szigetszentmiklós
Vendég
Telekom Veszprém U21
Időpont
2020. március 11. 19:30
Helyszín
Szigetszentmiklós, Városi Sportcsarnok
Eredmény
28-26
részletek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.