2020. június 3. // Klotild névnap

Ők adják Veszprém borát

2019-ben a csopaki Söptei Pince adja egy éven át Veszprém város borát. Kik ők, és mit kell tudni a 2017-es Varázslatról? A birtokon Söptei Zsolt, a családi pincészet borásza fogadott minket.

A Söptei család már öt generáció óta foglalkozik borászkodással. A történet a hobbiborász Söptei János üknagyapával kezdődött 1850-ben Pécselyen. Több mint száz évvel és néhány leszármazottal később, az 1970-es években Csopakon megépült az első présház, majd az évek alatt tovább professzionalizálódtak: a rendszerváltás után területeket és eszközöket vásároltak, majd az értékesítésre és a vendéglátásra is ráfeküdtek.

„A pincészet mai formája és a hozzá tartozó vendéglátás 1998 óta működik”– kezdi beszélgetésünket Zsolt. Ma ő foglalkozik a szőlészettel, pincészettel és a bor kereskedelmével. Testvére, Robi pedig az éttermet viszi. A testvérek a ’90-es évek elején jutottak ki egy németországi szőlészettel foglalkozó családhoz idénymunkára. Évekig visszajártak Baden-Württembergbe, ahol a hajtásválogatástól elkezdve szinte mindent megtanultak a német precíz szőlőtermesztésről és borkészítésről, valamint a vendéglátásról. Amit akkor magukba szívtak, képezi ma náluk a standardot. Akkor fogant meg fejükben a gondolat: „ha itt Németországban a szigorú tőketerhelés mellett ilyen jó borok készülnek, akkor magyarországi adottságokkal még jobb borokat fogunk tudni készíteni!” Zsolték hittek abban, hogy idehaza jobbak a feltételek és a Balaton partján is meg tudják valósítani álmaikat. A kilencvenes évek második felétől kezdett komolyabbra fordulni minden.

„Húsz-huszonöt év kellett ahhoz, hogy az eszközök, a területek és az ingatlanok is olyanok legyenek, mint ma, hogy megteremtsük családi vállalkozásunk mai formáját”– meséli. A Söptei család ma 7 hektár területtel rendelkezik a Pécselyi-medencében, Csopakon és Balatonfüreden. Többségében fehér fajtákkal foglalkoznak, borászatukra a reduktív eljárás jellemző. Évente 40-50 ezer palack bort termelnek, a cél pedig az, hogy a jelenlegi kapacitás kihasználása mellett 2023-ig ezt a számot 300 ezerre emeljék. Nem titkolt céljuk az sem, hogy a kereskedelmi hálózatuk tovább erősödjön.

Veszprém bora 2019

A gondolat, hogy Veszprémnek saját bora legyen, már három évvel ezelőtt megfogalmazódott, hiszen ahogy Porga Gyula polgármester korábban elmondta a hivatalos bemutatón, egy komoly városnak szüksége van egy hozzá illő, a karakterét visszaadó borra. 2019 az első olyan év, amikor a választást teljes mértékben a helyi vendéglátóegységek vezetőire bízták: a döntés a Gusto 13, a Gusto Delicate, az Oliva, a Malomkert Sörház, a Fricska, a Villa Medici és a Betekints Étterem szakembereinek kezében volt. Ők a Söptei Pince 2017-es Varázslat mellett tették le voksukat.

A Varázslat a reduktív technológiának köszönhetően egy magas beltartalmi értékű, hosszú utóízzel, határozott fajtakarakterrel bíró olaszrizling. Nem épp fröccs bor, komolyabb annál, mely vacsorákhoz, ebédekhez és esti meghitt beszélgetésekhez tökéletesen illik. Telt illatában meleg karakterű gyümölcsök, fehér virág és mandula dominál. A HegyBor kategória képviselőjeként a termőhely karakterét kihangsúlyozó, igazán tartalmas balatoni bor, amelyet főleg a gasztronómia és a régiós értékesítés számára készít a pincészet.

A Veszprém város bora címet egy évig büszkén viselő olaszrizling a város számos éttermében jelen van, ahogy a hivatalos városi ünnepségeken, díjátadókon is egy éven keresztül ezt szolgálják fel.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A Pajtás tragédiájára emlékeztek
A SzeretFilm stúdió rendezésében veszprémi színészek és művészek egy performanszt adtak elő május 30-án, Balatonfüreden, a hajóállomáson és a Tagore sétányon. Az előadással a Pajtás sétahajó tragédiájára kívántak emlékezni, ugyanakkor beszélgettek, beszéltek a stúdió új filmtervéről, a MÁJUS 30. munkacímű játékfilmről.
Napolaj, matrac és költségvetés-tervezés a strandoláshoz
Napolaj, matrac és költségvetés-tervezés a strandoláshoz
Hamarosan hivatalosan megnyit az összes balatoni strand, így jó idő esetén ismét lehet tervezni a hétvégi kikapcsolódást. A hűtőtáska tartalmának összeállítása mellett viszont nem árt, ha kisebb költségvetést is összeírunk egy-egy strandolás előtt, ugyanis a legtöbb strandon emelkedtek a belépőjegyek.
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
A világ- és Európa-bajnok veszprémi úszót, Rasovszky Kristófot most a sikeres egyetemi vizsgái motiválják.
Megkezdődött a balatoni vitorlás szezon
Megkezdődött a balatoni vitorlás szezon
A Balaton megkoszorúzásával és szolid ünnepséggel vette kezdetét az idei vitorlás szezon szombat délelőtt Balatonfüreden.
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga.
2020. június 3. // Klotild névnap