Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ők adják Veszprém borát

2019. október 17. 19:47 // Forrás: Ecoport
2019-ben a csopaki Söptei Pince adja egy éven át Veszprém város borát. Kik ők, és mit kell tudni a 2017-es Varázslatról? A birtokon Söptei Zsolt, a családi pincészet borásza fogadott minket.

A Söptei család már öt generáció óta foglalkozik borászkodással. A történet a hobbiborász Söptei János üknagyapával kezdődött 1850-ben Pécselyen. Több mint száz évvel és néhány leszármazottal később, az 1970-es években Csopakon megépült az első présház, majd az évek alatt tovább professzionalizálódtak: a rendszerváltás után területeket és eszközöket vásároltak, majd az értékesítésre és a vendéglátásra is ráfeküdtek.

„A pincészet mai formája és a hozzá tartozó vendéglátás 1998 óta működik”– kezdi beszélgetésünket Zsolt. Ma ő foglalkozik a szőlészettel, pincészettel és a bor kereskedelmével. Testvére, Robi pedig az éttermet viszi. A testvérek a ’90-es évek elején jutottak ki egy németországi szőlészettel foglalkozó családhoz idénymunkára. Évekig visszajártak Baden-Württembergbe, ahol a hajtásválogatástól elkezdve szinte mindent megtanultak a német precíz szőlőtermesztésről és borkészítésről, valamint a vendéglátásról. Amit akkor magukba szívtak, képezi ma náluk a standardot. Akkor fogant meg fejükben a gondolat: „ha itt Németországban a szigorú tőketerhelés mellett ilyen jó borok készülnek, akkor magyarországi adottságokkal még jobb borokat fogunk tudni készíteni!” Zsolték hittek abban, hogy idehaza jobbak a feltételek és a Balaton partján is meg tudják valósítani álmaikat. A kilencvenes évek második felétől kezdett komolyabbra fordulni minden.

„Húsz-huszonöt év kellett ahhoz, hogy az eszközök, a területek és az ingatlanok is olyanok legyenek, mint ma, hogy megteremtsük családi vállalkozásunk mai formáját”– meséli. A Söptei család ma 7 hektár területtel rendelkezik a Pécselyi-medencében, Csopakon és Balatonfüreden. Többségében fehér fajtákkal foglalkoznak, borászatukra a reduktív eljárás jellemző. Évente 40-50 ezer palack bort termelnek, a cél pedig az, hogy a jelenlegi kapacitás kihasználása mellett 2023-ig ezt a számot 300 ezerre emeljék. Nem titkolt céljuk az sem, hogy a kereskedelmi hálózatuk tovább erősödjön.

Veszprém bora 2019

A gondolat, hogy Veszprémnek saját bora legyen, már három évvel ezelőtt megfogalmazódott, hiszen ahogy Porga Gyula polgármester korábban elmondta a hivatalos bemutatón, egy komoly városnak szüksége van egy hozzá illő, a karakterét visszaadó borra. 2019 az első olyan év, amikor a választást teljes mértékben a helyi vendéglátóegységek vezetőire bízták: a döntés a Gusto 13, a Gusto Delicate, az Oliva, a Malomkert Sörház, a Fricska, a Villa Medici és a Betekints Étterem szakembereinek kezében volt. Ők a Söptei Pince 2017-es Varázslat mellett tették le voksukat.

A Varázslat a reduktív technológiának köszönhetően egy magas beltartalmi értékű, hosszú utóízzel, határozott fajtakarakterrel bíró olaszrizling. Nem épp fröccs bor, komolyabb annál, mely vacsorákhoz, ebédekhez és esti meghitt beszélgetésekhez tökéletesen illik. Telt illatában meleg karakterű gyümölcsök, fehér virág és mandula dominál. A HegyBor kategória képviselőjeként a termőhely karakterét kihangsúlyozó, igazán tartalmas balatoni bor, amelyet főleg a gasztronómia és a régiós értékesítés számára készít a pincészet.

A Veszprém város bora címet egy évig büszkén viselő olaszrizling a város számos éttermében jelen van, ahogy a hivatalos városi ünnepségeken, díjátadókon is egy éven keresztül ezt szolgálják fel.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Pezsegtek az italok és a közösségek is a pénteki borszalonon közélet Pezsegtek az italok és a közösségek is a pénteki borszalonon Péntek este sikeresen lezajlott a decemberi Veszprémi Borszalon, aminek ezúttal portálunk, a Vehir.hu volt a főtámogatója. Az immáron a Dubniczay-palotába költözött rendezvényen ezúttal is felvonultak az ország több pontjáról ékező neves borászok és borkereskedők, az impozáns barokk helyszínen pedig a kortárs képzőművészetnek is szenteltek időt a szervezők, valamint egy jótékonysági felhívással egy helyi iskolának is segíthettek. Így együtt sikerült egy valóban klasszikus, a polgári értékrendeket képviselő rendezvényt megvalósítani. 2024. december 15. 14:49 A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig közélet A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a boltok általában 12 óráig várják a vásárlókat, de lehetnek eltérések, ezt követően 27-én nyitnak a boltjaik, amelyek az ünnepi rend szerint 31-én többnyire 14-16 óráig állnak majd a vásárlók rendelkezésére - tájékoztatták a vállalatok az MTI-t.   2024. december 15. 13:40 Lakásfelújításra is fordítható a SZÉP kártyára érkező összeg fele 2025-től közélet Lakásfelújításra is fordítható a SZÉP kártyára érkező összeg fele 2025-től A jövő évtől a SZÉP kártyára érkező összeg felét lakásfelújításra, építőanyagra, festékre vagy egyéb ehhez szükséges eszközökre is lehet fordítani, de akár bútort is lehet belőle vásárolni - közölte vasárnap a kormány Facebook oldalára feltöltött videóban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szóvivője. 2024. december 15. 13:37 2025 a kilábalás éve lesz? gazdaság 2025 a kilábalás éve lesz? Ez az a kérdés, amire minden vállalkozó szeretné tudni a választ, de jelenleg látszólag a kiszámíthatatlanság uralja a cégvezetők közhangulatát, amin az sem segít, hogy sokszor egymásnak ellentmondó elemzések jelennek meg a médiában a magyar gazdaság jövőképéről. Ilyenkor még inkább felértékelődnek az olyan reális vélemények, amik mindenfajta politikai, vagy társadalmi befolyásolás nélkül képesek értékelni a helyzetet. A Veszprém vármegyei vállalkozások most éppen egy ilyennel találkozhattak, köszönhetően a VOSZ vármegyei szervezete által életre hívott üzleti fórumnak. 2024. december 11. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.