Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Együttműködés a sportszakmai fejlődésért

2020. február 11. 22:10 // Forrás: VEDAC
Az egyetemi és a városi sportélet három meghatározó sportszervezete kötött stratégiai együttműködési megállapodást a vonzáskörzetének sportszakmai fejlesztése érdekében.

Az egyetemi sportélet szervezéséért és a sportcélú oktatásért felelős Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet (PE-TSI), az egyetemisták számára is sportolási lehetőséget biztosító, 8 szakosztályt működtető és a jogelőd egyesületeivel együtt idén hetvenéves Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) és a város egyik legnagyobb sportklubja, az idén harminc éves Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) a Pannon Egyetemen kötött stratégiai együttműködési megállapodást 2020. február 11-én.

A három szervezet együttműködése, szoros kapcsolata nem újkeletű, hiszen eddig is számos területen dolgoztak együtt, de a jövőben egy magasabb szintre és szélesebb körre kiterjesztve képzelik el az együttműködést.

A Pannon Egyetem és a VEDAC között már 2015-ben keretmegállapodást született, mely elsősorban a Sport és Tanulás programhoz kötődik. A Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézete által gondozott program az élversenyzők tanulmányi előmenetelét segíti, a programba rendszeresen kerülnek be a VEDAC atlétái. A Pannon Egyetemmel kötött keretmegállapodás sportszakmai tartalmát alapozza meg a most megkötött stratégiai együttműködési megállapodás.

Az edzőképzés terén is szoros az együttműködés, hiszen a VEDAC szakemberei szerepet vállalnak a PE-TSI által koordinált sportedző képzésben, valamint a VESC-cel karöltve több programot és rendezvényt is valósítottunk már meg közösen. A PE-TSI és a VESC motivációja, hogy az egyetemen meghonosított sportszolgáltatásokat, folyamatosan fejlesztett infrastruktúrát és az egészséges életmód megalapozását segítő tudást – túllépve az egyetem falain – megosszuk a sportos közösség felé

– fogalmazott dr. Edvy László.

A most megkötött stratégiai együttműködési megállapodás apropóját az adta, hogy a VESC idén ünnepli alapításának 70. évfordulóját, a VEDAC-ot pedig éppen 30 éves alapították, így a két klub együttesen egy jelképes 100 éves évfordulót ünnepelhet. A másik apropó pedig az, hogy a sportszakmai együttműködést egy még magasabb szintre kívánja fűzni a két klub.

A VESC közel egyidős a Pannon Egyetemmel, az egyesület feladata mindig is az volt, hogy biztosítsa a hallgatók számára a minél szélesebb sportolási lehetőséget, valamint a kötelező testnevelést is számos sportágban tudják teljesíteni nálunk a hallgatók. Az egyetem mellett a városi sportéletben is jelentős szerepet töltünk be, hiszen a város legtöbb szakosztályát működtető egyesülete vagyunk. Ebben az együttműködésben sportszakmai fejlődési lehetőséget látunk

– mondta el Szentessy Balázs.

A PE-TSI, a VESC és a VEDAC alapértékként tekint a szervezetek egyetemi és városi kötődésére, együttműködésükkel a közös értékek mentén egymás tevékenységét, működését és fejlesztését támogatják. A közös munka kiterjed a sportszakember képzésre, a rendezvényszervezésre, az egészséges életmód és szabaidősport ösztönzésére, a fiatal tehetségek és az élport támogatására.

A megállapodás kiterjed a szervezetek humánerőforrásának és eszközellátottságának allokációjára, összehangolására, ami példa lehet más sportszervezetek számára.

Az együttműködés részét képezi az, hogy a három szervezet sportszakmai tudását, erőforrásait megpróbálja egymás javára fordítani, közös programokat, projekteket megvalósítani. Az eddigi közös munka jó alapot biztosít egy hosszú távú, eredményorientált együttműködés megteremtésében

– érvelt Németh Attila.

A rendezvények tekintetében például idén már a VEDAC is bekapcsolódik a hagyományos Egyetem Kör futóverseny szervezésbe. Az együttműködés következő nagy lépcsője a sportszakemberek továbbképzése, ami nyitott lesz a városi és környékbeli sportegyesületek, sportszakemberek számára is.

Első lépésként márciusban és áprilisban sportszakmai előadásokat szervezünk a Pannon Egyetemen. Fontos megjegyezni, hogy ezek, a résztvevők számára ingyenes előadások nyitottak lesznek más sportklubok irányába is, várjuk az érdeklődő sportolókat, edzőket, sportvezetőket, szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy az ő tudásuk is bővülhessen. A programok nyitottak a szabadidősportolók, a lakosság számára is

– ismertette a program részleteit Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója.

Március 18-án Hogyan táplálkozz, ha sportolsz? címmel Kindl Gábor tart előadást, március 25-én sportpszichológiai témában, Téthelyzetben címmel Szilárdi Katalin, míg április 15-én dr. Béres Sándor mozgáselemzési módszerekről tart előadást. A programokról és az előadókról később még részletes információk lesznek elérhetők.

vehir.hu
Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.