2023. május 31.
//
Angéla névnap

Nem elégszik meg a jóval, a legjobb szeretne lenni

Fehér Zsolt személye, erős keret, biztos anyagi háttér; no meg a szurkolók, akik sokan vannak és tudnak is szurkolni – e tényezők miatt választotta az 1. Futsal Club Veszprém együttesét a fiatal, gólerős, a magyar válogatottban is meghatározó szerepet betöltő Pál Patrik.

Úgy tűnik, jó úton halad az 1. Futsal Club Veszprém, hogy megvalósítsa a májusban megfogalmazott célkitűzését, s a következő idényben visszatérjen az NB I közvetlen élmezőnyébe. Rutai Balázs, Fridrich Dávid és Sásdi Bálint után ugyanis Pál Patrik személyében újabb válogatott játékost szerződtetett a klub.

A keresztszalag szakadt, de a pálya nem tört meg

A bakonyiak legújabb szerzeménye szülőhelyén, Budaörsön tanulta a labdarúgás csínját-bínját: kisgyerekként itt kezdett futballozni, majd tizenöt évesen ugyanitt, az Aramisnál ismerkedett meg a futsallal is. Tizenhét évesen aztán egy súlyos sérülés – keresztszalag-szakadás – után úgy látta, hogy a futsal nagyobb perspektívát jelenthet számára, ezért felhagyott a nagypályás játékkal.

Pál Patrik: Azért igazoltam Veszprémbe, mert eredményeket szeretnékPál Patrik: Azért igazoltam Veszprémbe, mert eredményeket szeretnék

Az Aramisnál – az előző veszprémi tréner, Frank Tamás irányítása alatt – előbb az utánpótláscsapatokban, majd a felnőttek között is megmutatta tehetségét. Az U20-as gárdával bajnokságot nyert, a felnőtt NB I-ben pedig az ötödik helyig jutott együttesével. A 2017/2018-as szezon elején aztán a Dunaújvároshoz szerződött.

Úgy éreztem, hogy egy erősebb gárdához kell igazolnom, ahol nagyobb célokért küzdhetek. Éppen ezért fogadtam el a Dunaferr ajánlatát, amelynek soraiban három szezont töltöttem. Nagyon büszke vagyok az itt töltött évekre. A pályán és azon kívül is rengeteget kaptam a klubtól: sokat fejlődtem és szoros barátságokat kötöttem. Köszönettel tartozom az Újvárosnak azért, hogy itt tarthatok a karrieremben

– húzta alá a 23 esztendős játékos, aki az NB I-ben a 2017/2018-as és a 2018/2019-es szezonban is negyedik helyen zárt együttesével. A legutóbbi, felfüggesztett idényt pedig – a Veszprémhez hasonlóan – az alsóházi rájátszásban zárta. A Magyar Kupában 2019-ben négyes döntőig jutott, ahol éppen az FCV ellen maradt le a fináléról.

Társai a legutóbbi szezonban csapatkapitány-helyettesnek választották, amely tisztséget a rutinos, exveszprémi Németh Péter mögött tölthette be.

Nyitott, pozitív szemléletű személyiség vagyok. Mindenkivel szót tudok érteni, könnyedén kötök barátságot. A társaim úgy gondolták, letettem annyit az asztalra, hogy Németh Péter helyettese legyek, ami hatalmas büszkeség számomra. A hozzáállásommal, edzésmunkámmal mindig igyekszem példát mutatni. Úgy gondolom, hogy csak akkor van értelme sportolni, ha mindent beleadok. Folyamatosan előre akarok lépni, hiszen céljaim vannak ebben a sportágban. Azt szeretném, hogy később is emlékezzenek rám

– fogalmazott a ballábas futsalos.

Szélsőből center

Kiemelkedően jól sikerült a 2018/19-es szezonja:

a bajnokságot és a Magyar Kupát is beleszámítva összesen harminchét (!) gólt jegyzett.

Úgy véli, még jobban is szerepelhettek volna, ha az idény végére nem vesztik el több kulcsjátékosukat is sérülés miatt. Mint fogalmazott, ez volt az eddigi legjobb éve, s ez volt a legjobb csapat, amelyben valaha játszott.

A fiatal játékos eredeti posztja szélső, a Dunaferrnél azonban a már említett 2018/2019-es szezonban kényszerhelyzetben centerként is játszott, miután Fekete Róbert megsérült.

Úgy gondolta a stáb, hogy az alkatomat, fizikai erősségemet ebben a szerepkörben is kamatoztatni tudom, ez pedig be is vált. Alapvetően szélső vagyok, de ugyanúgy feltalálom magamat centerben és akár hátul is. Hatalmas előnyt jelent, hogy ballábas vagyok. A rugótechnikám jónak mondható, hiszen erősen és pontosan lövök, ami hál’ Isten már gólokban is megmutatkozik. Az Aramisnál és a Dunaferrnél is olyan edzőkkel dolgoztam együtt, akik rengeteget tanítottak ebből a sportágból. Jól látok a pályán, gyorsan tudok dönteni, alkalmazkodni.

Fehér Zsolt, keret, háttér, no meg a szurkolók...

A céltudatos sportoló a következő idényben tehát már a Veszprémet fogja erősíteni, ahol ismét együtt dolgozhat korábbi dunaújvárosi mesterével, Fehér Zsolttal.

Zsolttal nagyon jó kapcsolatot ápolok, jelentős szerepet játszott a döntésemben a személye. Szükségem volt a környezetváltozásra. Azt éreztem, hogyha fejlődni szeretnék, akkor ebben a szezonban már váltanom kell. Több csapat is megkeresett, azonban több tényező is a Veszprém mellett szólt. Látszik, hogy erős kerettel vághatunk neki a következő kiírásnak. Továbbá biztos a klub anyagi háttere. Nem kell attól félni, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik a klub. S van még egy szempont, ami egy játékosnak nagyon fontos: vannak szurkolók. Méghozzá sokan vannak, s tudnak is szurkolni. Akármikor játszottunk Veszprémben, mindig fantasztikus érzés fogott el, a hideg is kirázott az itteni hangulattól. A telt házas mérkőzések engem is teljesen felspannoltak.

Pál Patrik külön is kitért a Fehér Zsolthoz fűződő viszonyára. Véleménye szerint a tréner kiválóan ért a játékosok nyelvén, pontosan tudja, hogy kihez hogyan kell szólnia. Keménykezű edző, aki nem tolerálja, ha valaki nem teljes erőbedobással dolgozik az edzéseken, mérkőzéseken. Taktikailag nagyon felkészült, folyamatosan tanul, fejleszti magát, ami elengedhetetlen a sikerekhez.

A célkitűzésekkel kapcsolatban megjegyezte: elképzelni sem tudja, hogy az alapszakasz végén ne kerüljenek a felsőházba.

– Ha összeáll a csapat, küzdünk, hajtunk egymásért, s mindenki felveszi Zsolt habitusát, már az idei bajnokságban is a dobogóért küzdhetünk. Ez teljesen reális elvárás lehet tőlünk. Azért jöttem az FCV-hez, mert eredményeket szeretnék elérni – nyomatékosította a csapat leendő tízese, aki a napokban már be is költözött veszprémi otthonába.

Álmok klubszinten és válogatott mezben

2017 novemberében a Svédország elleni páros mérkőzésen mutatkozott be a felnőtt válogatottban, amelynek mezét azóta csaknem harmincszor ölthette magára.

Az egyik legnagyobb álmom volt, hogy felnőtt válogatott legyek. Mostanra a nemzeti együttes meghatározó tagjának mondhatom magam. De nem elégszem meg ezzel, szeretnénk tovább fejlődni, s az egyik legjobb játékossá válni. Ettől még persze távol vagyok, de minden nap ezért dolgozom.

A válogatott februárban Észak-Írország, Törökország és a házigazda Litvánia legyőzésével bejutott az Európa-bajnoki selejtezősorozat legjobb harminckét alakulata közé. A mieink legközelebb jövőre lépnek pályára tétmérkőzésen. Ebben a szakaszban négyes csoportokban, oda-visszavágós mérkőzésekkel zajlik tovább a sorozat, és a nyolc csoport első helyezettje, valamint hét csoportmásodik jut ki a 2022-es hollandiai kontinenstornára.

Pál Patrik elmesélte, hogy a litvániai torna előtti utolsó edzésen megsérült, de bekötött lábbal, fájdalomcsillapítóval is játszott, mert segíteni akart az alakulatnak.

– Egységesek voltunk, kiváló hangulatban dolgoztunk együtt, s az eredmény is jött. Most van egy olyan csapatunk, amely alkalmas lehet, hogy a tavaszi Eb-selejtezőn kivívja a továbbjutást, Hollandiában pedig olyan eredményt érjen el, amire igazán büszkék lehetünk.

S ha már szóba kerültek az álmok, elárulta: idővel szeretne külföldre igazolni. Úgy érzi, megkoronázná a pályafutását, hogy ha az olasz vagy a spanyol bajnokságban szerepelhetne.

Zatkalik Dávid
Simon Dani
Férfi futsal NB I rájátszás, 2022/2023
M GY D V LG KG GK P
1. HALADÁS VSE 10 9 0 1 45 20 25 34
2. MVFC BERETTYÓÚJFALU 10 6 1 3 31 29 2 24
3. SG KECSKEMÉT FUTSAL 10 3 2 5 23 31 -8 15
4. 1. FC VESZPRÉM 10 2 4 4 25 30 -5 13
5. ARAMIS SE 10 3 1 6 40 43 -3 12
6. DEAC 10 2 2 6 30 41 -11 9
Utolsó módosítás: 2023. május 22. 22:28
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
futsal Férfi futsal NB I, a 3. helyért, 2022/2023 4. 2023. június 5. 18:30 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok 1. FC Veszprém Kecskemét
futsal Férfi futsal NB I, a 3. helyért, 2022/2023 3. 2023. június 2. 18:30 Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok Kecskemét 1. FC Veszprém
futsal Férfi futsal NB I, a 3. helyért, 2022/2023 2. 2023. május 29. 18:30 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok 1. FC Veszprém Kecskemét 4-3
futsal Férfi futsal NB I, a 3. helyért, 2022/2023 1. 2023. május 26. 18:30 Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok Kecskemét 1. FC Veszprém 6-3
futsal Férfi futsal NB I felsőházi rájátsás, 2022/2023 10. 2023. május 22. 18:30 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok 1. FC Veszprém Berettyóújfalu 5-3
előző események betöltése

További cikkek

Nagy csatában nyert és egyenlített a bronzpárharcban az FCV!
Nagy csatában nyert és egyenlített a bronzpárharcban az FCV!
A Veszprém egyenlített a futsal NB I három nyert meccsig tartó bronzpárharcában, miután a hétfői második találkozón saját közönsége előtt legyőzte a Kecskemétét.
Máris folytatódik a bronzpárharc
Máris folytatódik a bronzpárharc
„A tűréshatárt kijjebb kell tolnunk még akkor is, ha minden sebből vérzünk. Mindent meg fogunk tenni hétfőn, hogy kiegyenlítsük a párharc állását” – fogalmazott a veszprémi futsalcsapat vezetőedzője, Fehér Zsolt a Kecskemét elleni „kis döntő" hétfői (18.30) második, hazai találkozója előtt.
Nagy lehetőséget szalasztott el a Veszprém
Nagy lehetőséget szalasztott el a Veszprém
A veszprémi futsalosok a rendes játékidő hajrájában még 3-0-ra vezettek, a vendéglátó Kecskemét az utolsó percben egyenlített, majd a hosszabbításban fordítani is tudott az NB I bronzpárharcának első, pénteki meccsén.
Győzelemmel zárt, megküzdhet a bronzéremért a Veszprém!
Győzelemmel zárt, megküzdhet a bronzéremért a Veszprém!
Az 1. Futsal Club Veszprém hatalmas csatában, 5-3-ra legyőzte a vendég Berettyóújfalut hétfőn az első osztályú bajnokság felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában. Fehér Zsolt legénysége ezzel megcsípte a negyedik helyet és készülhet a Kecskemét elleni bronzpárbajra.
Felszabadult játékot vár a Veszprém mestere a Berettyóújfalu ellen
Felszabadult játékot vár a Veszprém mestere a Berettyóújfalu ellen
Egyszerű a képlet: ha az 1. Futsal Club Veszprém hétfőn (18.30) nyer a négyszeres bajnok Berettyóújfalu vendéglátójaként, idén is bronzpárbajt vívhat az első osztályban.