2021. május 11.
//
Ferenc névnap

Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható

2021. március 1. 14:59
A Fidesz-KDNP frakciója reagált a helyi ellenzék költségvetési kritikáira.

Pálinkás Roland, a veszprémi Fidesz-KDNP frakcióvezetője egy hétfő délelőtti sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester szavaira ráerősítve kiemelte: Veszprém idei költségvetése visszafogott, biztonságos és innovatív.

"A koronavírus miatt a világon minden város sokkal alacsonyabb adóbevételekkel számolhat. A veszprémi költségvetés épp ezért visszafogott, ugyanakkor biztonságos, hisz a kieső források ellenére a város minden alapfeladatát ugyanabban a minőségben el tudja látni, mint a korábbi években. A 2021-es költségvetés innovatívnak is tekinthető, ugyanis a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében óriási léptékű infrastrukturális fejlesztések indulnak el."

Példaként említette: a volt Balaton Bútorgyár területe közel 3 milliárd forintos kormányzati támogatással kerül Veszprém tulajdonába, ami nagy fejlesztési lehetőséget hordoz magában. Az ellenzéki képviselők felvetésére reflektálva, miszerint az EKF-fejlesztések hosszútávon nem fenntarthatók, Pálinkás Roland elmondta: ennél a fejlesztésnél egy régóta parlagon álló terület kerül hasznosításra, mellyel a jövőben is számolnak. Először az EKF-program keretében hasznosítják a területet, majd az azt következő évek költségvetési tervekben is megjelenítik -hangsúlyozta.

Pálinkás Roland (j).Pálinkás Roland (j).

Halmay Gábor (KDNP) önkormányzati képviselő a 2021-es költségvetés számairól szólva elmondta, Veszprém összesen 46 milliárd forintból gazdálkodhat az idei évben. A teljes összeg közel 2/3-át fejlesztésre, 1/3-át pedig működési költségekre fordítják.

„A bevétel 27,8 milliárd forint lesz, ami 18,6%-kal magasabb, mint 2020-ban, tehát az ellenzék és a baloldal részéről azt mondani, hogy az önkormányzatok ki vannak véreztetve, ezzel a számmal is megcáfolható” -fogalmazott. Hozzátette: a bevétel nagy része a kormánytól érkezik.

„Emelkednek az önkormányzati működési támogatások, a pályázati források is megnövekedtek és az egyéb támogatások ütemezése is jobban alakul idén, mint a korábbi években. A működési bevételek (parkolási és bérleti díjak elengedése) 2,1%-os csökkenést mutatnak, de összességében a 18,6% és a 2,1% között bőven van különbség” -mondta. A fejlesztésekre 13 milliárd forint jut idén Veszprémben, melynek nagy része EKF-támogatásból és egyéb pályázati forrásokból jön össze.

"A működési kiadások tervezett összege 15,4 milliárd forint lesz, ez 3,2%-kal magasabb az előző évinél. Tehát nemhogy a megszokott színvonalon folynak majd az alapvető szolgáltatások a városban, hanem magasabb minőségben"- hangsúlyozta Halmay Gábor. Kiemelte: sport célokra idén is 250 millió forintot tud biztosítani a város. A kiemelt művészeti együtteseket idén az EKF-program forrásaiból támogatják.

Halmay Gábor (b).Halmay Gábor (b).

A saját körzetét érintő fejlesztésekről szólva Halmay elmondta, a Kolostorok és Kertek projektet tovább fejlesztik, a tervek szerint a területen idén futópályát építenek, továbbá az egykori Kiskuti csárdát EKF-pénzből vásárolja meg az önkormányzat, amivel ismét pezsgő kulturális és gasztronómiai életet lehelhetnek az évek óta üresen álló épületbe. „Ezek a fejlesztések az itt élőknek és az idelátogatóknak is kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak majd. A közelben lévő Pápai utat a tervek szerint 1 hónap múlva adhatják át az autósoknak” - mondta a képviselő.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Fejlesztési javaslat van, pénz nincs
Fejlesztési javaslat van, pénz nincs
Új járda az Aradi vértanúk útja és az Aulich Lajos utca mentén, parkolóépítés a Deák Iskola környékén és közlekedésbiztonsági javítás a Pöltenberg utca-Jutasi út négyszögben. Jól hangzó ötletek, amelyek egyelőre csak azok, forrás hiányában ugyanis a 2021-es költségvetés elfogadása után sem rendelkeznek az önkormányzati képviselők választókerületükre vonatkozó fejlesztési tervekkel.
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Bár vannak a költségvetésnek pozitív elemei, összességében mégsem támogatta az elfogadását Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miért.
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.
Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint
Számszakilag teljesíthető, de kockázatos a költségvetés az ellenzék szerint
Három ellenzéki önkormányzati képviselő, Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc fogalmazták meg kritikájukat az idei költségvetés számaival kapcsolatban, ami szerintük teljesíthető, de sok kockázatot hordoz magában.
Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
Visszafogott, biztonságos és innovatív Veszprém 2021-es költségvetés-tervezete
A város 46 milliárd forintból gazdálkodhat idén - mondta Porga Gyula polgármester pénteken.