Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
2°C
2024. március 19. József
Veszprém
2°C

Hárman is döntőztek az Eb-n

2021. július 19. 11:10 // Forrás: VEDAC
A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) három sportolója is döntőbe jutott Tallinnban az U20-as atlétikai Európa-bajnokságon. Mind a négy fiatal dicséretet érdemel, hiszen helytálltak az erős mezőnyben.

A Tallinnban rendezett U20 Európa-bajnokságon a VEDAC-ot négy sportoló – Kövér Fanni, Csatári Jázmin, Csekő Miklós, Strigencz Zalán – és három edző – Török Krisztián, Mozsdényi Dávid és Dobos Máté – képviselte. A veszprémi küldöttség erejét az is jelzi, hogy a négy atlétából három még mindig csak ifjúsági (U18) korú, és figyelemre méltó eredményeket értek el az idősebbek között.

A veszprémiek közül a mindössze 17 esztendős Csekő Miklós lépett elsőként dobókörbe. A selejtező A csoportjában 71.47 méterrel a negyedik lett, összesítésben pedig a hetedik helyen jutott be a tizenkettes fináléba. Itt végül nem sikerült megközelítenie egyéni csúcsát (58.16), ami a legjobb nyolchoz szükséges lett volna, végül a 12. helyen zárt. Csekő Miklós döntőbe jutása önmagában bravúros eredmény, hiszen ifiként harcolta ezt ki a juniorok, egy és két évvel idősebbek között.

Fotó: VEDACFotó: VEDAC

Csatári Jázmin kalapácsvető is ifjúsági korúként, 16 évesen versenyzett a juniorok között. A selejtező B csoportjában szerepelt, és végül 56.99 métert ért el, amivel nem jutott tovább. Jázmin összesítésben a 17. helyen végzett, vagyis a mezőny több mint felét maga mögé utasította.

Zentai Tibor és Dobos Máté mindkét kalapácsvetője értékes helyezést szerzett, és mivel csak jövőre lépnek a juniorok közé, így még két U20-as világversenyen – egy világ- és egy Európa-bajnokságon – is bizonyíthatnak a következő két évben.

Strigencz Zalán diszkoszvető stabil versenyzéssel indított az Eb-n, és minden sorozatban javítva 55.22 méterrel kvalifikálta magát a fináléba. A döntőben aztán Zalán első kísérlete, 55.38 méter elég volt a legjobb nyolc közé jutáshoz. S bár négy alkalommal is 55 méter fölé jutott, az előbb említett eredményen már nem tudott javítani, és végül a nyolcadik helyen zárt a kifejezetten erős mezőnyben.

Kövér Fanni gerelyhajító a selejtezőben harmadik kísérletére teljesítette a döntőt érő 55 méteres eredményt, miután 56.17 métert ért el, ezzel összesítésben a harmadik helyen ment tovább. A 17 éves feltörekvő tehetség a másnapi fináléban végig versenyben volt az éremért, azonban 53.45 méterrel a negyedik helyen fejezte be az Európa-bajnokságot, amely óriási sikert jelent. 

Meg kell jegyezni, hogy Fanninak diszkoszvetésben is volt szintje a kontinenstornára, de az a szakmai döntés született, hogy csak gerelyhajításban indult. Az elért eredmény igazolta is a döntést. A kalapácsvetőkhöz hasonlóan, Fannira is vár még két U20-as világverseny, ugyanakkor számára már a felnőtt világversenyek is elérhető közelségbe kerültek.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.