2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Hárman is döntőztek az Eb-n

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) három sportolója is döntőbe jutott Tallinnban az U20-as atlétikai Európa-bajnokságon. Mind a négy fiatal dicséretet érdemel, hiszen helytálltak az erős mezőnyben.

A Tallinnban rendezett U20 Európa-bajnokságon a VEDAC-ot négy sportoló – Kövér Fanni, Csatári Jázmin, Csekő Miklós, Strigencz Zalán – és három edző – Török Krisztián, Mozsdényi Dávid és Dobos Máté – képviselte. A veszprémi küldöttség erejét az is jelzi, hogy a négy atlétából három még mindig csak ifjúsági (U18) korú, és figyelemre méltó eredményeket értek el az idősebbek között.

A veszprémiek közül a mindössze 17 esztendős Csekő Miklós lépett elsőként dobókörbe. A selejtező A csoportjában 71.47 méterrel a negyedik lett, összesítésben pedig a hetedik helyen jutott be a tizenkettes fináléba. Itt végül nem sikerült megközelítenie egyéni csúcsát (58.16), ami a legjobb nyolchoz szükséges lett volna, végül a 12. helyen zárt. Csekő Miklós döntőbe jutása önmagában bravúros eredmény, hiszen ifiként harcolta ezt ki a juniorok, egy és két évvel idősebbek között.

Fotó: VEDACFotó: VEDAC

Csatári Jázmin kalapácsvető is ifjúsági korúként, 16 évesen versenyzett a juniorok között. A selejtező B csoportjában szerepelt, és végül 56.99 métert ért el, amivel nem jutott tovább. Jázmin összesítésben a 17. helyen végzett, vagyis a mezőny több mint felét maga mögé utasította.

Zentai Tibor és Dobos Máté mindkét kalapácsvetője értékes helyezést szerzett, és mivel csak jövőre lépnek a juniorok közé, így még két U20-as világversenyen – egy világ- és egy Európa-bajnokságon – is bizonyíthatnak a következő két évben.

Strigencz Zalán diszkoszvető stabil versenyzéssel indított az Eb-n, és minden sorozatban javítva 55.22 méterrel kvalifikálta magát a fináléba. A döntőben aztán Zalán első kísérlete, 55.38 méter elég volt a legjobb nyolc közé jutáshoz. S bár négy alkalommal is 55 méter fölé jutott, az előbb említett eredményen már nem tudott javítani, és végül a nyolcadik helyen zárt a kifejezetten erős mezőnyben.

Kövér Fanni gerelyhajító a selejtezőben harmadik kísérletére teljesítette a döntőt érő 55 méteres eredményt, miután 56.17 métert ért el, ezzel összesítésben a harmadik helyen ment tovább. A 17 éves feltörekvő tehetség a másnapi fináléban végig versenyben volt az éremért, azonban 53.45 méterrel a negyedik helyen fejezte be az Európa-bajnokságot, amely óriási sikert jelent. 

Meg kell jegyezni, hogy Fanninak diszkoszvetésben is volt szintje a kontinenstornára, de az a szakmai döntés született, hogy csak gerelyhajításban indult. Az elért eredmény igazolta is a döntést. A kalapácsvetőkhöz hasonlóan, Fannira is vár még két U20-as világverseny, ugyanakkor számára már a felnőtt világversenyek is elérhető közelségbe kerültek.

vehir.hu

További cikkek

A siker és ami mögötte van – megyénk legjobb sportolót díjazták
A siker és ami mögötte van – megyénk legjobb sportolót díjazták
Bartha-Kéri Bianka és Rasovszky Kristóf a 2021-es év sportolója, a Telekom Veszprém a legjobb csapat – péntek délután a Megyeházán köszöntötték a 2021-ben kiemelkedően szereplő sportolóinkat, valamint átadták a Tüskés Endre-díjakat is.
Félmaraton után a második helyen
Félmaraton után a második helyen
A félmaraton és gyalogló országos bajnoksággal vette kezdetét az atlétikai magyar csapatbajnokság. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) nagyszerűen kezdett, így most az előkelő második helyen áll az összesített rangsorban.
Nemzetközi szintű eredmények az évadnyitón
Nemzetközi szintű eredmények az évadnyitón
Rangos mezőny gyűlt össze a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) hagyományos évadnyitó dobóversenyén, ahol ennek megfelelően nemzetközi szinten is kiemelkedő eredmények születtek. A hazaiak atlétája, Csekő Miklós például a junior világranglistán a második helyre repítette magát nagyszerű eredményével.
Az Egyetemkör búcsúztatta az atlétikapályát
Az Egyetemkör búcsúztatta az atlétikapályát
Mintegy százötvenen vettek részt a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szervezésében a 20. Egyetemkör Futóversenyen és a VEDAC pályabúcsúztatóján.
Egyetemkör és pályabúcsúztató
Egyetemkör és pályabúcsúztató
Az Egyetemkör hagyománya, a sport szeretete és a nagy sikereket megélt atlétikapálya búcsúztatásának hangulata találkozik a városi stadionban.