2022. január 21.
//
Ágnes névnap

Karácsony Gergely megtalálta Veszprémet

Közös sajtótájékoztatót tartott Budapest főpolgármestere, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely a megyében induló MSZP-s képviselőjelölt-jelöltekkel kedden délután a Kossuth utcán. Karácsony - ahogy fogalmazott – saját magában látja az egység megtestesítőjét az ellenzéki pártok és a magyar emberek között.

Kis túlzással a Magyar Szocialista Párt teljes megyei vezetése felsorakozott kedden a Kossuth utcán, ahová Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd előválasztási miniszterelnök-jelölt-jelöltje hirdetett meg sajtótájékoztatót a párszövetség két helyi jelöltjével együtt. Főállásban Budapest főpolgármestere végül – valószínűleg a közlekedési helyzet miatt - 20 perces csúszással érkezett meg, majd miután bemutatkozott és megismerte a veszprémi párttársait, Mesterházy Attilával és Grőber Attilával az oldalán ismertette az előválasztás célját és saját személyének jelentőségére is kitért.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hitet és reményt akar adni a változásra vágyóknak, ehhez pedig az ő személye biztosítja azt az egységet, amely összefogja az eltérő háttérrel rendelkező ellenzéki pártokat. Kifejtette, hogy ezt az egységet az emberek közt is meg kell teremteni, akik már türelmetlenek az előválasztással kapcsolatban, mert még mindig nem ismerik azokat a neveket, akik szembeszállnak majd jövő tavasszal a Fidesz-KDNP jelöltjeivel szemben. A jövő évi választásról úgy fogalmazott, nem csak kormány- és rendszerváltásra van szükség, hanem politikai filozófiaváltásra is.

Karácsony Gergely mellett bemutatkozott Mesterházy Attila is, aki az MSZP-Párbeszéd színeiben méretteti meg magát a DK-s Katanics Csonka Balázzsal szemben. Az ellenzéki politikustól most először választási programpontok is elhangzottak a Fidesz leváltásán túl, igaz csak nagy vonalakban. Eszerint három területen van most válság, amire az ellenzék tud választ adni: egyenlőtlenségek, liberális demokrácia és az ökológiai színtér.

Mesterházy, bár még előtte áll az előválasztási mérkőzés, magát a legesélyesebb jelöltnek tartja, Veszprémet pedig egy olyan körzetnek, amit muszáj megnyerni ahhoz, hogy esély legyen a kormányváltásra.

Grőber Attila Pápán fog elindulni az előválasztáson, szintén az MSZP-Párbeszéd támogatásával, ő ugyanúgy biztos előválasztási sikerében, programjában pedig az oktatásügy és az önkormányzatiság fejlesztését jelölte meg a sajtótájékoztatón.

A jelölteket - Karácsonnyal az élen - méltatták még a többi megjelent helyi, vagy környékbeli szocialista politikusok is, köztük volt Hartmann Ferenc, Pál Béla és Gőgös Zoltán is. Utóbbi hozzátette, hogy régóta nem járt már Veszprémben, viszont ez a város egyszer már megrengette a 2/3-os rendszert, amikor 2015-ben Kész Zoltán legyőzte a Fidesz jelöltjét. Azt Gőgös nem tette hozzá, hogy 3 évvel később történelmi sikert aratott Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) Kész ellen a választáson.

Az előválasztás szeptember 18-án indul, viszont Veszprém, mint az ellenzéki összefogás „orvosi lova” még tartogathat meglepetéseket, hiszen a Karácsony Gergely által hangoztatott egység és összefogás mögött Katanics Sándor, a DK kegyvesztett helyi politikusa épp a közelmúltban jelentette be, hogy aláírásgyűjtést kezdeményez az őt támogató Civil Bázis, hogy ő, mint leginkább elfogadott ellenzéki politikus indulhasson a 2022-es választáson, függetlenül az előválasztás eredményétől.

Kapcsolódó cikk
Katanics tovább harcol, hogy elindulhasson a választáson
Petíciót indított a Civil Bázis azért, hogy a jövő évi országgyűlési választáson Katanics Sándort támogassa az ellenzék, mint közös jelöltet Veszprémben.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Három hónappal a választás előtt
Három hónappal a választás előtt
A baloldalról sokan azt mondják nekem, hogy Gyurcsány emlegetése a múltba tekintés, és erre nincs szükség. Iskolás koromban én is ezt mondtam történelem órákon, de mára azért megváltozott a véleményem. Sőt, ajánlatos lenne visszatekinteni akár csak 2019-re, amikor az ellenzéki pártok veszprémi vezetői a maguk listás helyeiért küzdve kizárták például a Lokálpatriótákat, Márki-Zay barátját, Kész Zolit stb... szóval bárkit, aki egyetlen helyet is követelt magának a befutóra várt listás helyek közül. Így a várt összefogás meghiúsult és maradt minden a régiben, de legalább a pártvezérek fizetése megmaradt. Adamecz Zoltán írása.
Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint
Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint
A 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetését javasolja a helyi közösségi közlekedésben az MSZP-LMP-Párbeszéd veszprémi képviselőcsoportja.
Katanics tovább harcol, hogy elindulhasson a választáson
Katanics tovább harcol, hogy elindulhasson a választáson
Petíciót indított a Civil Bázis azért, hogy a jövő évi országgyűlési választáson Katanics Sándort támogassa az ellenzék, mint közös jelöltet Veszprémben.
A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban
A veszprémi előválasztás megmutatta, az ellenzéki pártok a Fidesznél csak egymást fúrják jobban
Úgy tűnik, mint ahogy annak idején a Dallas is péntekenként hozta az új izgalmakat, a veszprémi ellenzéki előválasztással kapcsolatban is hétvégente jönnek a felszínre új hírek. Ráadásul hétről hétre egyre nagyobb áskálódás és háttérben zajló alkufolyamatok képe kristályosodik ki. Legalábbis ezt tükrözi az a tény, hogy Katanics Sándor indulását az előválasztáson mégis megvétózta a 6 együttműködő pártból 5, ráadásul különösebb indoklás nélkül. Cikkünkben bemutatjuk az érintettek reakcióit, amiből le lehet szűrni, milyen állapotok uralkodnak a "demokratikus" ellenzék oldalán.
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.