Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Négy éve minden nap kampányüzemmódban

2022. február 10. 16:40
Február 12-én hivatalosan is elkezdődik a 2022-es országgyűlési választások kampánya, a jelöltaspiránsok ekkor kezdhetik el összegyűjteni a szükséges támogatói aláírást, hogy nevük ott lehessen április 3-án a választólapon. Ovádi Pétert (Fidesz-KDNP), a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjét kérdeztük, milyen kampányra számít a következő másfél hónapban, hogyan sikerült megvalósítani a négy éve tett ígéreteket és mit ígér megválasztása esetén a következő időszakra?

Milyen kampányra számít áprilisig?

A képviselői feladat egy szolgálat és én négy évvel ezelőtt erre szolgálatra jelentkeztem. Ennek a megbízatásnak és bizalomnak próbálok minden nap megfelelni. Hiszek abban, hogy csak az elvégzett munkának van eredménye és értéke. Minden itt élő problémája észrevétele és javaslata egyformán fontos számomra és legjobb tudásom szerint próbálok mindenkinek segíteni.  Négy évvel ezelőtt egy megelőlegezett bizalmat kaptam, most pedig az elvégzett munkáért kérem az újabb bizalmat, illetve azért, hogy csapatban együtt haladhassunk tovább a megkezdett úton.

Hogy érzi, megvalósult ez, amit négy éve mondott?

Az volt a célom, hogy négy év alatt a lehetőségekhez mérten még élhetőbb legyen Veszprém és a környék, ezáltal még inkább szeressünk itt élni. Az akkori ígéreteim közt szerepelt a településeket összekötő úthálózat fejlesztése, valamint a 8-as út déli elkerülőjének megvalósítása és szerencsére ezek az ígéretek megvalósultak, illetve folyamatban van a megvalósításuk.  Persze kimondani és leírni könnyű: javítsuk a komfortérzetet, legyenek egyszerűbbek, kényelmesebbek a hétköznapok. Mindazok a fejlesztések, amik megvalósultak ebben a pár évben, vagy pedig már elindult az építkezés, kivétel nélkül ennek az ígéretemnek a betartását bizonyítják.

2018-2022 között többek közt Veszprémben megépült az új sportuszoda, európai szintű tornászgyakorló, megújult a Csermák Antal Zeneiskola, a városi helyi járatos közlekedésben pedig vadonatúj buszok álltak forgalomba. Ezen kívül elkezdődött a 8-as út négysávos elkerülőjének megépítése, 16 km-nyi belterületi út felújítását kezdték meg, lerakták az országos mintaprojektként számon tartott állatvédelmi kompetenciaközpont alapkövét, az egyedülálló Szakipark-Veszprémi Iparos Park projekt átadója pedig tavasszal várható. A kistelepüléseken a Magyar Falu Programnak köszönhetően közel 2 milliárd forint értékben valósult meg több mint 150 beruházás, például iskola, óvoda, orvosi rendelő, közösségi tér újult meg, valamint szintén több, leromlott állapotú útszakasz lett felújítva.

Helyszínbejárás ÚrkútonHelyszínbejárás Úrkúton

Azt is megígérte, hogy elérhető képviselő lesz mindenki számára. Ezt az ígéretét hogyan sikerült megvalósítani a Budapest-Veszprém közti ingázással együtt?

Pár hete elkezdtem összeszámolni, hogy hány fogadóórát sikerült megtartani és hány rendezvényen tudtam részt venni, ahová meghívtak. Pontos számot nem fogok tudni mondani, de körülbelül 150 fogadóórát tartottam, Veszprémben minden hónapban, valamint a választókerülethez tartozó minden kistelepülésen évente legalább egyszer és megközelítőleg 1000 rendezvényen vettem részt. Amikor azt mondtam, hogy elérhető képviselő szeretnék lenni, nem csak hivatalos formában értettem, hanem úgy is, hogy bárki megkereshet problémájával, ötletével és észrevételével, én pedig igyekszem előre mozdítani ezeket az ügyeket. Éppen ezért nagyon hasznosak voltak ezek a találkozók, hiszen minél több emberrel sikerült találkoznom, beszélgetnem. Szerintem egy megválasztott képviselőnek magával szemben alapvető elvárásnak kell lennie, hogy együtt éljen a választóival, ismerje a mindennapos problémájukat és igényeiket.

Mik voltak főleg ezek a problémák és igények?

Javában azok, amikre sikerült választ adni a megvalósuló beruházásokkal. Sok helyen az utak, járdák leromlott állapota, elavult infrastruktúra a közintézményekben, vagy egyszerűen egy park, játszótér felújítása. Jó volt megtapasztalni azt, hogy az itt élő emberek kivétel nélkül igényesek a környezetükre és közösen szeretnének javítani rajta. Azt hiszem, ebben sikerült előre lépni.

Mi volt ezekben az ön munkája?

Egyrészről megismerni, feltérképezni az emberek valós igényeit. Ez nem volt nehéz, hiszen születésem óta itt élek Veszprémben. Országgyűlési képviselőként viszont egy olyan kulcs került a kezembe, ami sok államtitkárság és minisztérium ajtaját könnyebben kinyitja. A képviselő feladata, hogy bemenjen ezeken és ott képviselje a választókerületében élők érdekeit és kívánságait. Ha kell, minden követ megmozgatva ezért. Azt látni kell, hogy hatalmas a verseny, az egész ország fejlődik, de ahhoz, hogy ne maradjunk le más térségektől az kell, hogy egy nap se álljon le a képviselő. Én ennek szellemében igyekszem végezni a munkám, visszatérve az eredeti kérdésre, a képviselőnek hidat kell tudni építeni az emberek és a kormányzat között, megtalálni a kitörési pontokat, azután kijárni azt az utat, hogy ezeknek meglegyen a forrása, utána indulhat az építkezés.

Ez volt az első ciklusa megválasztott országgyűlési képviselőként. Mennyire volt nehéz elnyerni az emberek bizalmát az elején, hiszen még nem volt viszonyítási pont önnel?

Valóban, négy évvel ezelőtt egy megelőlegezett bizalmat kértem. Hogy mennyire sikerült ezzel élni, arra szerintem jó példa a polgármesterek fóruma. Ilyenre egyébként országosan sem nagyon van példa, pedig a lényege egyszerű. Felkerestem a választókörzet összes településének polgármesterét – ez Veszprémmel együtt 25 településvezetőt jelent – és megkértem őket, hogy üljünk le egy asztalhoz és próbáljunk meg együtt gondolkodni, együtt tervezni a térség előmeneteléért. Ebben mindenki partner volt és segítve egymást egy igazán jó csapattá kovácsolódtunk, nagyon büszke vagyok a választókerület polgármestereire. A települések adottságaikban, kultúrájukban, szokásaikban is különbözőek, mégis sikerült megtalálni a kapcsolódási pontokat.

Ehhez hasonló fórumot hoztam létre a vállalkozásokkal is. A vállalkozói klubban ügyvezetők és vezérigazgatók találkoznak, akikkel megvitatjuk az igényeket, terveket, így közvetlenül tőlük tudom, hogy mit kell képviselnem az Országgyűlésben. Ezúton is köszönöm neki, hogy a koronavírus járvány alatt nem elküldték a munkavállalókat, hanem Magyarország kormányának segítségével a fejlesztést és a munkahelyek megtartását, illetve új munkahelyek teremtését választották. Hogy egy sporthasonlattal éljek: legjobb védekezés a támadás.

Vállalkozói klub januári találkozójaVállalkozói klub januári találkozója

Mennyire volt nehéz átvinni ezeket a terveket a szakminisztériumoknál és a kormányzatnál?

Olyan szempontból nem volt nehéz, hogy a magyar kormány egyértelműen hisz a vidék, azon belül is a kistelepülések erejében. Meghirdették a Magyar Falu Programot, egy olyan tisztán hazai és nem uniós forrásból származó programot, ami pont azt a célt szolgálja, hogy a falvakban élők életminősége javuljon. Olyan beruházások megvalósítására nyílt lehetősége a programmal a kistelepüléseknek, amelyeket önerőből nem tudtak volna valóra váltani. Nem kérdés, hogy a falvakban is szükség van arra, hogy modern oktatási intézmények legyenek, jól felszerelt orvosi rendelők, az utcák és járdák kifogástalan minőségűek legyenek, ahogy a parkok, játszóterek is. Ezeket a hétköznapi komfortérzetet javító fejlesztéseket támogatja a Magyar Falu Program. Arra nagyon büszke vagyok, hogy nincs olyan település a választókörzetemben, ahol ne lenne nyertes pályázat, tehát mindenhol történt valamilyen előrelépés.

Mi a helyzet a városokkal, jelen esetben Veszprémmel? Ott már sokkal összetettebb ez a kérdés.

Nyilván egy városban városrészenként változnak az igények, de mégis vannak olyanok, amelyek ugyanúgy fontosak egy Jutas-lakótelepen élőnek, mint egy dózsavárosi lakosnak. Ezeknek a nagyobb beruházásoknak a megvalósítását segítette a Kormány a Modern Városok Programmal. Veszprémben még 2016-ban írta alá Orbán Viktor, miniszterelnök és Porga Gyula, polgármester az ezekről szóló megállapodást, azóta pedig több esetben már el is készült a beruházás, vagy jelenleg is tart az építkezés, mint például a Petőfi Színház estében. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy ezek a beruházások mind állami forrásból valósulnak meg.

Helyszínbejárás a Petőfi Színház Szeglethy utcai épületébenHelyszínbejárás a Petőfi Színház Szeglethy utcai épületében

Említette a Jutas-lakótelepet, vagy a veszprémi köznyelv szerint a Haszkovót. Ezt sokan egy külön városként emlegetik a megyeszékhelyen belül. Egy haszkovói lakosnak mit mondana az áprilisi választás előtt?

Először is gratulálnék ahhoz az erős közösséghez, amit sikerült felépíteniük a legnagyobb lakótelepen Veszprémben. A Haszkovó már rég nem az a szürke paneldzsungel, ahogy sokáig tekintettek rá az emberek. Volt szerencsém részt venni több itteni rendezvényen is, legutóbb Haszkovó Adventen, ahol egy pezsgő, összetartó közösséggel találkoztam. Külön öröm volt, hogy többen odajöttek azzal, hogy mivel lehetne még jobbá tenni ezt a környéket. Főleg a parkok rendezettségét, a parkolási és szemétszállítási problémák megoldását kérték, valamint a közbiztonság javítását. Ez mind jogos elvárása az embereknek és ezekre mind megvannak már a tervek, amiben nagy segítség lesz az is, hogy az Európa Kulturális Főváros 2023 programon belül is külön figyelmet kap a lakótelep fejlesztése. Hamarosan új játszóterek, sportparkok kerülnek telepítésre, valamint egy futókörrel is gazdagodnak az ott élő sportbarátok. Meggyőződésem, hogy néhány éven belül még jobb lesz itt élni.

A Haszkovó Advent a lakótelepre hangolta a karácsonyi készülődéstA Haszkovó Advent a lakótelepre hangolta a karácsonyi készülődést

Ha már a jövőbeni terveket említette, választás előtt az is jogos elvárás, hogy még többet halljunk ezekről.

Én a csapatmunkában és a tudatos építkezésben hiszek. Lássuk, hogy honnan, hová szeretnénk eljutni. Az elmúlt négy évben megvalósítottuk több nagyobb régóta dédelgetett álmunkat és sok másik látványos beruházásnak leraktuk az alapjait. A következő négy évben a kisebb, de mégis a mindennapi életet jelentősen befolyásoló fejlesztésekre szeretnénk helyezni a hangsúlyt. A mikrokörnyezetünk fejlesztése lesz az elsődleges. Ilyen a közterek, járdák, játszóterek, parkolók felújítása például. De, hogy valami látványosabbat is említsek, nincs elfelejtve a vasútállomás és annak környékének rendezése sem, illetve az elkerülő folytatása is prioritást élvez. Ezekhez szeretném kérni a választók bizalmát ismét.

Mit gondol az előválasztás eredményéről és áprilisi kihívójáról?

A demokrácia szépsége, hogy mindenki megmérettetheti magát, ha úgy dönt. Ugyanakkor én ezt egy versenynek fogom fel, ahol elsősorban a saját felkészültségünk számít és, hogy hogyan sikerült az alapozás. Éppen ezért azzal foglalkozom, hogy mit sikerült megvalósítani és még milyen célok állnak még előttünk.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.