2022. december 7.
//
Ambrus névnap

Mintha itt sem lennénk

2022. július 12. 12:15
Diana Krall fellépésével kezdődött meg az idei VeszprémFest hétfőn.

Az előző rész tartalmából...

Ezt írtuk Diana Krall 2013-as veszprémi koncertjéről

 

Élesebb kontraszttal talán nem is kezdődhetett volna a 2022-es VeszprémFest: még emlékszem rá, mit művelt 2016-ban a kölcsönkapott zongorával Jamie Cullum – a brit zenész kedd este várhatóan újra megőrjíti majd közönségét. Hétfőn azonban még Diana Krallé volt a színpad, aki finom mozdulatokkal szólaltatta meg a hangszert, néha éppen csak leheletnyi nyomást helyezett ujjbegyeivel a billentyűkre.

Zenészeknek ritkán adódik lehetőségük arra, hogy megmutassák, mennyire értenek a csendhez, hogyan tudnak halkan játszani, úgy, hogy a hangosítás ellenére is bekapcsolódhassanak ötödik szólamként a Séd-völgy kabócái. Krall repertoárja és stílusa egyébként is jól működik, amikor halkabban, bensőségesebben szól, nem akarja kitölteni a teret, helyet hagy a párbeszédnek. 

Zenésztársai is kellő lehetőséget kaptak arra, hogy megcsillogtassák tehetségüket, Karriem Riggins a dobokkal, Robert Hurst a bőgővel, Anthony Wilson a gitárral mutatott be virtuóz szólókat, Krall nem akarta uralni a színpadot. Végtére is a jazz olyan, mint egy jó beszélgetés, spontán, mindenkit hagyunk szóhoz jutni, nem elnyomni akarjuk a másikat, hanem továbbfűzni a gondolatait. A négy zenész összeszokott csapatként tette a dolgát – ebből a párbeszédből éppen csak minket, a közönséget hagytak ki. 

Krall az éppen szólózó zenésztársainak nevein kívül mást nem nagyon mondott, egyszer – mintha csak akkor vette volna észre, hogy pár ezer ember nézi – megköszönte a jelenlétünket, és biztosított róla, hogy a színpadon is érzi a szeretetünket, noha ennek ezen a kiszóláson kívül más jelét nem adta. Nem sztorizgatott, nem kereste a szemkontaktust a közönséggel, nem akart bevonni a világába, ő csak előadott. Szomorú, mert a zenéje kifejezetten alkalmas lehetett volna arra, hogy intim élményt teremtsen – ahogy a hasonlóan halk, melankolikus dalaival Katie Melua is képes volt erre veszprémi fellépésein –, Krall azonban jobbára tudomást sem vett rólunk. Magunkra maradtunk, mintha egy koncertfelvételt néznénk egy kertmoziban, és a végén azzal az érzéssel kellett felállnom a székemből, hogy történt valami nagyon érdekes, itt, tőlem egy karnyújtásnyira, de én mégsem lehettem részese. 

Képek
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Nyilvánosságra hozták a VeszprémFest és a Rozé Rizling Jazz Napok időpontjait
Nyilvánosságra hozták a VeszprémFest és a Rozé Rizling Jazz Napok időpontjait
Jövőre Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A nyár egyik húzórendezvénye, a VeszprémFest közösségi felületein tette közzé, mikor rendezik meg a 2023-as fesztiváljaikat.
James Blunt a hullámon táncoló éllovas
James Blunt a hullámon táncoló éllovas
A VeszprémFest utolsó napján James Blunt töltötte meg az Arénát. És alaposan meg is mozgatta…
Zaz megőrült, de minden rendben
Zaz megőrült, de minden rendben
Őserdővé változott a Séd-völgye a VeszprémFest pénteki napján. Az impozáns, megszokhatatlanul szép helyszín újabb arcát mutatta meg. A színpad mögül jól látszódó hatalmas fák és önmagában a zöld környezet keretet adott az energiával megtelt völgynek, de ezt a gondolatmenetet nem vittem tovább, csak akkor, amikor tényleg megjelent a színpadon egy amazon…
Úgy pengettek a spanyol cigányok, hogy beleremegett a lábunk
Úgy pengettek a spanyol cigányok, hogy beleremegett a lábunk
Nicolas Reyes, a Gipsy Kings frontembere a hangjával belekarcolta monogramját a szívünkbe a VeszprémFest csütörtök esti, a História Kertben rendezett előadásán.