Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem a nyáresti hidegtől lettünk lúdbőrösek

2022. július 14. 13:20
A portugál fado műfajának egyik legismertebb nagykövete, Ana Moura segített szerda este a veszprémieknek megtalálni a szívünket.

Ana Moura 1979-ben született Portugáliában. Édesapja portugál, édesanyja azonban algír, aki a forradalom elől menekülve talált új otthonra az Ibériai-félszigeten – avatta be közönségét szerdai fellépésén az énekes. Édesanyja tanítónő volt, az áthelyezések miatt sokat utazott az országban, a kis Ana pedig vele tartott, és közben magába szívta a portugál kultúra minden árnyalatát. Noha a fado műfajára esküdött fel, októberben megjelenő új albumán már bátrabban vegyíti a portugál zenekultúra színeit, összemossa az egyes régiók sajátosságait, létrehozva saját világát, amibe néhány szám erejéig a veszprémi közönséget is meghívta. 

A szerdai koncerten persze még mindig a fado játszotta a főszerepet. A portugál “fado” szó annyit tesz: sors; a műfajt melankolikus, szomorkás hangvétel határozza meg, melyben az énekes az ember által nem irányítható elemek, a szegénység, a szerelem fölött kesereg.  Az énekest hagyományosan egy gitáros és egy portugál gitáros kíséri – ez utóbbi hangszer a gitárnál kerekebb formájú. Ana Moura azonban rámutatott, hogy a fado sokat változott az idők során, eredetileg táncos műfaj volt, mely elsősorban a csípőt mozgatta meg. Az énekesnő igyekezett is rávenni közönségét, hogy adják át magukat a ritmusnak – nem tudhatta, hogy magyar ember nem áll fel olyan székből, amiért fizetett. 

Moura azonban nem kérette magát, sajátos, tört mozdulatai vastagabb kontúrt rajzoltak a ritmusnak, dalai a mediterrán népek hangzásvilágát idézték, az ízig-vérig portugál műfaj a Balkánon, a görög szigetvilágban vagy Szicílián is értő szívekre találna. A hangok mellett a díszlet is Portugáliát idézte: a színpadon az ország egy déli régiója, Algarve mívesen kidolgozott kéményeit jelenítették meg, a két gitárost pedig meredek dobogó tetejére ültették, amelyek számomra Lisszabon kaptatóit idézték, amelyeken a város képeslapokon gyakran szereplő siklóvasútjai is közlekednek. 

Sosem bántam még, hogy nem tudok portugálul, Ana Moura szenvedélyes előadásmódja azonban felkeltette bennem a kíváncsiságot: bárcsak érthetném, mitől szakad meg a szív! Utánajárva a szövegeknek azt látom, hogy a fado műfaja valahonnan abból az érzésből táplálkozik, mint a magyar népdalvilág szerelmet gyászoló darabjai. A be nem teljesült vágyak, a keserű szenvedély, a sorstalanság írja a kottát.

Ana Moura hangja mintha nem engedelmeskedne a fizika törvényeinek: nem pattan meg a bőrön, hanem mint a röntgensugár, keresztülhasít az emberen, nemcsak libabőrös lesz tőle a hallgató, hanem minden zsigerével érzi, védtelenül áll az érzelmek áradásával szemben. Ahogy az énekesnő ült a lépcső alján, alig mozdult, hangja mégis határozott és erős volt, eszembe jutott az a pillanat, amikor Rúzsa Magdi az akkori tehetségkutató válogatóján először énekelte el magyarul és szerbül az Ederlezit, és egy ország szíve szorult össze: hogy lehet a fájdalom ilyen gyönyörű? 

Azt szoktuk mondani: sírva vigad a magyar, szerda este azonban valami egészen újat tanulhattunk ebben a műfajban. Akinek összetörték a szívét, az Portugáliába menjen, ott sirassa el a bánatát! És egy csípőmozdulattal, egy vállrándítással törődjön bele: a sors kikezdhetetlen és kegyetlen, de mindig dönthetünk úgy, hogy a reményvesztettségünkből dalt fakasztunk. Lám, így kerekedik a fado, a dal a Fado, a Sors fölé.

Galéria
VeszprémFest – Ana Moura fado-estje
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. 2024. június 12. 14:47 Énekkel fejezték ki összetartozásuk Énekkel fejezték ki összetartozásuk Ötödik alkalommal rendezte meg Veszprém Város Vegyeskara a Magyar Kórusok Találkozóját, melynek gáláját szombat este tartották a Hangvillában. 2024. június 10. 15:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.