Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
19°C
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
19°C

A csaknem félszáz fős magyar csapatban két veszprémiért is szoríthatunk

2022. augusztus 14. 12:09 // Forrás: MTI/vehir.hu
Csaknem 50 fős csapattal vesz részt Magyarország a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében sorra kerülő atlétikai Eb-n, amelyen a veszprémi Sportolj Velünk SE (SVSE) két olimpikonja, Bartha-Kéri Bianka és Szögi István is rajthoz áll.

A júliusi, Eugene-ben rendezett szabadtéri világbajnokság és az Eb között mindössze három hét a különbség, ezért a hazai szakvezetés úgy döntött, hogy a kontinensbajnokságra koncentrál, mivel az helyszínében és időpontjában sokkal jobban modellezi a jövő évi budapesti vb-t.

A vb-n a kalapácsvető Halász Bence 80,15 méteres egyéni csúccsal, az ötödik helyen végzett. A vb és az Eb mezőnye ebben a számban gyakorlatilag megegyezik, így a vb- és Eb-bronzérmes szombathelyi dobónak ezúttal is a két lengyel világklasszissal, az olimpiai bajnok Wojciech Nowickivel és az ötszörös világbajnok Pawel Fajdekkel, valamint a Eugene-ben harmadik norvég Eivind Henriksennel és a negyedik francia Quentin Bigot-val kell megküzdenie a dobogóért. Halász szerezte a magyar atlétika legutóbbi Eb-érmét, amikor harmadik lett 2018-ban Berlinben. (A 2020-as párizsi kontinensbajnokságot a koronavírus-járvány nyomán törölték.)

Bartha-Kéri Bianka és Szögi István személyében két veszprémi atléta is ott lesz az Eb-n - Fotó: MASZ (archív)Bartha-Kéri Bianka és Szögi István személyében két veszprémi atléta is ott lesz az Eb-n - Fotó: MASZ (archív)

A hétpróbázó Krizsán Xénia a vb-n érvényes kísérlet nélkül zárta a távolugrást, és nem folytatta a versenyt. A fedett Eb-bronzérmes atléta idén így még nem teljesítette a hétpróbát, de ha a tavalyi, Götzisben elért 6651 pontos országos csúcsa körüli eredményt produkál, ott lehet az élmezőnyben.

A magyar atléták általános jó formáját jelzi, hogy a csapatból többen egyéni csúcsot értek el idén, hárman pedig országos rekordot javítottak: Takács Boglárka (100 m), Kozák Luca (100 m gát) és Madarász Viktória (35 km gyaloglás). A tavalyi fedett Eb-n döntős debreceni gátas júniusi 12.70 mp-es csúcsával negyedik a nevezési listán és ugyancsak hárman előzik meg az indulók közül Madarász Viktóriát (2:50:29 ó).

Az 48-ból 29 versenyszámban lesz magyar induló, 110 méteres gátfutásban és férfi kalapácsvetésben hárman is sikerrel teljesítették a kvalifikációs időszakot. Ráadásul a négy váltóból három bekerült a legjobb 16 közé: a két 4x400-as váltó mellett női 4x100 méteren szintén lesz a rajtnál magyar kvartett.

Sok fiatal kapott helyett a 46 fős csapatban, ilyen a tavaly U23-as Európa-bajnok Palkovits István (3000 m akadály), az edzője, Molnár Krisztina országos csúcsát ostromló 22 éves Klekner Hanga (rúdugrás), a 2018-as győri U18-as Eb-n 400 m gáton győztes Huller Dániel (800 m), illetve az egész Eb legfiatalabb versenyzője, a 15 éves Kriszt Sarolta (4x400 m).

Scheidler Géza, a magyar szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója szerint két csoportba osztható az Eb-csapat.

Az egyikben vannak azok, akik már bizonyítottak és rutinos versenyzőknek számítanak, de még mindig lendületben vannak. Ilyen az olimpiai bajnok Pars Krisztián is, aki 40 évesen visszaküzdötte magát a nemzetközi mezőnybe. Krizsán Xénia, Kozák Luca, Wagner-Gyürkés Viktória és természetesen a legnagyobb éremesélyesünk, Halász Bence szintén kiemelten ide tartozik. Emellett az elmúlt időszakban megjelentek azok a tehetségek, akik most törtek be a nemzetközi szintre, és fiatal koruk ellenére akár már a 2023-as budapesti világbajnokságra is kijuthatnak

- nyilatkozott a MASZ honlapján.

A veszprémi SVSE-t két atléta képviseli a kontinenstornán: Szögi István 1500 méteren, Bartha-Kéri Bianka pedig 800 méteren, valamint a 4x400 méteres váltó tagjaként áll rajthoz.

Az atlétikai Eb hétfőtől vasárnapig tart.

A magyar indulók

férfiak:
200 méter, 4x400 m: Máté Tamás
800 méter, 4x400 m: Huller Dániel
1500 méter: Szögi István
110 m gát: Szűcs Valdó, Szeles Bálint, Eszes Dániel
3000 m akadály: Palkovits István
magasugrás: Bakosi Péter
diszkoszvetés: Szikszai Róbert, Huszák János
kalapácsvetés: Halász Bence, Rába Dániel, Pars Krisztián
maraton: Csere Gáspár
35 km gyaloglás: Venyercsán Bence, Helebrandt Máté
4x400 méter: Molnár Attila, Wahl Zoltán, Ajide Dániel, Steigerwald Ernő    

nők:
100 méter, 4x100 m: Takács Boglárka
800 méter, 4x400 m: Bartha-Kéri Bianka
5000 méter: Wagner-Gyürkés Viktória
100 m gát, 4x100 m: Kozák Luca
400 m gát, 4x400 m: Molnár Janka
3000 m akadály: Vindics-Tóth Lili
magasugrás: Szabó Barbara
rúdugrás: Klekner Hanga
távolugrás: Lesti Diana
kalapácsvetés: Gyurátz Réka
gerelyhajítás: Szilágyi Réka
maraton: Szabó Nóra, Erdélyi Zsófia
20 km gyaloglás: Oláh Barbara, Récsei Rita
35 km gyaloglás: Madarász Viktória, Récsei Rita
hétpróba: Krizsán Xénia
4x100 méter: Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Tóth Anna, Kerekes Gréta
4x400 méter: Rapai Fanni, Nádházy Evelin, Simon Virág, Kriszt Sarolta, Csóti Jusztina

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.