Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem csak az EKF nyitóünnepsége miatt volt fontos a január Veszprémben

2023. január 31. 15:33
Január havi hírösszefoglalónkban megmutatjuk, hogy bár az EKF nyitóünnepségétől volt a leghangosabb Veszprém, azért ezenkívül is voltak fontos történések az elmúlt 30 napban.

Habár a januárt úgy ismerjük, mint a leghidegebb hónap az évben, mégis ezúttal eső formájában érkezett meg a csapadék. Nem is akármennyi, Devecserben 24 óra alatt 50 mm eső hullott le. Képzeljük el, mi lett volna, ha a széllel társulva mindez hó formájában érkezett volna meg? Feldereng 2013. március 15-ének a szelleme.

Kapcsolódó cikk
Devecseren 50,6 milliméter eső hullott 24 óra alatt
Kedd reggelig a legtöbb eső a Dunántúli-középhegységben, a Balaton és a Velencei-tó környékén esett, a Veszprém vármegyei Devecseren 50,6 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a közösségi oldalán.

Eltűnt az Óváros téren álló Millenium emlékmű. Az ok egy korábbi közgyűlési döntésben keresendő, amikor a képviselőtestület arról döntött, hogy az alkotást restaurálás után egy másik helyen, a Szabadság tér közepén állítják újra fel, így pedig méltóbb helyre kerül és az Óváros teret is jobban ki tudja majd használni a város a rendezvények alkalmával.

Kapcsolódó cikk
Lebontották az Óváros téri emlékművet, hogy aztán új helyen, restaurálva térjen vissza
Kedden délután kiemelték helyéről az Óváros téri millenniumi emlékművet, amit hamarosan el is szállítanak, hogy restaurálása után egy másik, de szintén a belvárosban található központi helyre kerüljön át. Az áthelyezésről még júliusban döntött az önkormányzat, amihez az alkotó örökösei is hozzájárultak. Így az Óváros tér befogadóképessége nő, a szobor pedig másik méltó helyre kerül.

Évértékelő/évindító ünnepséget tartott a város, ahol Porga Gyula polgármester hosszan beszélt Veszprém lehetőségeiről és jövőképéről, minderről úgy, hogy végig a realitások talaján maradt a városvezető.

Kapcsolódó cikk
Porga Gyula: Tudjuk, hol a helyünk a nagyvilágban, de a beletörődés nem a mi jellemzőnk
„Ritkán adatik meg egy polgármesternek, hogy amikor boldog új évet kíván közösségének, akkor már előre tudja, hogy ezek a jókívánságok nagy valószínűséggel teljesülni fognak.” – Így kezdte Porga Gyula ünnepi beszédét szerdán kora este a Csermák Antal Zeneiskolában tartott városi ünnepségen, amit egyszerre lehetne évindító eseménynek is nevezni, de ugyanúgy az elmúlt évek értékelése szempontjából is számos gondolat elhangzott a polgármester szájából.

Nem indult bosszúságok nélkül a január. Az év elejére ígért útfejlesztések közül több is számos esetben nem készült el, az önkormányzat pedig érvényesítette a kivitelezővel szemben a szerződésben foglalt kötbért.

Kapcsolódó cikk
Naponta több mint 20 millió forint kötbért fizethet a kivitelező az útépítések csúszása miatt
Legkésőbb 2023. január 6-ig el kellett volna készülnie a belterületi útfejlesztések utolsó, ötödik ütemének Veszprémben. Mivel ezt és néhány korábbi mérföldkövet sem sikerült a kivitelezőnek időben teljesítenie, az önkormányzat bejelentette igényét a kötbérre, ami naponta több mint 20 millió forint.

Bár egész Veszprémet nézve nem tűnik akkora horderejű hírnek, hogy a Nébih bezáratta a Viadukt éttermet, olvasóinkat mégis kiemelt módon érdekelte ez a hírünk is.

Kapcsolódó cikk
Bezáratja a Nébih a Viadukt Éttermet
A Cserhát Kft. által üzemeltetett Viadukt Éttermet január 17-től bezáratja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – adta hírül az étkezde hivatalos közösségi oldalán.

Január 21-én elérkezett az a nap, amire már több, mint négy éve vártak Veszprémben: kezdetét vette hivatalosan is az Európa Kulturális Fővárosa év. A grandiózus nyitóünnepségről percről percre rovatunkban tudósítottunk.

Kapcsolódó cikk
Ez volt az Európa Kulturális Fővárosa nyitónapja, percről percre
Színes programokkal, este látványos gálával indítja Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot.

De hírt adtunk Novák Katalin köztársasági elnök megnyitójáról is, aki személyesen látogatott Veszprémbe az ünnepségre.

Kapcsolódó cikk
Hivatalosan is megnyitották az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot
A Hangvillában megrendezett protokolleseménnyel hivatalosan is elkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa év.

Részben az EKF nyitóünnepségéhez kapcsolódóan, január 22-én a magyar kultúrát ünnepelte az ország és Veszprém is. Városunkba pedig személyesen látogatott el Csák János kulturális miniszter.

Kapcsolódó cikk
Közösen kell megteremteni az alkotó élethez szükséges békét – Csák János
Vasárnap délután a Pannon Egyetem auláját A nagy Himnusz sztori című rendkívül népszerű előadás töltötte meg. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám humoros, ugyanakkor tényszerű estjét az innovációs és kulturális miniszter, Csák János is megtisztelte.

A sport világában, bár javában még a felkészülési idő zajlik, így is voltak kiemelkedő eredmények januárban. Rögtön egy egyéni sportoló, a veszprémi Sportolj Velünk SE atlétája, Kubasi János 42 éve fennálló U20-as rekordot döntött meg a Budapesten rendezett régiós bajnokságon 800 méter síkfutásban.

Kapcsolódó cikk
U20-as országos csúcsot döntött az SVSE tehetsége
A veszprémi Sportolj Velünk SE atlétája, Kubasi János 42 éve fennálló U20-as rekordot döntött meg az elmúlt hétvégén Budapesten rendezett régiós bajnokságon 800 méter síkfutásban.

A futsalosok háza táján is zajlanak az események. Az Aramis SE ellen bravúros fordítással nyertek a veszprémiek az első osztályú bajnokság aktuális fordulójában.

Kapcsolódó cikk
Fordítás után fontos futsalsiker
A szünetben még hátrányban volt, a második felvonás elején aztán fordított és végül nyerni tudott az 1. Futsal Club Veszprém a vendég Aramis ellen az első osztályú bajnokság péntek esti találkozóján.

A pályán kívül is mozgalmas volt az 1. Futsal Club Veszprém januárja. Két idegenlégiósával is hosszabbított a klub, ráadásul nem akármilyen módon jelentették be ezt a mérföldkövet.

Kapcsolódó cikk
„Rongáláson” kapták a futsalcsapat játékosait
Az 1. Futsal Club Veszprém rendhagyó módon közölte szurkolóival, hogy mindkét külföldi játékosával hosszú távú szerződést kötött. A brazil bajnok Everton Felipe 2025-ig, míg a szerb válogatott Alekszandr Gavrilovics 2026-ig kék-fehérben szerepel.

A nagypályás futballban is készülnek a tavaszi idényre, a tervekről Szabó Péter, klubigazgató árult el többet portálunknak.

Kapcsolódó cikk
Vállalná az NB II-es tagságot a Practical VLS
Eredmények és célok, távozó és érkező játékosok, infrastrukturális és anyagi helyzet – mindnyájat górcső alá vettük a Practical VLS ügyvezetőjével, Szabó Péterrel készített interjúnk során.

A Magyar Kézilabda Szövetségnek köszönhetően önerő nélkül, pályázati forrásból újul meg a Városi Stadionban található sportcsarnok, ahol a kivitelező már meg is kezdte a munkálatokat.

Kapcsolódó cikk
Közel háromszáz millió forintból újul meg a Munkacsarnok
A Magyar Kézilabda Szövetségnek köszönhetően önerő nélkül, pályázati forrásból újul meg a Városi Stadionban található sportcsarnok, ahol a kivitelező már meg is kezdte a munkálatokat.

Végül, de nem utolsósorban a férfi kézilabda-világbajnokság mérkőzései szögezték a képernyő elé a sport szerelmeseit januárban. A tornán a magyar válogatott végül a nyolcadik helyen végzett, de kiemelendő az Izland elleni bravúrja a csapatunknak.

Kapcsolódó cikk
Parádés magyar hajrá, győzelem Izland ellen!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 30-28-ra legyőzte Izlandot az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének második fordulójában, szombaton.
Kapcsolódó cikk
Kikapott Egyiptomtól, nyolcadik lett a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott a nyolcadik helyen végzett az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mivel kétszeri hosszabbítás után 36-35-re kikapott Egyiptomtól a vasárnapi, stockholmi helyosztón.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.