Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Bakony Vegyész Torna Club története (3. rész)

2023. július 18. 6:08
Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Vegyész Torna Club, amely 1969. december 8-tól 1985. május 20-ig szerepelt ezen a néven. Sporttörténeti sorozatunk harmadik részében a legsikeresebbekre, a női kézilabdázókra emlékezünk.

A női kézilabdázóknak köszönhető, hogy az újonnan alakult egyesület neve rövid idő alatt bevésődött az országos és a nemzetközi köztudatba. Az NB I-es tagsága során folyamatosan előrelépő Veszprémi Vasas (1966-ban 11. hely, 1967-ben 6. hely, 1968-ban bronzérem, 1969-ben ezüstérem) immár Bakony Vegyészként 1970-ben megnyerte a magyar bajnokságot, és kilépett a nemzetközi porondra, ahol Európa legjobbjaival csatázott. Budapesti csapatok – mások mellett a címvédő Ferencváros – hegemóniáját megtörve lett aranyérmes a BVTC Tóth Miklós szakmai irányításával.

Az 1970-ben magyar bajnoki címet szerzett BVTCAz 1970-ben magyar bajnoki címet szerzett BVTC

A bajnokcsapat tagjai voltak: Czegle Júlia, Fazekas Gizella, Gál Gyuláné, Gombos Éva, Horváth Rozália, Pécsvári Judit, Rába Ilona, Ritter Dezsőné, Simon Mária, Szűcs Judit, Tarkó Anna, Till Katalin, Tóth Harsányi Borbála, Tóth Harsányi Katalin, Tűzkő Júlia, Zsebe Lajosné.

Kapcsolódó cikk
A Bakony Vegyész Torna Club története (1. rész)
Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Művek és a Vegyipari Egyetem bázisára épülő Bakony Vegyész Torna Club.
Kapcsolódó cikk
A Bakony Vegyész Torna Club története (2. rész)
Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Vegyész Torna Club. Sporttörténeti sorozatunk második részében visszatekintünk a klub létrejöttének körülményeire, valamint az előzményekre.

Hazai diadaluknak köszönhetően a veszprémiek indulhattak a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (a Bajnokok Ligája elődje) és bejutottak a legjobb négy közé, ahol a világ akkor legjobb női kézilabdacsapata, a szovjet válogatottal majdnem teljesen megegyező Szpartak Kijev állta útjukat címvédőként.

Még egy alkalommal állt karnyújtásnyira a magyar bajnoki cím megnyeréséhez a BVTC, ám 1983-ban azonos pontszámmal, de egymás elleni rosszabb eredménnyel szorultak a második helyre a veszprémiek a Budapesti Spartacus mögé. Ezen a néven az aranyérem mellé négy ezüstöt és öt bronzot gyűjtöttek a veszprémiek az NB I-ben. A Magyar Népköztársasági Kupában (a Magyar Kupa elődje) viszont kétszer is legjobbnak bizonyult a Bakony Vegyész – 1973-ban és 1983-ban.

1973-ban MNK-t nyertek a veszprémiek1973-ban MNK-t nyertek a veszprémiek

Az első kupadiadalt már Laurencz László szakmai irányításával érték el a veszprémiek, 10 évvel később pedig Németh Gábor volt a csapat edzője. 1973-ban még a bajnokcsapat magjára épült az együttes, 1983-ban azonban már egy új generáció érte el a sikert: Borsos Erzsébet, Budai Piroska, Farkas Erzsébet, Gyöngyösi Ibolya, Kovács Ildikó, Nyári Zsuzsa, Orbán Csilla, Rezsnyák Márta, Sulyok Erzsébet, Trubin Csilla, Vincze Éva. A bajnoki cím megszerzéséhez is nagyon közel álltak. A harmadik számú európai klubtornán, az IHF Kupában pedig az elődöntőbe jutott a BVTC 1983-ban.

A kezdeti sikerek értékét jelentősen emeli, hogy a stadion munkacsarnoka és a Március 15. utcai tornaterem elkészültéig sokszor máshol volt pályaválasztó a veszprémi gárda: a BEK-meccseket Miskolcon játszották, az NB I-ben pedig egy idényen át Szolnokon volt a „hazai” pálya, amikor már nem lehetett szabadtéren játszani.

Több játékos ölthette magára a nemzeti címeres mezt a felnőtt vagy valamelyik korosztályos válogatottban. Közülük kiemelkedik az 1976-os montreali olimpián ezüstérmet nyert Tóth Harsányi Borbála és testvére, Tóth Harsányi Katalin, az 1980-as moszkvai olimpián a negyedik helyezett csapatban játszó Budai Piroska és az 1982-es budapesti világbajnokságon ezüstérmet nyert Nyári Zsuzsa, akit 1984-ben megválasztottak az év legjobb magyar kézilabdázójának.

A 40 évvel ezelőtti kupasikerre emlékeztek idén a Veszprém ArénábanA 40 évvel ezelőtti kupasikerre emlékeztek idén a Veszprém Arénában

A nők árnyékában férficsapat is működött a szakosztályon belül jelentős eredmény nélkül. Általában az NB II középmezőnyében végeztek, egyszer ezüstérmet nyertek. Innen indult Horváth Gábor pályafutása, aki kapusként kezdte, majd jobbszélsőként világbajnoki ezüstérmet szerzett 1986-ban. A BVTC 1976-ban kiesett az NB II-ből, ekkor megszűnt a csapat, és a következő évben Hajnal Csaba kezdeményezésére megalakult a Veszprémi Építők SK, a Telekom jogelődje.

(Folytatjuk.)

Darcsi István
Baumann Béla
további cikkek
Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (1. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (1. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. szeptember 26. 5:04 A profi labdarúgás legalizálója sporttörténet A profi labdarúgás legalizálója Számos téma van, amit ha alaposabban megvizsgálunk, találunk benne egy veszprémi szálat. Ilyen a profizmus hivatalos bevezetése a második világháború utáni magyar labdarúgásban. 2023. szeptember 19. 6:05 Baranyi Sándor 70 éves sporttörténet Baranyi Sándor 70 éves Baráti körben ünnepelte a közelmúltban 70. születésnapját Baranyi Sándor, egykori magyar válogatott labdarúgó, a 35 éve NB I-be jutott Veszprémi Sportegyesület akkori csapatkapitánya. 2023. szeptember 5. 6:02 Az első NB I-es futballmeccs Veszprémben sporttörténet Az első NB I-es futballmeccs Veszprémben Harmincöt éve, 1988. augusztus 12-én, vasárnap 11 órai kezdettel játszotta első NB I-es mérkőzését a Veszprémi SE labdarúgócsapata a budapesti Vasas SC ellen a Wartha Vince utcai stadionban. Az egész ország szemtanúja lehetett a sporttörténelmi pillanatnak, ugyanis a meccset élőben közvetítette a Magyar Televízió, ami akkoriban közel sem volt olyan természetes, mint manapság.   2023. augusztus 29. 6:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.