Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

A Bakony Vegyész Torna Club története (3. rész)

2023. július 18. 6:08
Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Vegyész Torna Club, amely 1969. december 8-tól 1985. május 20-ig szerepelt ezen a néven. Sporttörténeti sorozatunk harmadik részében a legsikeresebbekre, a női kézilabdázókra emlékezünk.

A női kézilabdázóknak köszönhető, hogy az újonnan alakult egyesület neve rövid idő alatt bevésődött az országos és a nemzetközi köztudatba. Az NB I-es tagsága során folyamatosan előrelépő Veszprémi Vasas (1966-ban 11. hely, 1967-ben 6. hely, 1968-ban bronzérem, 1969-ben ezüstérem) immár Bakony Vegyészként 1970-ben megnyerte a magyar bajnokságot, és kilépett a nemzetközi porondra, ahol Európa legjobbjaival csatázott. Budapesti csapatok – mások mellett a címvédő Ferencváros – hegemóniáját megtörve lett aranyérmes a BVTC Tóth Miklós szakmai irányításával.

Az 1970-ben magyar bajnoki címet szerzett BVTCAz 1970-ben magyar bajnoki címet szerzett BVTC

A bajnokcsapat tagjai voltak: Czegle Júlia, Fazekas Gizella, Gál Gyuláné, Gombos Éva, Horváth Rozália, Pécsvári Judit, Rába Ilona, Ritter Dezsőné, Simon Mária, Szűcs Judit, Tarkó Anna, Till Katalin, Tóth Harsányi Borbála, Tóth Harsányi Katalin, Tűzkő Júlia, Zsebe Lajosné.

Kapcsolódó cikk
A Bakony Vegyész Torna Club története (1. rész)
Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Művek és a Vegyipari Egyetem bázisára épülő Bakony Vegyész Torna Club.
Kapcsolódó cikk
A Bakony Vegyész Torna Club története (2. rész)
Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Vegyész Torna Club. Sporttörténeti sorozatunk második részében visszatekintünk a klub létrejöttének körülményeire, valamint az előzményekre.

Hazai diadaluknak köszönhetően a veszprémiek indulhattak a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (a Bajnokok Ligája elődje) és bejutottak a legjobb négy közé, ahol a világ akkor legjobb női kézilabdacsapata, a szovjet válogatottal majdnem teljesen megegyező Szpartak Kijev állta útjukat címvédőként.

Még egy alkalommal állt karnyújtásnyira a magyar bajnoki cím megnyeréséhez a BVTC, ám 1983-ban azonos pontszámmal, de egymás elleni rosszabb eredménnyel szorultak a második helyre a veszprémiek a Budapesti Spartacus mögé. Ezen a néven az aranyérem mellé négy ezüstöt és öt bronzot gyűjtöttek a veszprémiek az NB I-ben. A Magyar Népköztársasági Kupában (a Magyar Kupa elődje) viszont kétszer is legjobbnak bizonyult a Bakony Vegyész – 1973-ban és 1983-ban.

1973-ban MNK-t nyertek a veszprémiek1973-ban MNK-t nyertek a veszprémiek

Az első kupadiadalt már Laurencz László szakmai irányításával érték el a veszprémiek, 10 évvel később pedig Németh Gábor volt a csapat edzője. 1973-ban még a bajnokcsapat magjára épült az együttes, 1983-ban azonban már egy új generáció érte el a sikert: Borsos Erzsébet, Budai Piroska, Farkas Erzsébet, Gyöngyösi Ibolya, Kovács Ildikó, Nyári Zsuzsa, Orbán Csilla, Rezsnyák Márta, Sulyok Erzsébet, Trubin Csilla, Vincze Éva. A bajnoki cím megszerzéséhez is nagyon közel álltak. A harmadik számú európai klubtornán, az IHF Kupában pedig az elődöntőbe jutott a BVTC 1983-ban.

A kezdeti sikerek értékét jelentősen emeli, hogy a stadion munkacsarnoka és a Március 15. utcai tornaterem elkészültéig sokszor máshol volt pályaválasztó a veszprémi gárda: a BEK-meccseket Miskolcon játszották, az NB I-ben pedig egy idényen át Szolnokon volt a „hazai” pálya, amikor már nem lehetett szabadtéren játszani.

Több játékos ölthette magára a nemzeti címeres mezt a felnőtt vagy valamelyik korosztályos válogatottban. Közülük kiemelkedik az 1976-os montreali olimpián ezüstérmet nyert Tóth Harsányi Borbála és testvére, Tóth Harsányi Katalin, az 1980-as moszkvai olimpián a negyedik helyezett csapatban játszó Budai Piroska és az 1982-es budapesti világbajnokságon ezüstérmet nyert Nyári Zsuzsa, akit 1984-ben megválasztottak az év legjobb magyar kézilabdázójának.

A 40 évvel ezelőtti kupasikerre emlékeztek idén a Veszprém ArénábanA 40 évvel ezelőtti kupasikerre emlékeztek idén a Veszprém Arénában

A nők árnyékában férficsapat is működött a szakosztályon belül jelentős eredmény nélkül. Általában az NB II középmezőnyében végeztek, egyszer ezüstérmet nyertek. Innen indult Horváth Gábor pályafutása, aki kapusként kezdte, majd jobbszélsőként világbajnoki ezüstérmet szerzett 1986-ban. A BVTC 1976-ban kiesett az NB II-ből, ekkor megszűnt a csapat, és a következő évben Hajnal Csaba kezdeményezésére megalakult a Veszprémi Építők SK, a Telekom jogelődje.

(Folytatjuk.)

Darcsi István
Baumann Béla
további cikkek
Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt sporttörténet Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt Futballból sosem elég és semmi sem sok – állították, akik több mint fél évszázada megálmodták majd nagy közönségsikerrel lebonyolították Magyarországon az első rangos teremfocitornát. Ezzel kiengedték a szellemet a palackból, és már nem volt megállás. Harmincöt évvel ezelőtt az akkor NB I-es újonc Veszprémi SE is elindulhatott az élvonalbeli csapatok terembajnokságán, és nem csak játszhatott, hanem csupán hajszálnyival maradt le az aranyéremről. 2023. december 26. 6:02 Ötkarikás játékok egykor és ma sporttörténet Ötkarikás játékok egykor és ma A 33. nyári olimpiai játékokat rendezik jövőre Franciaország fővárosában, Párizsban, ahol remélhetően népes magyar csapat fog versenyezni az érmekért. Közöttük lesz a veszprémi Rasovszky Kristóf is, aki nyíltvízi úszásban a dobogó második fokára állhatott a legutóbbi ötkarikás játékokon Tokióban. 2023. december 5. 6:02 Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban sporttörténet Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban Eddig 416 férfi kézilabdázó ölthette magára a felnőtt korcsoportos magyar válogatott mezét. Közöttük szép számmal akadnak olyanok, akik válogatottságuk idején veszprémi csapatban játszottak. 2023. október 30. 22:25 Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. október 17. 5:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.