Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Lényeges és lényegtelen kérdések

2024. augusztus 5. 9:15
Hovatovább nem a sport uralja a Párizsban zajló olimpiát, hanem minden más. Az emberek lassan többet beszélnek a megnyitó jelképeiről, Szajna kakis vizéről, az interszexuális versenyzőkről, a résztvevők szállási és közlekedési nehézségeiről, mint arról, hogyan jutott fel pályafutása csúcsára egyik vagy másik sportoló.

A játékok kezdete előtt a Szajna szennyezettsége volt a fő téma, amit aztán gyorsan leváltottak a megnyitón történtek. Emellett szinte eltörpültek azok az apróságok, hogy milyen körülmények várták a sportolókat az olimpiai faluban, hogy az eseményekről az egész világot tájékoztató sajtó munkatársainak olykor lehetetlen helyzetet kell megoldaniuk ahhoz, hogy rendesen végezhessék a munkájukat. Ez valahogy így is van rendjén, hiszen a helyszínen szurkoló vagy a televízió képernyője előtt a fotelban ülő nézőt nem ezek a dolgok érdeklik, hanem maga a sport, az eredmények.

Amikor kezdtek elcsendesedni az említett problémák, és a sport került a figyelem középpontjába, berobbant az algériai bokszoló ügye, akiről azt se tudjuk teljes bizonyossággal, hogy fiú-e vagy lány, csak azt, hogy a női mezőnyben indul, és ellenfelei szinte az életükért küzdenek ellene a ringben. Előkerült a születési bizonyítványa – amit állítólag 2018-ban állítottak ki... – megszólalt az édesapja, az ökölvívó szövetség és az olimpiai bizottság, sőt, már tüntetést is rendeztek a fair play jegyében. A felmerült probléma hitelességért kiált, de pillanatnyilag nincs olyan előírás, ami egyértelműen és mindenki számára elfogadhatóan rendezné ezt a kérdést. Így maradnak a találgatások, a valószínűsítések és az ebből eredő indulatok.

A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője előtt a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án. MTI/Kovács TamA későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője előtt a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án. MTI/Kovács Tam

Amilyen sok szó esik a fent említett témáról, olyan keveset lehet hallani és olvasni a világklasszis Milák Kristóf teljesítményéről, aki újabb olimpiai győzelmével Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina nyomdokaiba lépett. Nem azért, mert a média nem akar foglalkozni az immár kétszeres olimpiai bajnokkal, éppen ellenkezőleg, ő nem áll szóba a sajtó képviselőivel. Hogy miért, ezt csak ő tudja. Talán meg sem fordul a fejében, hogy ezzel nem az újságírókat bünteti, hanem a rajongóit, akik minden vele kapcsolatos dologra kíváncsiak lennének, attól kezdve, hogy mi a kedvenc étele, egészen addig, hogy a nagy riválisokkal ellentétben miképpen tudott ilyen rövid idő alatt felkészülni élete eddigi legnagyobb kihívására. Talán Darnyi példáját követi, aki már évtizedek óta nem áll szóba a sajtóval, igazából már arra se emlékszik senki, hogy miért.

Kiss Balázsnak, a veszprémi olimpiai bajnok kalapácsvetőnek is volt egy időszaka, amikor kerülte a médiát, aztán változott a helyzet. Ennek kapcsán mondta egyszer egy ismerősöm: „Engem nem az érdekel, hogy Kiss Balázs mit mond, hanem az, hogy mit dob!” És ez így is van. Milák Kristóf verje meg mindig a világot, szerezzen dicsőséget magának, edzőjének, klubjának és a hazájának. Ha pedig nincs kedve erről vagy magáról beszélni, akkor ezt tartsuk tiszteletben. Ne zargassuk, hagyjuk békén, mert tényleg nem az számít, hogy mit mond, hanem, hogy milyen eredményeket ér el.

Darcsi István
további cikkek
Paralimpia 2024: Pap Bianka teljessé tette éremkollekcióját paralimpia Paralimpia 2024: Pap Bianka teljessé tette éremkollekcióját Az úszó Pap Bianka ezüstérmet szerzett szombaton az SM10-es sérültségi kategória 200 méter vegyes számában a párizsi paralimpián. 2024. szeptember 7. 21:49 Paralimpia 2024: Ekler Luca Európa-csúccsal ezüstérmes 400 méteren paralimpia Paralimpia 2024: Ekler Luca Európa-csúccsal ezüstérmes 400 méteren Ekler Luca Európa-csúccsal ezüstérmet szerzett a szombat esti döntőben 400 méteres síkfutásban a párizsi paralimpián. 2024. szeptember 7. 21:46 Paralimpia 2024: Kiss Péter Pál megvédte címét KL1-ben, Szvitacs Alexa bronzérmes asztaliteniszben paralimpia Paralimpia 2024: Kiss Péter Pál megvédte címét KL1-ben, Szvitacs Alexa bronzérmes asztaliteniszben A kajakos Kiss Péter Pál címét megvédve aranyérmet szerzett a KL1-es kategóriában, 200 méteren, míg az asztaliteniszező Szvitacs Alexa bronzérmet szerzett a WS9-es kategóriában a párizsi paralimpia szombati versenynapján. 2024. szeptember 7. 12:48 Rasovszky Kristóf is távozik Veszprémből? Rasovszky Kristóf Rasovszky Kristóf is távozik Veszprémből? A párizsi olimpiai nyíltvízi úszószámában bronzérmet szerző Betlehem Dávid után az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf is búcsúzhat a veszprémi Balaton Úszó Klubtól – erről árulkodnak edzője, Szokolai László mondatai is, melyeket Porga Gyula polgármesterrel osztott meg. 2024. szeptember 3. 14:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.