Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Valamiben már most nagy az egyetértés oldaltól függetlenül a veszprémi városvezetésben

ma 14:08
Az előző önkormányzati ciklushoz hasonlóan konstruktív együttműködésre hívta a veszprémi képviselőtestület minden tagját Porga Gyula polgármester a csütörtök reggeli alakulóülésen, hiszen ahogy fogalmazott, a cél közös: Veszprémet még magasabbra emelni az európai élhetőségi rangsorban.

A képviselőtestület hosszú évek óta az egyik legszínesebb összetételű, hiszen több politikai szervezet és a civil oldal is helyet kapott a patkóban, miközben a városvezetésben most először három alpolgármester is megkezdi a munkáját. Őket és képviselőcsoportok vezetőit kérdeztük villáminterjúk formájában rögtön az alakulóülés után.

A tizenhét megválasztott veszprémi képviselő közül hatan most debütálnak csak a helyi politikában, valamint az alpolgármesterek – akik most először lesznek kettő helyett hárman – mindegyike olyan személy, akik szintén első ciklusukat kezdik ebben a közjogi tisztségben.

A június 9-ei önkormányzati választáson az is eldőlt, hogy Veszprémben a két nagy politikai erőtér, a Fidesz-KDNP, valamint a baloldali pártok összefogásával létrejött frakciók mellett képviselői szinten már a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, valamint a helyi civil oldal is bekerült a döntéshozatalba.

A csütörtök reggeli alakuló ülésen Porga Gyula – aki egyébként negyedik ciklusát kezdte meg polgármesterként – nem véletlenül emelte ki, hogy a következő öt évben szeretné megtartani a közgyűlési vitákban azt az irányvonalat, hogy politikai személyeskedés helyett ügyek mentén szakmai vitákat folytassanak.

Hogy ezek pontosan milyen ügyek lesznek, arról a polgármester egy korábban a Vehírnek adott interjújában beszélt, ahogy arról is, hogy az új alpolgármesterek megbízásánál milyen gondolatok vezérelték.

Kapcsolódó cikk
Három alpolgármesterrel és még több feladattal indul az új önkormányzati ciklus
Átalakuló feladatkörök, új pozíciók, új képviselő-testület… a júniusi önkormányzati választások óta eltelt átmeneti időszakban Veszprémben folyamatosan formálódott a polgármesteri hivatalban az a struktúra, amivel a következő öt évnek megy neki a városvezetés. Az eddigi kettő helyett három alpolgármestere lesz Veszprémnek, mindegyikük újonnan ül bele ebbe a székbe, és tanácsnokok is segítik a munkát. Porga Gyula polgármesterrel beszélgettünk az új feladatokról, pozíciókról és persze az azokért felelős emberek személyéről is.

Sótonyi Mónika az önkormányzat humán ügyeit fogja alpolgármesterként felügyelni, az alpolgármesterek között ő az, aki egyéni mandátumot is szerzett, a Cholnoky-városrész önkormányzati képviselője.

Az első szó mindenképpen a köszöneté. A választóknak, hogy bizalmat szavaztak nekem képviselőként, Porga Gyula polgármesternek, hogy ezután tőle is megkaptam az előzetes bizalmat azzal, hogy engem jelölt alpolgármesternek, valamint a képviselőtársaimnak is, akik pedig szavazatukkal megerősítettek ebben. És természetesen családomnak, akik minden helyzetben támogatnak.

Sótonyi MónikaSótonyi Mónika

Sótonyi Mónika portálunkon keresztül azt ígérte, hogy kitartással, szorgalommal és erős hittel fog dolgozni alpolgármesterként is, amit a közösségért végzett szolgálatnak fog fel, és bízik benne, hogy képviselőtársai is eszerint állnak majd a közös munkához.

Sótonyi Mónika mellett Varga Tamást és Muraközy Pétert jelölte még Porga Gyula alpolgármesternek, a titkos szavazáson pedig a többség – nem csak a Fidesz-KDNP frakciója, hanem néhány ellenzéki képviselő is – támogatta a személyüket. Ők ketten külsős alpolgármesterek lesznek, azaz szavazati joggal nem, de előterjesztőként részt vehetnek a képviselőtestület munkájában.

Varga Tamás és Muraközy PéterVarga Tamás és Muraközy Péter

Varga Tamás szintén a köszönettel kezdte, majd kitért a saját alpolgármesteri portfóliójának részleteire, ami több helyen egybevág azzal, amiért korábban Brányi Mária felelt, a gazdaság és fejlesztések területeire.

Veszprém Európa kulturális fővárosa volt 2023-ban, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a város gazdasági gerincét azok a cégek adják, akik itt telepedtek le. Fontosnak tartom, hogy ezekkel a cégekkel szorosra fűzzük a kapcsolatokat, olyan gazdasági környezetet teremtsünk, ahol jól érzik magukat, ahol van lehetőség a további fejlődésre. Ezenkívül dolgoznunk kell azon, hogy a régi vállalkozások mellé új cégek is érkezzenek a városba, tovább erősítve a helyi gazdaságot.

Muraközy Péter szintén külsős alpolgármester lesz a jövőben, őt az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeinek továbbvitelével és gondozásával bízta meg a testület.

Az önkormányzati közeg új lesz, de a munka nem, amit rám bíztak, hiszen nyolc éve, már az EKF pályázati időszakában is ezekért az eredményekért dolgoztam, magánemberként pedig korábban is.

Muraközy Péter hozzátette, hogy azokkal az elvekkel és tervekkel, amiket a polgármester felvázolt, teljes mértékben tud azonosulni, most pedig egy számára új környezetben, de változatlan energiával fog értük dolgozni.

Az új önkormányzatban két frakció alakult, a Fidesz-KDNP tizenegy fővel, valamint az MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-ZÖLDEK és Híd a Városért Egyesület koalíciójából egy háromfős csoport. (Jogilag három képviselő kell ahhoz, hogy önálló frakciót lehessen alapítani.)

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője Hegedűs Barbara lesz, akinek nem idegen ez a szerepkör, hiszen 2014-2019 között már volt a Fidesz-KDNP veszprémi frakcióvezetője.

Bízom benne, hogy minden képviselővel sikerül majd úgy együtt dolgozni, hogy ez a munka Veszprém fejlődését szolgálja. Az nagyon jó gyakorlat volt nálunk korábban is, hogy az országos politikai közhangulat átvétele helyett meg tudtuk őrizni a vitáinkat a helyi ügyek szintjén. Ilyen konstruktív vitákat szeretnék a jövőben is, frakcióvezetőként pedig mindent megteszek ezért.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Ellenzéki oldalon egy frakció alakult meg a már említett baloldali pártok és a Híd a Városért Egyesület részvételével, ennek vezetője az összefogás korábbi polgármester-jelöltje, Hartmann Ferenc lesz.

Amikor portálunk arról érdeklődött, hogy politikai összetételét tekintve az egyik legszínesebb közgyűlésben milyen vitákra számít, Hartmann Ferenc úgy fogalmazott, hogy képviselőcsoportjukat kevésbé érdekli, hogy kik ülnek a testületben, mert ennél fontosabbnak tartják azokat a problémákat, amik az EKF ellenére még jelen vannak a városban. Az ellenzéki frakcióvezető ezek között megemlítette a húsz éve ígért aranyosvölgyi völgyhidat, ami még nem készült el, vagy a 8-as út elkerülőjének befejezését, ami szintén ígéret szintjén maradt. Ebbe a sorba hozta azt is, hogy húsz éve nem épültek szociális bérlakások Veszprémben, valamint az energetikai korszerűsítések területén is lát még elmaradást.

Szakmai alapon ezen célok megvalósítása érdekében természetesen együttműködünk, de csak racionális célok mentén. Számunkra nem szempont, hogy ki melyik képviselőcsoporthoz tartozik, az a fontos, hogy a veszprémiek érdekében politizáljunk.

Az ellenzéki frakció, középen Hartmann FerencAz ellenzéki frakció, középen Hartmann Ferenc

Habár az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil formáció végül csak két képviselővel jutott be a közgyűlésbe – Adamecz Zoltánnal és Gerstmár Ferenccel – így pedig frakciót nem tudnak alapítani, a kampányban megfogalmazott programjukat – ami kitért a szociális helyzetre, fenntarthatóságra, vagy az épített örökségre – így is megpróbálják megvalósítani, mondta Adamecz a Vehírnek az alakulóülés után.

Úgy gondolom, hogy a terveink mind a város érdekét szolgálják, ezért bízom abban, hogy akármilyen többség is van, el fogjuk fogadtatni ezeket. A közgyűlésben ügyek mentén szeretnénk politizálni, ebben egyet értünk Porga Gyulával.

Adamecz Zoltán megemlítette még, hogy az egész testületből ő az egyetlen, aki nem tartozik semmilyen pártszervezethez, így ő jogosan mondhatja, hogy egyedül a veszprémieknek kell megfelelnie.

Adamecz ZoltánAdamecz Zoltán

Kíváncsiak voltunk arra, felmerült-e, hogy akár Kutyapárt, akár a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjét bevonva immáron három fővel saját frakciót alapítsanak? Erre egyébként a jogi lehetőség adott lenne, de Adamecz Zoltán portálunknak kijelentette: bár voltak ilyen gondolatok, de az a döntés született végül, hogy nem szeretnék kockáztatni, hogy a pártok vitájába belevonódjanak, hogy a civilek helyett a pártérdekek előrébb kerüljenek, ezért elvetették, hogy bármelyik másik ellenzéki képviselővel összeálljanak a frakcióalapítás érdekében.

Hogy az alpolgármesterek és az ellenzéki politikusok által felvázolt irányok mennyire állják meg a helyüket a gyakorlatban, abból leghamarabb a pár hét múlva esedékes újabb közgyűlésen kaphat ízelítőt a veszprémi közösség.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.