Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Ha októberben fagy és hó van, lágy idő lesz januárban'

tegnap 22:46
„Ha októberben fagy és hó van, lágy idő lesz januárban.” – jövendölték a hajdani megfigyelők. Aminek persze a régi gazdaemberek sem örültek, viszont még inkább igyekeztek megalapozni a következő év gabonatermését. Erre utalt sokfelé a tizennyolcadikához kapcsolódó intelem, hogy tudniillik: Lukács az utolsó magvető.” Huszadikán Vendel az egyéb mezei munkák befejezését sürgette, Orsolya pedig – 21-én – a káposzta betakarításának kezdetét jelölte. Szintén ekkor kezdték a szüretet a Somlón, és ha hideg volt az idő, a szőlőszedők a mezsgyén rakott tűznél melengették elgémberedett ujjaikat, a szőlőtaposók pedig forralt bort kaptak.

Szent Lukács evangélista kultusza – főképpen a Biblia révén – hazánkban is elterjedt, és mivel a hagyomány szerint gyógyítással és festéssel is foglalkozott, ő lett az orvosok, a kórházak és a gyógyfürdők jeles védőszentje, továbbá a festők, képfaragók, de még az üvegesek patrónusa is. – A kezében kis bárányt tartó Szent Vendel szobra, mint a pásztorok védőszentje, ma is sokfelé látható a falvak határában. Névünnepén hozzá fohászkodtak – egész évre szólóan – a juhászok, hogy védje meg nyájaikat az aszály, a villámcsapás, a birkavész és a farkas ellen. Katolikus helységekben a gazdák a nap délelőttjén nem fogták be az igavonó állatokat. A pásztormiséről hazavitt szenteltvizet a jószágokkal itatták meg, hogy a baj és a kórság elkerülje őket.

Ahogy a fenti jövendölés is utal rá, vannak évek, amikor október közepén beköszönt a télies idő, és ez általában hosszú telet jelez. Bolgár Mihály feljegyzéseiből tudjuk, hogy 1835-ben, október 16-án rohamosan állottak be a téli hideg napok, sok hóval.

1879. október 20-án arról tudósított a Veszprém, hogy október 16-án egész erejével beköszöntött a tél, hóval és szélvésszel. A fák még mindenütt zöld lombúak voltak, a virágok még a szabadban nyíltak és egyszerre hóleplet kaptak. A hőmérő zérus alá szökött, és szombatra (október18-án) virradóra becsületes fagyunk volt. A szüretet derékon kapta a mostoha idő, és akik még meg nem kezdték a szedést, csakugyan pórul járhatnak.

FortepanFortepan

A beállott havas idő következtében október 17-én, a délutáni első számú vonat Ajka és Városlőd között a hófuvatok miatt mintegy 17 órai késést szenvedett. Ha az idő így tart, szomorú kilátásaink lesznek a közlekedést illetőleg.

A hirtelen beállott télies idő megkívánta a maga áldozatait. „Csízi Márton ösküi illetőségű Szent-Istványon szolgálatban levő ismert iszákos kocsis f. hó 17-én Szent-Istvány község határában megfagyott. Hasonlólag megfagytak ugyancsak 17-én Parragi Rezső, Deli Gáborné, Hajdú Ádám szentgáli lakosok, midőn szüretről hazatérőben voltak. Ughi Gyula borszörcsöki illetőségű katona, ki 16-án Győrből 1880. márcz. végéig tartó szabadságra hazatért, az oroszi határban f. hó 18-án d. e. ½9-kor megfagyva találtatott. Hasonló megfagyásokról hoznak hírt a lapok az ország különböző vidékéről.”

A népi megfigyelés szerint: „sok októberi eső, termékeny esztendőt jelent”. Ez a megfigyelés azt a tényt igazolja vissza, hogy a talaj vízkészlete októbertől kezdve lassan növekszik, mivel a csapadék havi mennyisége – optimális esetben – már felülmúlhatja a havi elpárolgás mértékét. A szántó-vető ember tudta, hogy a talaj mélyebb rétegeinek a feltöltődése ebben a hónapban kezdődik, ezért a jó gazdák gondosan figyelték a talaj vízkészletének alakulását. Tudták, hogy az őszi-téli csapadék elmaradása mennyire veszélyezteti a következő évi termést.

Persze a bőséges októberi esőzés veszélyeket is rejthetett magában, mint például 1847-ben, amikor október 25-én és 26-án a Séd kiáradt. A korabeli tudósítások így írják le a történéseket: „Éjjel rettenetes zúgással dühöngött az északi szél, és a záport, mint hópelyhet föl-fölkorbácsolta a légtengerben. 26-án is folyton tartott az eső. Ehhez még felhőszakadás is járulhatott, mert a városon keresztül folyó Séd megáradt, s d. e. 10 órakor kicsapott medréből, elárasztotta a közeli házakat, kerteket. Négy hidat elpusztított, a többit megrongálta; kő- és fakereszteket kidöntött, szobákban, kamrákban is pusztított. Házat és állatokat vitt magával, a malmokat megrongálta. Többen a padlásra menekültek. Az ár du. 5-ig növekedett, 6 után kezdett apadni, s 9 órára már visszatért medrébe.”

Fortepan / Kovácsné Farkas JuditFortepan / Kovácsné Farkas Judit

Az ár meglátogatta a közelben lévő Davidikumot is. Erről az árvaház történetében a következőket olvashatjuk: 26-án délelőtt 10 órától délután fél 4-ig emelkedett a Séd, medrébe nem fért bele. Nem jelentett akadályt a kert kerítése, eldöntötte, az ajtaját pedig elsodorta. Az épület alsó szintjére is betört. Ellepte az alsó konyhát, az éléskamrát, a borospincében kimozdította helyéről a 10 – 12 akós (egykori, elsősorban a borászatban használt űrmérték. 1 magyar akó = 53,72 liter) tele hordókat. A savanyú káposztás hordók tartalmát is kiforgatta.

1875. október 24-én arról írt a Veszprém, hogy Időjárásunk az egész héten igen hideg volt, úgy, hogy már mindenütt fűtenek, ehhez járul még a nagy köd és az eső, mely majd nem egész héten tartott. 1877. október 28-án pedig a poros utcák miatt panaszkodott a Veszprém újságírója: Bármerre vetjük szemeinket, és bármerre megyünk is, mindenütt különösen este-felé oly porosak utcáink, hogy a legjobb tüdejű embernek is be kell fognia orrát, száját, hogy meg ne fulladjon, különösen tapasztalható ez a hosszú, majd a palotai utcában. A por és tisztátlanság felette káros az egészségre, vajon nem lehetne azon összegnek, melyet a megromlott egészség helyreállítására fordítunk, néhányadrészével az utcákat tisztán tartani?

1878. október 28-án, hétfőn d. u. ¼4-kor borzasztó égi háború kavarodott városunk felett, mely óriási koromfekete táblás felhőket villám- és mennydörgéssel korbácsolt felettünk el. Esővel vegyest jég is esett, de csak rövid ideig és így a percnyi ijedésnél nagyobb bajt városunkban nem okozott. Estére kelve igen szép szivárvány ívezett a keleti láthatár fölött.

Kovács Győző
további cikkek
'Hideggel ijesztő Mindszent hava, te, mint borzasztod és búsítod szívünket…' Amiről az időjárás mesél 'Hideggel ijesztő Mindszent hava, te, mint borzasztod és búsítod szívünket…' „Hideggel ijesztő Mindszent hava, te, mint borzasztod és búsítod szívünket…” – A legrégebbi kalendáriumok jellemezték így októbert, melynek inkább csak a Skorpió csillagképbe átváltó utolsó harmada szokta meghozni a deres-fagyos hajnalokat. Tulajdonképpen ez, a lombhullást is felgyorsító, késő őszies időszak késztette a hajdani névmagyarítókat, hogy tízedik hónapunkat, az elmúlást is jelképező, november eleji halottas ünnepünkről, Mindenszentekről nevezzék el. 2024. október 2. 14:18 Nyár késeje, ősz hamara Amiről az időjárás mesél Nyár késeje, ősz hamara Nyár késeje, ősz hamara… A költő, Erdélyi József nevezte így szeptember középső harmadát, amely még igen kellemes, verőfényes időszaka az évszakváltásnak. Ugyanakkor egyre több jelét fedezhetjük fel az ősz „hatalomátvételének”: színesednek a lombok, tömegével hagyják itt fészkeiket kedvenc vándormadaraink, erdeink csendjét fel-felveri a szarvasbikák vetélytársriasztó bőgése. A Fecskehajtó Kisasszony-nap utáni hetek még inkább a termények betakarítására és a szántás-vetés előkészületeire összpontosították a gardaemberek figyelmét. 2024. szeptember 25. 22:38 Régmúltban viharok dúltak szeptemberben Amiről az időjárás mesél Régmúltban viharok dúltak szeptemberben A szeptember még nyár és már ősz is – bár hivatalosan az ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 21-ével köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, a szüret, egyúttal pedig a szántás-vetés időszaka. Mint általában, a betakarítás és vetés, nemkülönben pedig a szüret időszakában nagyon sok függ az időjárás alakulásától. Kovács Győző meteorológus és helytörténeti kutató írása. 2024. szeptember 2. 15:47 'Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, jó jel, mert bő borral a szüretnek tája' Amiről az időjárás mesél 'Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, jó jel, mert bő borral a szüretnek tája' "Hogy ha szép és tiszta Boldogasszony napja, Jó jel, mert bő borral a szüretnek tája." - írták egykor elődeink, de hogy ezt mennyire is igazolja az időjárás a történelemben Veszprémben, arra Kovács Győző helytörténeti kutató és meteorológus keresi a válaszokat írásában. 2024. augusztus 15. 14:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.