Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Krumplistészta deluxe – a Michelin-parasztétel

2025. február 4. 21:47
443719253_122116375718289500_8661017837185220063_n
443719253_122116375718289500_8661017837185220063_n
443719253_122116375718289500_8661017837185220063_n
Szalonnás halál, gránátos kocka. Mennyire utáltam gyerekként. Abszolút maradékmentő ebédnek gondoltam, aszófői nagyszüleim rendszeresen ezzel vártak. Néha mondták, hogy gálárbugyi - vagy bugyli? – van most, mintha lenne bármi különbség egy gyereknek a krumpli és tészta kombinációi között.

A felnőttkorról azért sokat elárul, hogy amit egykor utáltunk, mint a délutáni szundit, meg azt, hogy megmondják mikor mit csináljak, most mennyire imádom. Kérlek valaki részletesen mondja el mit és hogyan kéne csinálnom, és kérlek, szeretném, ha minden este nyolckor kötelező lámpaoltás lenne.

A Kiskuti Csárdába viszont célirányosan már csak egy dologért megyek: a krumplistésztáért. A sok gourmet-manó most biztos a szívéhez kap, de csak azért, mert még nem próbálták, ebben biztos vagyok. Nehéz megtalálni azt a parafrázist, hogy mitől akkora katarzis – ha már ilyen szimpla a téma, legalább legyen sok szinoníma - egy ilyen egyszerű étel, de valami családi titkos recept lehet, hogy pont attól jó, hogy más, máshol képtelen ugyanúgy elkészíteni.

Az első szempont, hogy akkora adag, hogy Németh Szilárd se tudna vele megbirkózni egyedül, pedig a parasztételek kormányfelelőse sem kispályás. De ez nem is a fine dining-élményről kell, hogy szóljon, hanem arról, hogy jobb, ha már az elején kipattintod a farmered gombját, és nem gondolkodsz a desszerten tovább.  

Annyira krumplis, és cuccos – sose értettem a Fördős Zé-féle mániát, meg a Konyhafőnök műsorokban, miért imádják ezt a szót, és miért a legegyszerűbb Street Kitchen recept neve állandóan „A legcuccosabb, szaftosabb, ragadósabb, trutyisabb valami”- de ez tényleg az. Egyszerűen csak így lehet definiálni, ráadásul nem a hétköznapi kockatésztával, hanem talán Mafaldine? Papardelle? Szóval, valamelyik olasz rapper után elnevezett tésztából csinálják, és ettől adnak egy kis különleges fennhangot, egy amúgy halál unalmas ételnek. Szerencsére csak különleges, nem újragondolt...

A szaftos-cuccos tésztán pedig egy vágóhídnyi szalonna ropog, úgyhogy az ízek mellé több textúra is jár, és ahogy a nagyanyám mondta mindig, szeretet is van benne, így talán nem tömődik el az összes artériánk egy ebéd után. A személyes ajánlatom, hogy elsősorban ne asztalért hívjuk fel őket, hanem kérdezzünk rá arra, a fentebb említett étel is megtalálható-e még náluk, mert abszolút fogyócikk, én már igyekszem forródróton lenni velük, mert kb. olyan könnyű lemaradni róla, mint a brüsszeli pénzekről Magyarországnak.

IMG_6403
IMG_6403
IMG_6403
Balogh Dóra
további cikkek
ChatGPT Image 2025. ápr. 27. 21_11_18
ChatGPT Image 2025. ápr. 27. 21_11_18
ChatGPT Image 2025. ápr. 27. 21_11_18
Amikor a politikai tér mindent maga alá gyűr: Magyar vs. Jakupcsek A pécsi Női Sikernap körül kibontakozó botrány sokkal mélyebb válságtüneteket tár fel, mint amit a gyors közvélemény-reakciók sejtetni engedtek. A rendezvény eredeti célja az volt, hogy a nők érvényesülésének lehetőségeit, a családi támogatás fontosságát emelje fókuszba, inspiráló példákon keresztül, pártpolitikától mentes térben. Az alapgondolat szükséges és indokolt volt. A végeredmény mégis torzulást mutatott, mert a politikai kommunikáció szinte azonnal maga alá gyűrte azt is, ami deklaráltan független ügynek indult. 2025. április 27. 21:12
ChatGPT Image 2025. ápr. 19. 09_42_13
ChatGPT Image 2025. ápr. 19. 09_42_13
ChatGPT Image 2025. ápr. 19. 09_42_13
13 év után búcsúzik a város egyik kedvence​: végleg bezár a SéfKrajcáR étterem Április végén bezárja kapuit a veszprémi SéfKrajcáR Étterem. A 13 éve működő önkiszolgáló vendéglátóhely meghatározó szereplője volt a város gasztronómiai életének, ahol napi menük, családi események és céges rendezvények egyaránt otthonra találtak. 2025. április 19. 9:15
1O4A6742
1O4A6742
1O4A6742
Legyen ünnep étterembe járni! Hogyan alakulnak a legújabb gasztrotrendek és hogyan tudja ezt a vidéki vendéglátás lekövetni? Amíg régen minden éttermi vendégnek egyértelmű volt, hogy az étlapon felsorolják még az alapanyagokat is, ma már sokkal többen szeretik, ha van egy kis csavar abban a történetben, amit kedvenc vendéglátóhelyük ír nekik, amikor betérnek. Veszprém egyik unikális éttermében, az ázsiai fúziós konyhát képviselő Saiko no Sushiban jártunk, ahol Varga Dániel séffel beszélgettünk nem csak ezekről, hanem a belvárosi étterem újításairól is, amiből több is van az idei évben. 2025. április 21. 21:51
Borszalon-23_3_11zon
Borszalon-23_3_11zon
Borszalon-23_3_11zon
Garden partyval érkezik május végén a Vehír Borszalon Már most érdemes beírni a naptárba a május 30-ai dátumot, hiszen ekkor nyit ki idén másodszor, de megújult formában, a nyárelő hangulatát magára öltő Vehír Borszalon. 2025. április 2. 11:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.