Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

Krumplistészta deluxe – a Michelin-parasztétel

2025. február 4. 21:47
Szalonnás halál, gránátos kocka. Mennyire utáltam gyerekként. Abszolút maradékmentő ebédnek gondoltam, aszófői nagyszüleim rendszeresen ezzel vártak. Néha mondták, hogy gálárbugyi - vagy bugyli? – van most, mintha lenne bármi különbség egy gyereknek a krumpli és tészta kombinációi között.

A felnőttkorról azért sokat elárul, hogy amit egykor utáltunk, mint a délutáni szundit, meg azt, hogy megmondják mikor mit csináljak, most mennyire imádom. Kérlek valaki részletesen mondja el mit és hogyan kéne csinálnom, és kérlek, szeretném, ha minden este nyolckor kötelező lámpaoltás lenne.

A Kiskuti Csárdába viszont célirányosan már csak egy dologért megyek: a krumplistésztáért. A sok gourmet-manó most biztos a szívéhez kap, de csak azért, mert még nem próbálták, ebben biztos vagyok. Nehéz megtalálni azt a parafrázist, hogy mitől akkora katarzis – ha már ilyen szimpla a téma, legalább legyen sok szinoníma - egy ilyen egyszerű étel, de valami családi titkos recept lehet, hogy pont attól jó, hogy más, máshol képtelen ugyanúgy elkészíteni.

Az első szempont, hogy akkora adag, hogy Németh Szilárd se tudna vele megbirkózni egyedül, pedig a parasztételek kormányfelelőse sem kispályás. De ez nem is a fine dining-élményről kell, hogy szóljon, hanem arról, hogy jobb, ha már az elején kipattintod a farmered gombját, és nem gondolkodsz a desszerten tovább.  

Annyira krumplis, és cuccos – sose értettem a Fördős Zé-féle mániát, meg a Konyhafőnök műsorokban, miért imádják ezt a szót, és miért a legegyszerűbb Street Kitchen recept neve állandóan „A legcuccosabb, szaftosabb, ragadósabb, trutyisabb valami”- de ez tényleg az. Egyszerűen csak így lehet definiálni, ráadásul nem a hétköznapi kockatésztával, hanem talán Mafaldine? Papardelle? Szóval, valamelyik olasz rapper után elnevezett tésztából csinálják, és ettől adnak egy kis különleges fennhangot, egy amúgy halál unalmas ételnek. Szerencsére csak különleges, nem újragondolt...

A szaftos-cuccos tésztán pedig egy vágóhídnyi szalonna ropog, úgyhogy az ízek mellé több textúra is jár, és ahogy a nagyanyám mondta mindig, szeretet is van benne, így talán nem tömődik el az összes artériánk egy ebéd után. A személyes ajánlatom, hogy elsősorban ne asztalért hívjuk fel őket, hanem kérdezzünk rá arra, a fentebb említett étel is megtalálható-e még náluk, mert abszolút fogyócikk, én már igyekszem forródróton lenni velük, mert kb. olyan könnyű lemaradni róla, mint a brüsszeli pénzekről Magyarországnak.

Balogh Dóra
további cikkek
A civil kaptafája és a politikai mesterség látszólagos könnyedsége véleménycikk A civil kaptafája és a politikai mesterség látszólagos könnyedsége Vannak korszakok, amikor a társadalom egyszerűen belefárad abba, amit lát – a régi arcokba, a bejáratott panelekbe, a profizmusnak látszó politikai rutinba –, és olyankor a közvélemény hirtelen rendkívül vonzónak találja a gondolatot, hogy majd jön valaki civil, aki eddig a tetőn egyensúlyozott, vagy éppen a sürgősségin élet-halál kérdésekben döntött, és ő majd egészen másképp, egészen tisztán, egészen egyszerűen hajtja végre azt, amit az elmúlt évek politikája elrontott. A közélet romantikája szerint a civil eleve erkölcsösebb, tisztább és hitelesebb, mint a politikus, aki ugye valamilyen rejtélyes biokémiai folyamat során már az első parlamenti eskütétel után képes elsajátítani az intrika és a túlélés mindenek felett álló művészetét. 2025. november 30. 18:13 Ne az ünnepre várjunk, hanem legyen a palack megbontása az ünnep! közélet Ne az ünnepre várjunk, hanem legyen a palack megbontása az ünnep! Sajnos nem ritka jelenség az, hogy a legjobb és legdrágább borok a szekrények vitrinjében pusztulnak el, ahelyett, hogy a hozzájuk illő rangon és miliőben elfogyasszák őket. Mert a legtöbb embernek van legalább egy olyan palack bora, amit „csak akkor nyit ki….” Csakhogy az a bizonyos „akkor”, általában sosem jön el. Zsandár Tamás, a Vehír Borszalon megálmodója és főszervezője szerint tudatos borfogyasztóként ne az alkalmat keressük a palack megbontásához, hanem éppen fordítva, az alkalomhoz válasszuk ki a megfelelő bort. Így nem fogja a többputtonyos aszúk palackjait a pince nemespenésze helyett az otthoni háziport befedni. 2025. november 28. 16:06 Csak nehogy a miniszterelnök még rajzoljon párat áprilisig! Hétvezér Csak nehogy a miniszterelnök még rajzoljon párat áprilisig! Jegyezzük fel: 2025 novemberében egy egyszerű firkálmány fontosabb volt, mint a magyar társadalomnak új jövőképet ígérő ellenzéki politikus bármelyik mondata. 2025. november 16. 19:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.