2021. február 28.
//
Elemér névnap

10 cikk, ami nagyot ment idén a Vehiren

2018. december 31. 4:00
A kétnyelvűség mindent vitt 2018-ban, olvasóinkat a belvárosi körforgalom-építés is érdekelte. Mutatjuk az év tíz legolvasottabb cikkét.

10., 8., 3. A dupla körforgalom építése

A belvárosi építkezés annyira érdekelte olvasóinkat, hogy az év tíz legolvasottabb cikke közül három is ezzel foglalkozott. Tizedik helyen az őszi forgalmi rendet bemutató, Harmadik üteméhez érkezett a kettős körforgalom építése című anyagunk szerepel a listán, nyolcadik a januári bemutatónk, ahol még csak látványterveken létezett az új csomópont. A dobogó alsó fokára a nyári forgalmi rendet bemutató cikkünk került.

9. A Pro Urbe díj

Az egyik legrangosabb városi elismerést, a Pro Urbe díjat minden évben a márciusi nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át. Az idei díjazottak Imre Frigyesné, Iváncsik Gergő és Gulyás Péter voltak.

7. Átadták a várpalotai elkerülőt

Az új útszakasszal Várpalota mentesült a napi közel 20 000 áthaladó gépjármű zajától és szennyezésétől. A beruházás két ütemben készült el, az elsőt 2014-ben, a másodikat 2016-ban kezdték el. Az első ütemben mintegy 6 kilométernyi kétszer két sávos út, 2,4 kilométer hosszú egyéb országos útszakasz készült el. A második ütemben 3,4 kilométernyi kétszer két sávos, valamint 1,5 kilométer hosszú egyéb országos út épült.

6. Nyugdíjba vonult dr. Halmai Anna

"Dr. Halmai Anna Veszprém egyik ikonikus gyermek háziorvosa volt, így aztán most, hogy közel 54 év után nyugdíjba vonul, sokaknak fog hiányozni" - írtuk a szeptember elsején megjelent cikkünkben, és igazunk lett: az interjút rengetegen olvasták, az idén megjelent közel háromezer cikkünk közül a hatodik legnépszerűbb lett.

5. Megnyitott a Decathlon

A sportszeráruház népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy négy cikket kivéve minden másnál nagyobb olvasottságot produkált a megnyitóról szóló tudósításunk. A megnyitón Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy az áruház nyitásával Veszprém többszörösen is jól jár: új munkahelyek jönnek létre, a közösség gazdagodik, és a város által nyújtott szolgáltatások köre is bővül.

4. Átalakul a helyi járatos közlekedés

A toplistánk negyedik helyére az a cikk került fel, amit még nyáron, a V-Busz alapítása kapcsán írtunk, mára azonban sokkal többet tudhatunk már a veszprémi tömegközlekedés új időszakáról. Például azt, hogy a következő két hétben bárki ingyenesen kipróbálhatja az új buszokat.

2. Veszprém a legélhetőbb vidéki város

Ez talán nagyképűség lenne, ha mi állítanánk; de nem mi mondjuk, hanem a Haszon magazin, akik tavasszal 22 magyar várost vettek nagyító alá, és azt állapították meg, hogy közel két tucat szempont és több száz adat alapján Budapest után Veszprémben a legjobb élni.

1. El kell felejteni, hogy a gyerekkori kétnyelvűség káros hatással lehet a nyelvi- vagy a személyiség fejlődésre

Dr. Navracsics Judit nyelvésszel arról beszélgettünk, hogy milyen kortólérdemes második nyelvre tanítani a gyerekeket, van-e bármi káros hatása annak, ha már csecsemőkortól kezdve párhuzamosan ismertetjük meg velük a magyart és valami más nyelvet? Mint kiderült, nincs, sőt, a nyelvtudás nemcsak önmagában érték, de a gondolkodámódunkat is megváltoztatja, fejleszti.

vehir.hu

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.