2023. június 5.
//
Fatime névnap

Megvalósítani a gyerekkori álmot – útinapló

Képekkel, videókkal illusztrált szurkolói napló a kölni férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőtől. Frissítve: hétfő, 7 óra.

Hétfő, 7 óra

Vasárnap reggel már kellően fáradtak, s kissé csalódottak is voltunk a torna alakulása miatt, így a reggeli után egy kis sörrel, illetve Unicummal kellett magunkat meccslázba hozni. Miután ez megtörtént, fel is pörögtünk, majd kb. délben egyből megcéloztuk az arénát. Ott ismét sokan gyülekeztek már, 13:30 körül már együtt hangolt a veszprémi tábor.

Ahogy odaértünk, egyből elkönyvelhettünk egy kisebb magyar sikert, honfitársaink ugyanis éppen ekkor verték meg a flensburgi duót a népszerű célbadobós játékban. S találkoztunk egy korábbi flensburgi legendával, a dán Lars Christiansennel is.

Előzőleg már meséltem a „kijelölt” szektorokról, ahol az elődöntőben együtt szurkoltak az MKB-MVM szimpatizánsai. Nos, másnap rendezők – tanulva az egy nappal korábban történtekből – lényegesen nagyobb számban jelentek meg ezeknél a szektoroknál, s mindenkinek megnézték a jegyét, hogy valóban az őt megillető helyre igyekszik-e. Leleményes azonban a veszprémi szurkoló, ezért aki bement a szektorába, az kihozott magával egy másikat, amit egyből tovább is tudott adni egy társának. Így – ha egy kicsit macerásabban is –, de ismét egy helyen buzdíthattuk a fiúkat.

Csodálatos volt a hangulat, a németek tényleg óriási showt varázsoltak ebbe a csodaszép csarnokba. Ennyi büfét egy helyen még sosem láttam. Hiába voltunk húszezren, háromnál többen sosem álltak előttem a sorban. Elképesztően profi volt a szervezés.

A meccs is jól alakult, egészen a végéig. A helyszínen mindenki úgy érezte, hogy az utolsó percekben csúnyán belenyúltak a meccsbe a játékvezetők. Mellettünk kieliek ültek, s ők is kifütyülték a bírókat. Hatalmas közfelháborodást tapasztaltam percekkel a lefújás után is. Később ez az érzés csalódottsággá alakult, de összességében óriási élmény volt itt lenni.  Minden szép és jó volt, a mi meccseink kimenetelét leszámítva. A csarnokból távozva aztán már közel sem volt letargikus hangulat, sőt, a metróaluljáróban már ment az éneklés. Mindenki büszke volt arra, hogy ideáig eljutottunk, s a Barcával vívtunk egy ki-kimeccset.

A döntőben a Flensburgnak szurkoltunk. Nos, ez a találkozó sem a mi szánk íze szerint indult, hiszen hattal is vezetett már a Kiel, aztán a Flensburg csodát tett. Rengeteg kielit láttunk, akik nagyon csalódott voltak ez eredmény, de mi örültünk a „kisebbik” gárda sikerének.

Legutóbb meséltem német „emberünkről”, aki szombaton nyakon borította a barátomat sörrel. Engesztelésként a bronzmeccsre hozott nekünk egy korsót, ami nagyon szimpatikus gesztus volt. Az viszont már lényegesen kevésbé, amikor a döntő végén – örömében – egy másik teli pohár „folyékony kenyeret” előre hajított a tömegbe.

Mivel három napig sörön és kolbászon élünk, a meccs végén még bementünk a városba, hogy egy megkóstoljuk az itteniek körében nagyon népszerű csülköt. Aztán rövidre zártuk a „mulatozást”, hiszen ma reggel már korán elindulunk haza.

 

A gyerekkor álmomat ugyan nem sikerült megvalósítani, még nem lehettem ott a csapatom első BL-győzelménél, de óriási élménnyel lettem gazdagabba. S talán jövőre majd sikerül! Mindenesetre én itt leszek, már a jegyemet is megváltottam. 

Vasárnap, 11 óra

Szombat délelőtt ismét ellátogattunk a belvárosba, ahol ekkor már szép számban gyülekeztek a szurkolók. A városban sétálva határozottan érezni lehetett, hogy egy nagy sportesemény helyszínén járunk. A helyiek mindenhol nagyon kedvesek voltak velünk. Még azok is érdeklődtek, hogy milyen meccsre jöttünk, akik nem követik a kézilabda eseményeit. Mindenhol sok sikert kívántak nekünk. Mi pedig jókedvűen, bizakodva sörözgettünk, majd metróval „megcéloztuk” az arénát.

A veszprémi törzsszurkolók az esemény helyszínéhez közel szerveztek egy találkozót annak érdekében, hogy a csarnokon belül megpróbáljunk egy helyre tömörülni és egységesen szurkolni. Megjelöltek négy szektort, hogy oda próbáljunk „beszivárogni”. Közben ment a „hangpróba”, kiváló hangulatban vártuk, hogy végre belépjünk a csarnoka.

Az eltervezett akció pedig kiválóan sikerült, hiszen egy markáns B-közép jött össze az említett négy szektorban. Természetesen mi is csatlakoztunk hozzájuk, üresen hagytuk a saját székeinket, s inkább a lépcsőn állva szurkoltunk a veszprémiekkel. Ahogy láttam, egy néző tette csak szóvá, hogy foglalt a helye. Oda is jött egy biztonsági őr, hogy a helyére irányítsa az „eltévedt” magyart, aztán látta, hogy szélmalomharcot folytat, így neki sem kellett távozni közülünk. Egyébként a rendezők – meglepő módon – abszolút nem vitték túlzásba a biztonsági intézkedéseket. Egyszer, még a csarnokon kívül megnézték a jegyünket, utána senki nem foglalkozott azzal, hogy ki hova megy.

Sokáig szinte üres volt az a hatalmas csarnok, negyed órával a kezdés előtt még fél ház volt, mert a szurkolók még a vendéglátó egységekben alapoztak, de a kezdésre aztán csordultig megtelt a hatalmas létesítmény. Természetesen szurkoltunk becsülettel, de azért amikor 18 ezer német nekiállt „csattogtatni” a tapsikolójával, az el tudta nyomni a drukkolásunkat.

Ami a  meccset illeti, az első félidőben volt két-három nagyobb játékvezetői tévedés, de úgy vélem, hogy nem ezen múlott a sikerünk. Inkább azon, hogy a második felvonásban „nulla” átlövés gólt dobtunk, s az összes hibánkból leindított minket az ellenfél. Ennyi indításgólt pedig nem lehet kapni egy Kiel ellen, szerintem itt ment el a meccs. Meglehetősen csalódottak voltunk a lefújás után, hiszen nagyon optimistán álltunk ehhez a találkozóhoz. Úgy éreztük ráadásul, hogy nem a Kiel nyerte meg, hanem mi vesztettük el.

A két elődöntő közötti szünetben levegőztünk kicsit, majd visszamentünk a csarnokba, de ekkor már a saját helyünkre.  Hihetetlen meccset láttunk. Az 50. percig senkinek nem fordult meg a fejében, hogy a Barcelona ne nyerne magabiztosan. A német szurkolók nagyon felspannolták magukat a hajrában, olyannyira, hogy egyikük Glandorf egyenlítő góljánál felugrott és a kezében lévő sörrel nyakon öntötte az egyik barátomat. A barátom a sörben, a németek pedig a boldogságban úsztak. Én kevésbé, mert bár Veszprém-Barcelona meccset szerettem volna, de ezt a döntőben szerettem volna látni

A helyszínt elhagyva többekkel is találkoztunk, akik jegyet kerestek a mai helyosztókra. Meg akarták ugyanis venni azon szurkolók jegyeit, akiknek a csapata kikapott az elődöntőben. Leleményes volt a német, mert a kartonlap egyik felére a saját anyanyelvén, a hátoldalára pedig spanyolul és magyarul is ráírta, hogy jegyet keres. Persze meg se fordult a fejünkben, hogy eladjuk nekik a tikettjeinket.

Még elindultunk a városba, de ekkor már mindenki le volt eresztve. Az egész napos jövés-menés, iszogatás miatt fáradtak, a meccs miatt pedig csalódottak voltunk. Leültünk még egy sörre, s akkor érkezett meg a szomszédos asztalhoz a Szeged edzője, Juan Carlos Pastor és segítője, Marko Krivokapicot.

Ma tehát bronzmeccs. Mint említettem, tegnap ugyan csalódottak voltunk, de ma is mindent beleadva fogjuk buzdítani a fiúkat. Hajrá Veszprém!


Szombat, 10 óra

Szinte gyerekfejjel, még a ’90-es évek közepén elhatároztam, hogy ott leszek, amikor szeretett csapatom először megnyeri a Bajnokok Ligáját. Nyolcfős baráti társaságunkkal ennek reményében keltünk útra péntek reggel 6 óra körül, s kb. 18 órára teljesítettük a Veszprém – Bécs – Linz – Passau – Regensburg – Nürnberg – Frankfurt – Köln utat. Elfoglaltuk a szállásunkat, ahonnan metróval mentünk az arénához, előzőleg ugyanis jegyet váltottunk a tornát felvezető nyitó bulira. Érdekesség, hogy Final Four belépő birtokában egész hétvégén ingyen lehet igénybe venni a tömegközlekedést a városban.

A bulinak az aréna előtt kialakított placc adott helyet. Az esemény 18 órára volt meghirdetve, mi 19:30 körül érkeztünk az arénához, de úgy tűnt, hogy nem maradtunk semmiről. A résztvevő csapatokról levetítettek egy-egy kisfilmet, mely bemutatta, hogy miként jutottak el a Final Fourig. Egyesével felszólították a pódiumra az alakulatok képviselőit. A Barcelona kezdte a sort, majd a Flensburg következett, s meghallgathattuk a Veszprémben is előadott Do it Like Us című számot.

A legnagyobb üdvrivalgás azonban a mieinket fogadta, több száz veszprémi szurkoló skandálta az „Építők, építők!” rigmust. Az első sorokból többen hátra is fordultak, mert nem tudták mire vélni ezt. A sort a Kiel zárta, nem meglepő módon láthattuk, hogy értük is sokan szorítanak. A moderátor mindegyik csapatból megszólaltatott valakit, a mieinktől Momir Ilic és Nagy Laci válaszolt a kérdésekre, majd labdákat és mezeket dobáltak a közönségnek.

Ezt követően az aréna előterében lévő standoknál autogramokat osztogattak a játékosok. A bakonyi legények három helyen is „állták a sarat”: az egyik standnál az Iváncsik-fivérek, a másiknál Nagy Laci és Mocsai Tomi, a harmadiknál pedig Vili és Sulic. Szívesen megcsodáltunk volna a játékteret is, ám az sajnos zárva volt. De majd ma…

Nyakunkban a csapat sáljával elindultunk a közeli belváros felé. Mindenhol kiabálták utánunk, hogy Veszprém, nem ismeretlen tehát a helyiek előtt az együttesünk. A belvárosban belecsöppentünk a kölni borhetekbe. Jómagam a sokadik söröm után már nem kóstoltam meg az itteni nedűt, de volt, aki így tett. Ők megállapították, hogy a füredi borheteken azért finomabb italokkal lehet találkozni. :-) Nagyon népszerű egyébként Kölnben a Kölsch nevű sör, amellyel két decis kiszerelésben találkoztunk.  Ezt issza mindenki.

Elsétáltunk a dómhoz is, ahol éppen egy ifjúsági könnyűzenei koncert zajlott. Az éjszakában elszórva mindenhol találkoztunk veszprémiekkel, s egy kieli csoportba is belefutottunk. Ők üvöltötték, hogy THW, mi pedig, hogy Veszprém. Aztán jó szurkolást kívántunk egymásnak. Nagyon barátságos velünk mindenki.

Most ismét irány a belváros, onnan pedig már egyenesen a Köln Arena. Valamikor a meccs után ismét jelentkezem. Hajrá Veszprém!

Szabó Gábor – MKB-MVM Veszprém szurkoló

vehirsport.hu
Férfi kézilabda NB I alapszakasz, 2022/2023
M GY D V LG KG GK P
1. OTP Bank - PICK Szeged 26 25 0 1 938 713 225 50
2. Telekom Veszprém 26 24 1 1 1008 747 261 49
3. MOL Tatabánya KC 26 19 1 6 802 703 99 39
4. Ferencvárosi TC 25 17 1 7 844 773 71 35
5. Balatonfüredi KSE 25 13 3 9 705 677 28 29
6. HE-DO B BRAUN Gyöngyös 26 12 2 12 729 751 -22 26
7. Csurgói KK 25 11 3 11 683 698 -15 25
8. Dabas KC 26 11 1 14 726 780 -54 23
9. CYEB-Budakalász 26 9 4 13 700 768 -68 22
10. HSA NEKA 25 9 3 13 665 693 -28 21
11. Sport36-Komló 26 7 3 16 704 782 -78 17
12. Fejér B.Á.L.-Veszprém 25 5 0 20 709 854 -145 10
13. HÉP-Cegléd 26 4 0 22 660 781 -121 8
14. Budai Farkasok - Rév 25 2 0 23 715 868 -153 4
Utolsó módosítás: 2023. május 26. 20:58
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda NB I, döntő, 2022/2023 2. ma 18:30 Veszprém Aréna Telekom Veszprém OTP Bank-Pick Szeged
kézilabda Férfi kézilabda NB I, döntő, 2022/2023 1. 2023. június 2. 18:15 Szeged, Pick Aréna OTP Bank-Pick Szeged Telekom Veszprém 31-25
kézilabda Férfi kézilabda NB I alapszakasz, 2022/2023 26. 2023. május 26. 18:00 Cegléd Cegléd Telekom Veszprém 32-44
kézilabda Férfi kézilabda NB I alapszakasz, 2022/2023 25. 2023. május 20. 17:00 Budakalász Budakalász Telekom Veszprém 29-34
előző események betöltése