2021. július 31.
//
Oszkár névnap

Csak annyit mondhatok, köszönöm! – Gulyás István

Mindenki, aki körülöttünk volt, igaz emberhez méltóan, fegyelmezetten, tudása legjavát nyújtva dolgozott. Számomra az Eb nagy tanulsága az, hogy nemcsak egymásban, hanem önmagunkban is hinnünk kell. Nem tartani az újtól, az ismeretlentől. Bátornak lenni, de nem felelőtlennek! – mutatott rá a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Gulyás István, hogy a fiatalokba vetett hitük korántsem volt hiábavaló.

Kérem, engedjék meg nekem, hogy egy kisebb visszaemlékezéssel nyissam ezt az írásomat. Még az Eb-rajt előtt álltunk, amikor ugyancsak volt szerencsém leülni a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányával beszélgetni egy veszprémi szupermarket kávézójában.

Kapcsolódó cikk
Gulyás István büszkén szavaz bizalmat a fiatal tehetségeknek
Újságírók több fórumon, közösségi portálon is tartottak már heves diskurzust arról, hogy a keretünk túl fiatal, netalán tapasztalatlan. Jómagam is láttam, hogy többször felmerült Császár Gábor neve, helyzete. Én azonban kiállok a döntésem mellett: a fiatalokat be kell építenünk! – hangsúlyozta a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Gulyás István a közelgő Eb előtt.

Mit adott Isten, Pérez Carlos éppen akkor végzett a vásárlással. Lerakta a két púposra pakolt szatyrát és leült mellénk. Pont akkor, amikor azt kérdeztem Gulyás Istvántól, hogy „mi lesz az esetleges célkitűzés?”

Ebben a pillanatban vágott közbe Csárli:

Pista, mondd azt, hogy az első háromban végezni!

Fotó: Anze Malovrh / kolektiffFotó: Anze Malovrh / kolektiff

Mondanom sem kell, természetesen jót nevettünk mindhárman! Aztán nem sokkal később az akkor még igencsak vegyes kritikáknak örvendő megfiatalított honi együttes a csoportjából veretlenül – az olimpiai- és világbajnok dánokat is maga mögé utasítva – bejutott a viadal középdöntőjébe. Szem, száj természetesen nemcsak a sportszakma, hanem a szurkolók részéről is tátva maradt.

De ami talán ennél is fontosabb: 

az emberek elkezdték belátni, hogy tévedtek...

Éreztem, éreztük. Akik akkor éppen nem hurrogták le a döntésünket, azok sajnálkozva tekintettek ránk. De én ezért egy pillanatig sem haragudtam. Az emberek akkor viselkednek így, ha valami fontos számukra. Ezt pedig tudtam jól, hiszen én is emberből vagyok! Nem szabad elfelejtünk, hogy később ugyanezek a szurkolók szorítottak, sírtak értünk otthonról. Számomra az Eb nagy tanulsága az, hogy nemcsak egymásban, hanem önmagunkban is hinnünk kell. Nem tartani az újtól, az ismeretlentől. Bátornak lenni, de nem felelőtlennek!

– hangsúlyozta beszélgetésünk kezdetekor Gulyás István szövetségi kapitány.

Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas HillergrenFotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

Ugyanakkor gondoljunk csak bele, ha a forgatókönyv nem így alakult volna, akkor valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy Győri Matyi mellett Nagy Bence, Máthé Dominik, Rosta MIklós, valamint Szita Zoli ekkora teher mellett is ilyen teljesítményre képes. Bizonyították, hogy a későbbiekben is számíthatunk rájuk. A tudatot pedig megerősítették bennünk, hogy a hitünk a fiatalok irányába korántsem volt hiábavaló. Úgy gondolom, az egész ország érzi, hogy csapatépítés szempontjából óriási nagyot léptünk előre!

– vélekedett a tréner, nem megfeledkezve arról sem, hogy Győri és Szita mellett Ubornyák Dávid is

nemrégiben még a Telekom kisebbik csapatában, a másodosztályú kézilabda-bajnokságban szerepelt.

A mai napig bátran vállalom a véleményemet, miszerint Győri Mátyás a világ egyik legtehetségesebb játékosa!  A közelmúltban súlyos sérülése miatt viszont több mint két évet kellett kihagynia. Ezzel azonban ő egy percig sem foglalkozott: alig telt el öt hónap mióta visszatért a pályára és sikerrel levezényelt egy Európa-bajnokságot. Szívből kívánom neki, hogy a sérülések messziről kerüljék el!  

– nyomatékosította Gulyás, mielőtt hozzátette: „Ha egyébként a munkaköri leírásomban nem szerepelne, akkor is rendszeresen látogatnám az alsóbb osztályú bajnokságokat, ugyanis higgyék el nekem, csiszolatlan gyémántokból bővelkedünk!

Fotó: Europress/AFPFotó: Europress/AFP

Az egykori veszprémi hetes, akinek a meze egyébként arénánkat díszíti, elmondta, hogy a kontinensviadalon való szereplésük új esélyt, nem utolsósorban hitet adott a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) férfi szakágának. Úgy fogalmazott, hogy  

„a fiatalok élő példával szolgálnak arra, hogy a kézilabdánk még csak véletlenül sem haldoklik!”

A Gulyás-Chema-Nagy trió vezette férfi kézilabda-válogatott a 2020-as Európa-bajnokságon minden előzetes várakozást felülmúlva az előkelő kilencedik helyen végzett. A fiatalok tiszteletreméltó teljesítményére minden bizonnyal sokáig, örömtelien gondolunk majd vissza.

A napokban kezdtem el írni a szövetségnek a beszámolómat a mögöttünk álló időszakról, ami szép és jó volt, de mára már elmúlt: a jövőre kell koncentrálnunk! Amit viszont lényeges megemlítenem, hogy a közel negyven edzésünk alkalmával csak egyetlen egyszer kellett felemelnünk a hangunkat. Mindenki, aki körülöttünk dolgozott, igaz emberhez méltóan, fegyelmezetten, tudása legjavát nyújtva tevékenykedett. Éppen ezért a játékosoknak, a stábnak, a szurkolóknak és egész országnak csak annyit mondhatok, hogy köszönöm! 

Simon Dani
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda NB I, döntő, 2020/2021 2. 2021. június 5. 18:30 Veszprém Aréna Telekom Veszprém Mol-Pick Szeged 36-37
kézilabda Férfi kézilabda NB I, döntő, 2020/2021 1. 2021. június 2. 19:00 Szeged, Városi Sportcsarnok Mol-Pick Szeged Telekom Veszprém 31-28
kézilabda Férfi kézilabda NB I, 2020/2021 26. 2021. május 26. 19:00 Veszprém Aréna Telekom Veszprém Tatabánya 34-25
előző események betöltése

További cikkek

Milák ezüstérme, csapataink győzelme – napi összefoglaló
Milák ezüstérme, csapataink győzelme – napi összefoglaló
Milák Kristóf érte el a magyarok közül a legjobb eredményt szombaton a tokiói olimpián, a 200 méter pillangón olimpiai bajnok úszó 100 méter pillangón 49.68 másodperces Európa-csúccsal lett ezüstérmes.
Legyőzte a spanyolokat, még továbbjuthat a női kézilabda-válogatott
Legyőzte a spanyolokat, még továbbjuthat a női kézilabda-válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra a tokiói olimpián, miután három vereség után a csoportkör negyedik fordulójában 29-25-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot, szombaton.
Kapuscsere a magyar női kézilabda-válogatottnál
Kapuscsere a magyar női kézilabda-válogatottnál
Janurik Kinga helyére Szikora Melinda került be a magyar női kézilabda-válogatott keretébe a tokiói olimpián.
Kikapott az oroszoktól és nehéz helyzetben a női kézilabda-válogatott
Kikapott az oroszoktól és nehéz helyzetben a női kézilabda-válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott 38-31-es vereséget szenvedett a címvédő oroszoktól a tokiói olimpián csütörtökön, ezzel nehéz helyzetbe került a csoportból való továbbjutás szempontjából.
Sztársportolók különleges versenye a Kékszalagon
Sztársportolók különleges versenye a Kékszalagon
Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a múlt héten rendezett Kékszalag első napján egy új, Magyarországon korábban még nem látott vízi eszközzel is izgalmas bajnokság zajlott, méghozzá világklasszis kézilabdázók részvételével.