2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

„A szorgos hangyák sokszor többet érnek, mint egy vezérhangya”

Szigorú, de kompromisszumkész edzőnek vallja magát az NB I-es veszprémi futsalcsapat élére érkező Fehér Zsolt. Számára első a csapatérdek, s nem tolerálja azt, ha valaki az egyéni céljait a közösség érdeke elé helyezi.

Csütörtökön hivatalosan is bemutatta új vezetőedzőjét az élvonalban szereplő veszprémi futsalklub. A Dunaújvárosból érkező Fehér Zsolt – aki Frank Tamás helyére érkezik – két plusz egyéves szerződést írt alá az újra nagy terveket szövögető, az NB I közvetlen élmezőnyébe vágyó bakonyi klubbal.

Kapcsolódó cikk
Vissza az élmezőnybe
Fennállása legsikeresebb időszakára készül az 1. Futsal Club Veszprém új vezetőedzője, Fehér Zsolt irányításával. A Dunaferrtől érkező szakember nemcsak csapatot, közösséget is épít, ezért kizárólag azokra számít, akik számára a csapatérdek az első.

A negyvenkét esztendős Fehér Zsolt fiatal kora ellenére roppant tapasztalt szakembernek számít a honi mezőnyben. Futsalos múltja egészen 1997-ig nyúlik, játékosként ekkor ismerkedett meg a sportággal, már az NB I első országos kiírásában is szerepelt a Rubeola csapatában. Ahogy akkoriban szinte mindenki, a futsallal párhuzamosan nagypályán is játszott. Egészen 2008-ig futsalozott, amikor is az FTC játékosaként súlyos keresztszalag-szakadást szenvedett.

A zöld-fehérek előbb másod-, 2010-től pedig vezetőedzőként számítottak a szakértelmére. Az idény végén pedig bronzérmet szereztt a gárda az NB I-ben, ami azóta is a klub legnagyobb sikere. A 2011/2012-es évad elején a másodosztályú Dunakeszihez igazolt, amellyel sikerült feljutnia az élvonalba. A 2014/15-ös szezonban Győrben dolgozott másodedzőként a spanyol Jordi Illa Solé mellett. A leghosszabban pedig Dunaújvárosban tevékenykedett, ahol már 2013-ban vállalt feladatokat, a 2015/2016-os kiírástól pedig át is vette a gárda irányítását, amellyel ezüst- és bronzérmet szerzett az élvonalban. Edzősködése idején a Dunaferr a bajnokság meghatározó csapata lett.

Klubedzői munkája mellett 2013-tól 2018-ig dolgozott a magyar válogatottal is a spanyol Sito Rivera mellett, 2015-ben pedig átvette az U21-es válogatott irányítását.

A válogatott szerepvállalásom során nagyon sokat fejlődtem, rengeteget tanultam Sito Riverától. Az U21-es csapattal hét nemzetközi tornát tudtam nyerni, amit óriási sikernek tartok. Szintén büszke vagyok a ferencvárosi és a dunakeszi időszakomra is, noha a legnagyobb sikereket kétségkívül Dunaújvárosban értük el

– tekintett vissza eddigi pályafutására a szakember, aki a Dunaferr szakvezetőjeként az elmúlt években mindig rendre hatalmas csatákat vívott a veszprémiek ellen.

Igazi presztízsharc alakult ki a két gárda között.

Mindig kiélezett, felfokozott mérkőzéseket vívott egymás ellen a két alakulat. Többen is Veszprémből igazoltak Dunaújvárosba, nekik is plusz motivációt jelentettek a közös párharcok. Szenzációs meccseket vívtunk, úgy, hogy mindkét csapatban csak magyarok játszottak. Nagyon megfogott az a hangulat, ami a Veszprém hazai mérkőzésein tapasztalható. Edzőnek, játékosnak egyaránt ez is egy plusz motivációt jelent. A remek infrastruktúra mellett ez is szerepet játszott abban, hogy ide igazoltam. Mindemellett úgy éreztem, hogy hét év után rám fér a megújulás, és az újvárosi csapatnak is jót tehetnek majd az új impulzusok

– indokolta klubváltását a szakember.

Fehér Zsoltnak határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen Veszprémet szeretne látni a pályán a következő idényben. Mint fogalmazott, minden erejével azon dolgozik, hogy a lehető legjobban sikerüljön megerősíteni a gárda keretét. Elárulta, több korábbi játékosa is jelezte, szívesen dolgozna vele a bakonyi megyeszékhelyen.

Ha az elképzeléseinknek megfelelően tudunk erősíteni, nagyon komplex csapatot tudunk kialakítani, amely gyorsan vált védekezésből támadásba, illetve támadásból védekezésbe. Magyar szinten nagyon gyors csapatot szeretnék látni. A Veszprém az utóbbi időben kiválóan kontrázott, természetesen ezt is szeretném megőrizni. A legfontosabb azonban, hogy olyan csapatom legyen, amelyben a játékosok „meghalnak” egymásért. Olyan együttes, amely az első pillanattól kezdve út-vág, mint az ipari áram. Nem szeretnék leszegett fejű játékosokat látni, mert – ahogy mondani szoktam nekik – aki lehajtja a fejét, annak levágják. Azt akarom látni, hogy a fiúk a mérkőzés utolsó másodpercében is csúsznak-másznak. Ha éppen nem tudunk nyerni, a szurkolók akkor is büszkék legyenek a csapatukra.

A fentiekből is kiderülhet, hogy Fehér Zsolt a szenvedélyes edzők közé tartozik, amely miatt korábban többször is összetűzésbe került a játékvezetőkkel. Elmondása szerint e tekintetben mára már lehiggadt, de továbbra is fanatikusan áll a munkához, s ezt a szemléletet tanítványaira is szeretné átragasztani.

Korábban többször is kiállítottak a játékvezetők reklamálás miatt. Le kellett higgadnom, hiszen nem tehetem meg, hogy a csapatom elveszítsen. Sokat tanultam ezen a téren, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt két évben egyszem sem kaptam piros lapot. Ettől persze még fanatikusan állok a munkához, s ezt a játékosaimnak is át fogom átadni. Ha kell, akkor minden meccs után újraparkettáztatjuk a Március 15. utcai csarnokot, mert a fiúk fel fogják szántani.

Az 1. FCV új mestere szigorú szakember hírében áll.

Számára első a csapatérdek, s nem tolerálja azt, ha valaki az egyéni céljait a közösség érdeke elé helyezi.

Úgy vélem, hogy az edzői szakma hetven százalékban a pedagógiáról szól, húszban a szakmai tudásról, tízben pedig a szerencséről. Szigorú vagyok, abból az iskolából jöttem, amikor az ajtón kifelé és befelé is kopogni kellett. A tiszteletet meg kell adni egymásnak és az ellenfélnek is. Sok beszélgetés vár ránk a fiúkkal. Meg kell találnunk a közös hangot, s ha meglesz közöttünk a „kémia”, akkor biztosan sikeres időszak vár ránk. Ha Vincze Ottóval, Horváth Ferenccel, Fekete Róberttel vagy éppen Hosszú Ádámmal meg tudtam értetni magam, akkor itt is sikerülni fog. Mindig meghallgatom a másik fél véleményét is, s közösen találjuk meg a megoldást. Azonban, ha valaki véteni fog a közösségünk ellen, azt rövid időn beül el fogom távolítani. Még akkor is, ha az illető egyébként a legjobb játékosunk, s mindenki felkapja a fejét a hírre. A szorgos hangyák ugyanis sokszor többet érnek, mint egy vezérhangya

– fogalmazott a tréner, aki hamarosan városunkba költözik. Ezzel is jelezni kívánja, hogy a veszprémi (futsal)közeghez kíván tartozni.

Zatkalik Dávid
Simon Dani
Férfi futsal NB I rájátszás, 2022/2023
M GY D V LG KG GK P
1. HALADÁS VSE 10 9 0 1 45 20 25 34
2. MVFC BERETTYÓÚJFALU 10 6 1 3 31 29 2 24
3. SG KECSKEMÉT FUTSAL 10 3 2 5 23 31 -8 15
4. 1. FC VESZPRÉM 10 2 4 4 25 30 -5 13
5. ARAMIS SE 10 3 1 6 40 43 -3 12
6. DEAC 10 2 2 6 30 41 -11 9
Utolsó módosítás: 2023. május 22. 22:28
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
futsal Férfi futsal NB I, a 3. helyért, 2022/2023 4. 2023. június 5. 18:30 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok 1. FC Veszprém Kecskemét
futsal Férfi futsal NB I, a 3. helyért, 2022/2023 3. 2023. június 2. 18:30 Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok Kecskemét 1. FC Veszprém
futsal Férfi futsal NB I, a 3. helyért, 2022/2023 2. tegnap 18:30 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok 1. FC Veszprém Kecskemét 4-3
futsal Férfi futsal NB I, a 3. helyért, 2022/2023 1. 2023. május 26. 18:30 Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok Kecskemét 1. FC Veszprém 6-3
futsal Férfi futsal NB I felsőházi rájátsás, 2022/2023 10. 2023. május 22. 18:30 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok 1. FC Veszprém Berettyóújfalu 5-3
előző események betöltése

További cikkek

Nagy csatában nyert és egyenlített a bronzpárharcban az FCV!
Nagy csatában nyert és egyenlített a bronzpárharcban az FCV!
A Veszprém egyenlített a futsal NB I három nyert meccsig tartó bronzpárharcában, miután a hétfői második találkozón saját közönsége előtt legyőzte a Kecskemétét.
Máris folytatódik a bronzpárharc
Máris folytatódik a bronzpárharc
„A tűréshatárt kijjebb kell tolnunk még akkor is, ha minden sebből vérzünk. Mindent meg fogunk tenni hétfőn, hogy kiegyenlítsük a párharc állását” – fogalmazott a veszprémi futsalcsapat vezetőedzője, Fehér Zsolt a Kecskemét elleni „kis döntő" hétfői (18.30) második, hazai találkozója előtt.
Nagy lehetőséget szalasztott el a Veszprém
Nagy lehetőséget szalasztott el a Veszprém
A veszprémi futsalosok a rendes játékidő hajrájában még 3-0-ra vezettek, a vendéglátó Kecskemét az utolsó percben egyenlített, majd a hosszabbításban fordítani is tudott az NB I bronzpárharcának első, pénteki meccsén.
Győzelemmel zárt, megküzdhet a bronzéremért a Veszprém!
Győzelemmel zárt, megküzdhet a bronzéremért a Veszprém!
Az 1. Futsal Club Veszprém hatalmas csatában, 5-3-ra legyőzte a vendég Berettyóújfalut hétfőn az első osztályú bajnokság felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában. Fehér Zsolt legénysége ezzel megcsípte a negyedik helyet és készülhet a Kecskemét elleni bronzpárbajra.
Felszabadult játékot vár a Veszprém mestere a Berettyóújfalu ellen
Felszabadult játékot vár a Veszprém mestere a Berettyóújfalu ellen
Egyszerű a képlet: ha az 1. Futsal Club Veszprém hétfőn (18.30) nyer a négyszeres bajnok Berettyóújfalu vendéglátójaként, idén is bronzpárbajt vívhat az első osztályban.