2022. május 21.
//
Konstantin névnap

Kádártáért és Gyulafirátótért végzett munkát díjazta a város

A járványhelyzet miatt idén nem volt lehetőség nagyobb plénum előtt a városi díjak átadására, azok rangjából mégsem csökkent ez az élethelyzet. Év végi összefoglalónkban bemutatjuk azokat a veszprémi személyeket, akiket 2020-ban díjazott a város. Elsőként Kádártáért, valamint Gyulafirátótért végzett munka elismeréséül a Dévai Bíró Mátyás-díj, valamint a Hadnagy László-díj díjazottját.

Tavas Vilmos

Kádárta egyik központi közösségi személye. A Közösség Kádártáért Egyesület alapító tagja. Több évig a Kádárta Városrészi Önkormányzat tagja volt. Az önkormányzati feladatok, ügyek mellett a közösségi munkában is mindig nagy szerepet vállalt. Nevéhez fűződik több kádártai tevékenység, esemény, pl.: kádártai műfüves labdarúgó pálya megépülése, a Vasút utca és a Séd patak kis hídja közti járda ötlete és megvalósítása, a Gelemér utcai Forrás park kialakítása, valamint a parkban az Életfa felállítása, a forrás kiépítése, rendezése és a kemence létrejötte is az ő keze munkája. A városrész egyik legnagyobb és legszínvonalasabb rendezvényének, a Kádártai Gyereknapnak az ötletgazdája. Vilmos elhivatott, mindig a falu érdekeit tartotta és tartja mai napig szem előtt, számíthatunk segítségére, ötleteire, valamint megvalósításukban is fontos szerepet tölt be. A Közösség Kádártáért Egyesület is méltónak tartja a díj átvételére.

Kauker Katalin

több évtizeden keresztül munkálkodott eredményesen Gyulafirátót múltjának feltárásán, a népi hagyományok felélesztésén, a fiatal generációkkal való megismertetésükön- még Hadnagy László tanár úrral együtt. Hosszú ideje tagja a Bakonyerdő Pávakörnek, három cikluson át a részönkormányzatnak. Évtizedek óta meghatározó egyénisége a gyulafirátóti kulturális életnek. Nem csak ápolta a helyi szokásokat, hagyományokat, hanem kutatta is. Az általa kialakított szellemiségből fakad a Kastélykert Óvoda hagyományőrző tevékenysége. Gyermekkorától szoros kapcsolatot ápolt a Hadnagy családdal, segítet a hagyatékból összegyűjtött kiállítás megnyitásában. Munkakörének köszönhetően a hagyományőrzést tudatosan építette az óvodai nevelőmunkába, hozzájárult az óvoda színvonalas működéséhez. A kezei közül kikerült gyerekek korán ismerkedtek a néphagyományokkal, annak erkölcsi, érzelmi értékeivel. Programok szervezésével, támogatásával aktív résztvevőként a mai napig segíti a városrész kulturális, közösségi életének fejlődését. Több leendő óvodapedagógus diplomamunkáját segítette a hagyományőrzés területén.

vehir.hu

További cikkek

Elismerések a rend védelméért tett erőfeszítésekért
Elismerések a rend védelméért tett erőfeszítésekért
Szent György nap alkalmából a kiemelkedő szakmai tevékenységükért elismerésben részesítették a megyei rendőröket péntek délelőtt. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott ünnepi állománygyűlésen a rendőrök mellett díjaztak helyi szervezeteket és civil személyeket is a bűnmegelőzésért végzett munkájukért.
Jazz Mecénás díjat kapott Mészáros Zoltán
Jazz Mecénás díjat kapott Mészáros Zoltán
A VeszprémFest igazgatója, Mészáros Zoltán kapta a Magyar Jazz Szövetség Jazz Mecénás díját.
Az újjászervezett veszprémi polgárőrség szakmai vezetője lett az év polgárőre
Az újjászervezett veszprémi polgárőrség szakmai vezetője lett az év polgárőre
Borbély Zoltán r. alezredes 31 éve dolgozik önkéntes polgárőrként rendőri hivatása mellett.
Díjazták a Gyulafirátótért végzett munkát
Díjazták a Gyulafirátótért végzett munkát
A Kék Madár Gyermekszínjátszó csoport alapítója és vezetője kapta idén a Hadnagy László-díjat, amellyel Gyulafirátót hírnevének öregbítéséért végzett példamutató tevékenységét ismerte el az önkormányzat Juhász Attilának.
Családias, szakrális és közösségi –alumínium változatos funkcióban
Családias, szakrális és közösségi –alumínium változatos funkcióban
Átadták a PREFA 2020. és 2021. évben „Fémlemezfedések az építészetben“ mottóval meghirdetett országos versenypályázata díjait. A két pályázatra összesen 34 mű érkezett és ezek közül kilencet díjazott a zsűri. A legjobbakat bemutató összevont eredményhirdetést online is közvetítették az érdeklődőknek.