Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kádártáért és Gyulafirátótért végzett munkát díjazta a város

2020. december 27. 12:05
A járványhelyzet miatt idén nem volt lehetőség nagyobb plénum előtt a városi díjak átadására, azok rangjából mégsem csökkent ez az élethelyzet. Év végi összefoglalónkban bemutatjuk azokat a veszprémi személyeket, akiket 2020-ban díjazott a város. Elsőként Kádártáért, valamint Gyulafirátótért végzett munka elismeréséül a Dévai Bíró Mátyás-díj, valamint a Hadnagy László-díj díjazottját.

Tavas Vilmos

Kádárta egyik központi közösségi személye. A Közösség Kádártáért Egyesület alapító tagja. Több évig a Kádárta Városrészi Önkormányzat tagja volt. Az önkormányzati feladatok, ügyek mellett a közösségi munkában is mindig nagy szerepet vállalt. Nevéhez fűződik több kádártai tevékenység, esemény, pl.: kádártai műfüves labdarúgó pálya megépülése, a Vasút utca és a Séd patak kis hídja közti járda ötlete és megvalósítása, a Gelemér utcai Forrás park kialakítása, valamint a parkban az Életfa felállítása, a forrás kiépítése, rendezése és a kemence létrejötte is az ő keze munkája. A városrész egyik legnagyobb és legszínvonalasabb rendezvényének, a Kádártai Gyereknapnak az ötletgazdája. Vilmos elhivatott, mindig a falu érdekeit tartotta és tartja mai napig szem előtt, számíthatunk segítségére, ötleteire, valamint megvalósításukban is fontos szerepet tölt be. A Közösség Kádártáért Egyesület is méltónak tartja a díj átvételére.

Kauker Katalin

több évtizeden keresztül munkálkodott eredményesen Gyulafirátót múltjának feltárásán, a népi hagyományok felélesztésén, a fiatal generációkkal való megismertetésükön- még Hadnagy László tanár úrral együtt. Hosszú ideje tagja a Bakonyerdő Pávakörnek, három cikluson át a részönkormányzatnak. Évtizedek óta meghatározó egyénisége a gyulafirátóti kulturális életnek. Nem csak ápolta a helyi szokásokat, hagyományokat, hanem kutatta is. Az általa kialakított szellemiségből fakad a Kastélykert Óvoda hagyományőrző tevékenysége. Gyermekkorától szoros kapcsolatot ápolt a Hadnagy családdal, segítet a hagyatékból összegyűjtött kiállítás megnyitásában. Munkakörének köszönhetően a hagyományőrzést tudatosan építette az óvodai nevelőmunkába, hozzájárult az óvoda színvonalas működéséhez. A kezei közül kikerült gyerekek korán ismerkedtek a néphagyományokkal, annak erkölcsi, érzelmi értékeivel. Programok szervezésével, támogatásával aktív résztvevőként a mai napig segíti a városrész kulturális, közösségi életének fejlődését. Több leendő óvodapedagógus diplomamunkáját segítette a hagyományőrzés területén.

vehir.hu
további cikkek
Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. 2024. március 28. 13:34 A „nem átlagos emberek” gáláját tartották pénteken sportgála A „nem átlagos emberek” gáláját tartották pénteken Közel hetven elismerést adtak át a veszprémi sportolóknak az idén nívójában mérföldkövekkel  magasabb szintre emelt veszprémi sportgálán péntek este. Voltak olyan díjazottak is, akiket többször is a színpadra szólítottak, a legidősebb aktív sportoló pedig 90 éves volt. 2023. november 25. 15:02 Cholnoky-díj a Cholnoky-kutatónak Cholnoky-díj a Cholnoky-kutatónak Cholnoky Jenő életművében még ma is vannak felfedezésre váró részek, mondja Rybár Olivér, aki már tizenöt éve kutatja a veszprémi földrajztudós munkásságát és életét, és akit ezért az értékőrző tevékenységéért a nagy elődről elnevezett Cholnoky-emlékdíjjal ismert el a város. 2023. november 1. 12:03 Veszprém vármegye védelméért vehettek át emlékplaketteket Veszprém vármegye védelméért vehettek át emlékplaketteket Október huszonötödikén a Megyeháza Szent István-termében, ünnepélyes keretek között vehették át négyen a kitüntetést Takács Szabolcstól, a Veszprém Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnökétől. 2023. október 27. 12:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.