2022. január 25.
//
Pál névnap

Jó, nem jó? Vegetáriánus és vegán étrend

2021. március 7. 16:00
Táplálkozás szempontjából nagyon központi téma pár éve a növényi alapú táplálkozás. Van, aki az egészségre gyakorolt hatása miatt, van, aki környezetvédelmi megfontolásból, és vannak olyanok, akik az állatok szeretete miatt térnek át vegetáriánus vagy vegán étrendre.

Én személy szerint abszolút támogatom ezt a táplálkozási irányvonalat, mint dietetikus, vagy csak, mint egy ember, aki tenni akar a bolygójáért, ahol él, ahol a gyerekei élnek és majd azt unokái fognak élni. Na de nézzük, mit mond a tudomány, jó-e a növényi étrend a szervezetünk számára?

Lehetséges előnyök:

  • Jótékony hatással van a szívünk egészségére, mivel a sok zöldség fogyasztás miatt a magas rosttartalom csökkentheti az LDL koleszterin szintünket.
  • Csökkenti az esélyét a szívinfarktus-, a stroke-, és a magas vérnyomás kialakulásának.
  • Csökkentheti az előfordulását bizonyos daganatos megbetegedéseknek.
  • A 2. típusú cukorbetegség kialakulásában is preventívnek mondható a vegetáriánus, vegán étrend.

Lehetséges hátrányok:

  • A nem megfelelő fehérjebevitel lehet egy káros hatás, viszont amennyiben az étrend körültekintően megtervezett, ez könnyen elkerülhető.
  • B12- vitaminhiány alakulhat ki, ezt mindenképpen kiegészítéssel kell pótolni.
  • Ritkán, de kialakulhat vashiány.
  • Vegánként alacsony lehet a kalciumbevitel, így elővigyázatosságból megfontolandó a kalcium pótlása.
  • A vegetáriánus, vegán étrend az omega 3 zsírsavak közül kevés EPA-t (eiokazapentaénsav) és DHA-t (dekozahexaénsav) tartalmaz.

Ezek az egészségre gyakorolt hatások a vegetáriánus táplálkozás különböző válfajai között eltérhetnek, de összességében úgy gondolom, hogy a vegetáriánus, vegán táplálkozás egészséges, és sokkal több jótékony hatása van, mint hátránya. Ráadásul ezek egytől egyig elkerülhetők, amennyiben körültekintően van megtervezve az étrend. Úgy gondolom, mindenkinek megérne egy próbát, hogy legalább egy hónapig kipróbálja milyen vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni és közben figyelni a szervezet reakcióját.

Csík Orsolya, dietetikus
Fotó: Unsplash

A cikk a portálunkat is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. másik lapjában, az Ecoport magazinban jelent meg 2020 decemberében.

További cikkek

A jó kenyér csak víz, liszt és só
A jó kenyér csak víz, liszt és só
Már a környéken is más az illat, mint egy átlagos pékség közelében. Az idén tavasszal nyílt Makmoiselle pékség kizárólag kovásszal készült prémium termékeket árul, a veszprémiek hamar rá is kaptak az ízére.
A hiteles jógaoktató ismérvei
A hiteles jógaoktató ismérvei
Napjainkban rendkívül elterjedtek azok a jógatanfolyamok, melyek mindenféle marketing és reklámeszközzel gyors megvilágosodást, azonnali egészséget, különleges képességeket ígérnek. Egy vezető jógaoktató írása.
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
„Magamnak választottam a sorsom” - interjú Földes László Hobóval
Hobót nem csupán a blues-rajongók és a verset szerető emberek kedvelik, hanem más műfajok szerelmesei is. Lemezekkel, könyvekkel, színdarabokkal, előadóestekkel a háta mögött most is rengeteg terv szerepel az asztalán. Mint mondja, kevésbé saját magáról, inkább arról szeret beszélni, amit csinál. Abból pedig van bőven merítés…A Nemzeti Színházban találkozunk, hiszen pár óra múlva a József Attila-estjét láthatja a közönség.
Megyéből a megyeieknek
Megyéből a megyeieknek
Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
A könyv, aminek nem érünk a végére, a bakelit, ami sosem jár le
Létezik egy hely Veszprém belvárosában, ahol látszólag megáll az idő, pedig a valóságban pont hogy egy időutazásban lehet részünk, ahol mi választhatjuk ki, hogy melyik korszakba szeretnénk eljutni, az időgép üzemanyaga pedig az irodalom és a zene. Az Utas és holdvilág Antikvárium tulajdonosa pedig hű masinisztánk ezen az utazáson. Pont annyira világi, amennyire veszprémi sajátosság az Óváros tér melletti üzlethelyiség.