Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Búfelejtés a Görbetökben, avagy keserédes veszprémi futballjubileum

2023. június 8. 6:02
Napra pontosan 35 éve – 1988. június 8-án – lett NB I-es a királynék városának labdarúgócsapata, amely akkor Veszprémi Sportegyesület néven szerepelt a sportág hazai második vonalában.

Annak ellenére, hogy – a megye történetében elsőként – kiharcolták az élvonalbeli tagságot, szomorú volt minden játékos, edző és vezető a csapat körül a jeles napon. Történt ugyanis, hogy a bajnokság utolsó előtti, 37. fordulójában az együttes 1-0-ra kikapott Komlón, és mivel a rivális Dunaújváros győzött ugyanilyen eredménnyel Ajkán, a tabellát sokáig vezető veszprémiek lecsúsztak a második helyre. Márpedig ők bajnokok akartak lenni, a feljutást már kész tényként kezelték hetekkel azelőtt, hogy matematikailag biztossá vált volna. Néma csend volt a Komlóról hazafelé tartó csapatbuszon, a klub mikrobuszával utazó egyesületi vezetők pedig betértek az útba eső ságvári Görbetök kocsmába egy kis búfelejtésre. Elkönyvelték ugyanis, hogy már nem lehetnek bajnokok, mert hiába győzik le vasárnap Veszprémben a Nyíregyházát, minden bizonnyal a dunaújvárosiak is nyernek hazai pályán a Szeged ellen, és akkor nem változik a sorrend.

A lefújás után óriási ünneplés kezdődött a pályánA lefújás után óriási ünneplés kezdődött a pályán

Ám az élet nagy rendező, és amilyen szomorúak voltak a VSE-sek szerdán, annál boldogabban ünnepeltek vasárnap. Június 12-én is egy időben kezdődtek a meccsek. Az első félidőben Veszprémben nem esett gól, míg Dunaújvárosban három is – valamennyit a hazaiak szerezték. Aztán a folytatásban nagyot változott a világ. A szegediek kiegyenlítettek, a veszprémiek pedig egy perccel azután, hogy Onhausz Tibor kiállítása miatt létszámban megfogyatkoztak, Horváth I László, azaz Bika fejesével megnyerték a meccset, ezzel megszerezték az aranyérmet. Óriási ünneplés kezdődött a pályán, a bajnokcsapat félmeztelenre vetkőztetett játékosait lovashintón kocsikáztatták körbe a pályán a diadalittas szurkolók között. Határtalan volt az öröm, hiszen sporttörténelmi pillanat részese lehetett az ott jelenlevő mintegy hatezer ember.

Darcsi István
további cikkek
Újratervezés Erről jut eszembe… Újratervezés Ezen már túl vagyunk – mondta Matula bácsi Tutajosnak a Tüskevár című 1966-ban készült, de ma is népszerű filmsorozatban arra, hogy mit hogyan kellett volna csinálni, és az öreg már az elkövetett hiba kijavításán törte a fejét. Hasonlóképpen járt idén a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, hiszen az élet nem áll meg, menni kell tovább. 2024. június 11. 6:02 Száz év négyszáz oldalon labdarúgás Száz év négyszáz oldalon A balatonfüredi labdarúgás százéves történetét foglalta össze Burka Tibor egy négyszáz oldalas könyvben mintegy kétszáz fotó illusztrálásával. 2024. június 5. 19:54 Új útra lép a veszprémi foci Erről jut eszembe… Új útra lép a veszprémi foci A tavalyi arany- után idén bronzérmet szerzett a Practical VSC a labdarúgó NB III-ban. Ezzel lezárult egy fejezet a veszprémi labdarúgás történetében. Albérletben töltött két év után hazaköltözik a felnőttcsapat, melynek edzéseit már nem az egykori veszprémi nevelésű 14-szeres magyar válogatott futballista, Pető Tamás fogja tartani, hanem korábbi segítője, Gunther Zsolt. 2024. június 2. 6:00 Nem szakad meg a nagy sorozat Erről jut eszembe… Nem szakad meg a nagy sorozat A veszprémi férfi kézilabdacsapat újabb diadalával folytatódott az 1988-ban indult páratlan győzelemsorozat. Az elmúlt 36 idényben mindig a királynék városába került vagy a bajnoki cím, vagy a Magyar Kupa, ebből 19-szer egyszerre mindkettő. 2024. május 21. 6:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.