Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

A show-nak vége, jöhet egy régi-új korszak

2024. február 23. 14:17 // Forrás: Nyitókép: MTI
Novák Katalin lemondásával elvesztett valamit a politikai közélet, amit Sulyok Tamás valószínűleg sosem fog tudni pótolni. Cserébe ő képes adni valamit, amit viszont Novák nem tudott volna. Sólyom László szellemisége újra bejárhatja a Sándor-palota termeit, miközben a politikai show-tól elbúcsúzhatunk. Véleménycikk a csütörtöki balatonalmádi bejelentésről.

Elmaradt a „hűha” érzés csütörtök délután, amikor Kocsis Mátéék Balatonalmádiban a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülése után kamerák kereszttűzében megnevezték azt a személyt, akit Novák Katalin utódjául jelölnek köztársasági elnöknek.

Pedig az elmúlt két hét magyar közhangulatát bármelyik bukmékeriroda megirigyelhette volna. Röpködtek a politikusnevek Trócsányitól Szalay-Bobrovniczky-n át Navracsicsig, akik esélyesek lehetnek a Sándor-palota ötéves albérletére. Eközben az ellenzéki pártok eljutottak addig, hogy sikerült rádöbbenniük, ahhoz, hogy ők is tudjanak jelöltet állítani, szükség lesz legalább negyven képviselői ajánlásra egy személy mellet. Ezt a kihívást hamar fel is adták, hiszen csak az LMP-nek és Mi Hazánknak volt jelöltje, előbbi Hack Pétert, utóbbi Csath Magdolnát szerette volna, de nem volt negyven ajánlásuk.

Visszakanyarodva Balatonalmádiba a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének végéhez, a dobpergés, majd a név elhangzása után nagyon sokan a Google-keresőbe temetkeztek, hogy gyorstalpalón felzárkózzanak Sulyok Tamás életútjából.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Magyar Jogász Egylet „Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben” című konferenciáján a Kúria dísztermében 2021. június 25-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTISulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Magyar Jogász Egylet „Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben” című konferenciáján a Kúria dísztermében 2021. június 25-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Fidesz és KDNP ugyanis őt, az Alkotmánybíróságon 2016 óta elnöklő jogtudóst jelöli köztársasági elnöknek, aki a parlament 2/3-os támogatásával hétfőn el is foglalhatja a helyét.

Közéleti élménye viszont eddig vajmi kevés van róla a magyaroknak. A köztársasági elnökjelöltek közti megjelenését is leginkább úgy lehet elképzelni, hogy egy jogiratokból épített dossziémanhatten között éppen megcsörrent a telefonja a kijelzőn pedig a miniszterelnök neve szerepel, hogy közölje vele a felkérés tényét.

Hogy mégis miért nem lehet azzal vádolni Sulyok Tamást, hogy bábember lenne, vagy pláne azzal, hogy alkalmatlan a pozícióra az a köztársasági elnökség hivatalának két egymástól egyébként merőben eltérő funkciójából ered.

Ugyanis ennek a hivatalnak a nagykönyv szerint egyszerre kell megtestesítenie a magyarok egységét, a kapcsolódási pontot az állami adminisztrációhoz, mellette pedig az Alaptörvény leghűségesebb védelmezőjének, az utolsó bástyájának is kell lennie.

Egyszerre társadalmi és jogi szerep az államberendezkedés hierarchiájának csúcsán. E kettő közül pedig Sulyok Tamás karaktere az utóbbinak maradéktalanul megfelel. Kicsit sótlan, kicsit szürke, de vitathatatlanul az Alaptörvény utolsó vesszőjét is ismeri.

Nincs meg benne viszont az a faktor, ami Novák Katalinban csúcsosodott ki talán a rendszerváltás óta hivatalban lévő elnökök közül a leginkább: a társadalmi kapcsolódás, az azonosulható érzése. (Egyébként az ő esetében a kegyelmi ügy botrányában éppen ezt vesztette el, ezért is volt olyan hirtelen és olyan nagy a bukása.)

Márpedig ezt kabátot csak egy politikus képes viselni. A show-t ők tudják szolgáltatni még egy köztársasági elnöki hivatalban is. Az emberek pedig ehhez szoktak az elmúlt években. A könnyebb azonosuláshoz a köztársasági elnök személyével. A Sándor-palota már nem volt elefántcsont-torony.

Sándor-palotaSándor-palota

Sulyok Tamással viszont sok dolog meg fog változni. Ő vélhetően nem fog közéleti show-t csinálni.  Nem fog hétvégente a Kék túráról bejelentkezni a közösségi médiában, vagy nem láthatjuk majd, ahogyan közösen süt mézeskalácsot az unokákkal. De egyelőre még az is távolinak látszik, hogy özvegy Kalmárné Marikával meghittséggel átitatott beszélgetéseket folytasson egy-egy országjárás alkalmával, ahogy az ilyeneket Novák a csúcsra járatta, ezzel egy azonosulható, mi több szerethető elnök alakját megtestesítve.

Cserébe viszont képes lehet arra, hogy az országgyűlés lelkiismerete legyen. Utoljára ennek a karakternek Sólyom László felelt meg. Ő 2005-ben viharos körülmények közt lett a legnagyobb közjogi méltóság az országban, éppen a Gyurcsány-korszak tombolásának elején. És bár az azóta elhunyt elnököt sokszor érték hivatali ideje alatt is olyan vádak, hogy karakánsága hagy némi kívánnivalót maga után, valójában számos alkalommal próbálta a kezében lévő jogkör minden lehetséges eszközével fékezni az akkori ámokfutást.

A 2/3-os Fidesz-KDNP többsége lehetővé tette volna, hogy bármelyik politikusukat ebbe a pozícióba helyezzék, mégsem ez történt. A rendszer a konszolidációt és megnyugvást választotta, ehhez viszont le kell mondania az embereknek a politikai show-ról.

Hajas Bálint
további cikkek
Az önismereti út önzőséghez vezet? Hétvezér Az önismereti út önzőséghez vezet? Benjamin Franklin a "Poor Richard's Almanack"-ban használta elsőként az alábbi mondatot szó szerint, még 1736-ban: ,,Segíts magadon, Isten is megsegít”. Talán mondhatjuk azt, hogy ezzel a jó tanáccsal ő lett az első life coach, vagy inkább a felvilágosodás korszakának Müller Pétere. 2024. július 21. 23:01 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan véleménycikk Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan „Rossi az isten; Rossi takarodjon! Egy a nemzet, egy a szív; túlfizetett és agyonsztárolt focisták!” A magyar szurkolók (?) egy része úgy váltogatta álláspontját a nemzeti csapat megítélése kapcsán az elmúlt héten, mint a futballpályákon előszeretettel becsmérelt Románia a szövetségeseit a II. világháborúban. 2024. június 30. 20:58 Fárad a Tisza? Dóri Fárad a Tisza? A hazafiak riszálják magukat, énekelnek, szavalnak, esküdöznek. De csak egyfajta igazi hazafiság van: ha valaki ott, ahol éppen van, teljes hűséggel és feltétlen erőkifejtéssel helytáll a munkájában. Ennek visszaható ereje van a hazára. Minden más csak vásári mutogatás és tányérozás – mondta Márai Sándor. 2024. június 23. 23:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.