Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni

2021. február 26. 16:55
Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.

Sok bizonytalanságot szül a világjárvány

A koronavírus világjárvány miatt 2021 tele van bizonytalansággal: nem vagyunk biztosak benne, hogy az önkormányzatnak milyen bevételei lesznek; nem tudjuk, mikor lesz nyitás; ahogy arról sincs fogalmunk egyelőre, hogy a nyitást követően hogyan teljesít majd a városi gazdaság – vázolta az idei év kihívásait a polgármester. 

Ebben a helyzetben a város két területen is segítő kezet nyújt a járvány miatt bajbajutottaknak: a pandémia miatt állásukat vesztők három hónapon át havi harmincezer forintos támogatásra számíthatnak, míg egy városi alapítványon keresztül a vendéglátósokat segítik 60 millió forint elosztásával.

A bizonytalan körülményekre reagálva az önkormányzat elsősorban a működési kiadásokat fogta vissza, a költségvetést úgy tervezték meg, hogy az idei évre ütemezett nagy beruházások a terv szerint megvalósulhassanak. Ez egyfelől azért fontos, mert az építkezésekkel a gazdaságba is pénzt juttatnak: a beruházások veszprémi és Veszprém környéki vállalkozásoknak teremtenek munkalehetőséget.

A következő megálló: Európa Kulturális Fővárosa

Másrészt pedig már közel van 2023, amikor egy éven át Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ha január elsején felkészülten szeretnénk várni a vendégeket, akkor nem lehet elodázni a 2021-re esedékes feladatokat. Erre egyébként sincs szükség, hiszen a források rendelkezésre állnak: a program jelentős állami támogatást kapott, ez is jelzi, hogy nemcsak a városnak, de az egész országnak fontos a sikere. A munka a tervezett ütemben zajlik: 2021 még nem az építkezések és felújítások, hanem a tervezés, előkészítés, a közbeszerzési eljárások lebonyolításának időszaka lesz. Az igazán látványos munkálatok jövőre zajlanak majd, hogy 2023-ra elkészüljön az élményközpont, a digitális jólétközpont, a gyermekkórház és a Ruttner-ház felújítása, a vasútállomás környezetének rendbetétele. 

Annak érdekében, hogy 2023-ban megfelelő infrastruktúrával várhassuk a hozzánk érkező vendégeket, az önkormányzat jelentős útépítési programot valósítana meg. Mivel a belterületi útfelújításokra az Európai Unió nem biztosít forrást, a rendelkezésre álló önerő mellett állami támogatásra lesz szükség. Az önkormányzat decemberben be is nyújtott egy pályázatot erre a célra, jelenleg az elbírálásra várnak. Közben a végéhez közeledik a Pápai út felújítása, és a biciklisták lehetőségei is bővülnek: idén Alsóörs–Felsőörs, valamint Márkó–Bánd irányába épül kerékpárút.

Európa élmezőnyébe tartunk 

Ezekben a napokban is számos beruházás zajlik: a Veszprémi Sportuszodán már az utolsó simításokat végzik, hamarosan elkészülhet a zeneiskola belső felújítása is, ahogy az idén a tornászgyakorló és  az Iparos Park is megvalósul. Dolgoznak két bölcsőde és az Ördögárok utcai orvosi rendelő fejlesztésén is. 

A polgármester rámutatott: a 2021-es év bizonytalanságainak kezelése és 2023 előkészítése mellett már távolabbra is kell tekinteni: most kell döntenünk arról, hogy milyen városban szeretnénk élni 2030-ban. Az Európa Kulturális Fővárosa program fontos ugródeszka lesz a most meghatározandó céljaink elérésében, melyekhez fontos anyagi forrást jelenthet a következő, 2029-ig tartó uniós pénzügyi ciklus is – ennek előkészítése szintén az idei év nagy feladata lesz. A végső cél, hogy 2030-ra Veszprém ne csak Magyarországon számítson az egyik legélhetőbb városnak (az ezt vizsgáló toplistákon rendre kiemelkedően jól szerepelünk), hanem Európában is az élmezőnyhöz tartozzunk. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.