2023. június 6.
//
Norbert névnap

Világcsúcstartók Veszprémben

Magyarország legjobb dobóatlétái mérték össze tudásukat a hétvégén Veszprémben a téli országos bajnokságon. Erről jutott eszembe, hogy egykor a Városi Stadionban világcsúcstartókat is lehetett látni.

Erről jut eszembe...

Kiss Balázs, a VEDAC atlétája 1996-ban Atlantában 81,24 méterre repítette a kalapácsot, és ezzel Veszprém első és mindeddig egyetlen olimpiai bajnoka lett. Mindössze 24 éves volt akkor, ami a dobóatlétáknál szinte „gyerekkor”, ezért sokan gondolták úgy, hogy még számos hasonló diadalt fog aratni. De nem így történt. Két évvel később a budapesti Európa-bajnokságon a doppingvétség miatti büntetése után visszatérő szombathelyi Gécsek Tibor mögött ezüstérmet nyert egy izgalmas versenyben, ám ezután már a legrangosabb bajnokságokon nem tudott felkapaszkodni a dobogóra, bár a Jóakarat Játékokon és a párizsi Grand-Prix-n elért 3. helyezés, valamint a jokohamai viadal megnyerése jó eredménynek számított.

Atlanta, 1996. július 28. Kiss Balázs kalapácsvetõ örül olimpiai gyõzelmének a verseny után a XXVI. nyári olimpián az Atlétikai Olimpiai Stadionban. A sportoló 81,24 méteres dobásával gyõzött. MTI Fotó: Földi ImreAtlanta, 1996. július 28. Kiss Balázs kalapácsvetõ örül olimpiai gyõzelmének a verseny után a XXVI. nyári olimpián az Atlétikai Olimpiai Stadionban. A sportoló 81,24 méteres dobásával gyõzött. MTI Fotó: Földi Imre

De az időről időre komoly sérülésekkel küszködő Kiss Balázs nem elégedett meg ezzel, többre vágyott. Sokkal többre. Ezért megkérte a férfi kalapácsvetés világcsúcstartóját, az orosz Jurij Szjedihet, hogy edzőként segítse a munkáját. (Egyébként Szabó Ernő mesteredző volt Veszprémben Balázs nevelőedzője, Los Angeles-i egyetemi tanulmányai alatt pedig Dan Lange irányította a felkészülését.) Nos, az akkor Párizsban élő Szjedih igent mondott a felkérésre.

A nyilvánosságot gyakran kerülő Kiss Balázs nem verte nagydobra, hogy kitől kér tanácsot, és azt sem, hogy több napon át Veszprémben fognak dolgozni. Ezért igencsak nagy meglepetést keltett, amikor a magyar olimpiai bajnok társaságában felbukkant a stadionban a 86,74 méterrel 1986 óta mindmáig világcsúcstartó Szjedih. S hogy az 50 négyzetméterre eső rekorderek száma tovább nőjön, a két kalapácsvető edzését a pálya széléről figyelte Szjedih kislánya, Alexia és felesége, Natalja Liszovszkaja, aki női súlylökésben 22,63 méterrel 1988 óta tartja a férjéhez hasonlóan ugyancsak megdönthetetlennek tűnő világcsúcsot.

Ha valakit a hazájától távol anyanyelvén szólít meg egy újságíró, annak félig nyert ügye van. Így jártam én is a rendkívül közvetlen, barátságos két világsztárral. Mindketten nyíltak és barátságosak voltak, csak akkor komorodtak el, amikor szóba hoztam a doppingot. Örökre beégett az agyamba Szjedih egy mondata: „Soha nem fogok olyat mondani, amiből az következne, hogy a sport mocskos…” Hogy konkrétan mire gondolt, azt rábízom az olvasó fantáziájára. Én azonban akkor úgy láttam jónak, ha nem feszegetem tovább a témát…

Mellesleg a Szjedih család története igazolta a mondást, mely szerint az alma nem esik messze a fájától, ugyanis Jurij és Natalja lánya, Alexia francia színekben aranyérmet nyert kalapácsvetésben a 2010-es ifjúsági olimpiai játékokon.

Darcsi István

További cikkek

Miben kell változni?
Miben kell változni?
Nehéz helyzetbe navigálta magát a Telekom Veszprém, melynek idei fő célja a férfi kézilabda magyar bajnoki cím visszaszerzése volt az ősi rivális OTP Bank-Pick Szeged ellen.
Ki lesz idén a piacvezető?
Ki lesz idén a piacvezető?
Közeleg a bajnoki döntő a férfi kézilabda NB I-ben, ezúttal a hazai trónért csap össze a Veszprém és a Szeged – Darcsi István jegyzete,
Aranykönyvbe illő diadal
Aranykönyvbe illő diadal
Két bronzérem után aranyat nyert a Practical VLS a labdarúgó NB III nyugati csoportjában. A veszprémi futball 1912 óta íródó történetében akadtak ennél nagyobb sikerek is – mások mellett öt évnyi élvonalbeli szereplés 1988-tól 1993-ig –, ám a jelenlegi mostoha körülmények között elért diadal mindenképpen a veszprémi labdarúgás aranykönyvébe illik.
Esély sem volt a továbbjutásra
Esély sem volt a továbbjutásra
Ha a szívünkre tesszük a kezünket, minden elfogultságunkkal együtt elismerhetjük, hogy a Telekom Veszprém csapatának esélye sem volt a Kielce ellen kiharcolni a Final4-ba jutást a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Önmagunkat csapjuk be, ha ennek az ellenkezőjét akarjuk bebizonyítani...
A sport és a matematika
A sport és a matematika
Közeledik a bajnoki hajrá a népszerű csapatjátékokban, ezért ami korábban még helyrehozhatónak tűnt, egyre nehezebbé válik, hiszen a versenykiírások szerint meghatározott mennyiségű csapatnak ki kell esni az adott osztályból.