Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Világcsúcstartók Veszprémben

2023. március 7. 5:05
Magyarország legjobb dobóatlétái mérték össze tudásukat a hétvégén Veszprémben a téli országos bajnokságon. Erről jutott eszembe, hogy egykor a Városi Stadionban világcsúcstartókat is lehetett látni.

Erről jut eszembe...

Kiss Balázs, a VEDAC atlétája 1996-ban Atlantában 81,24 méterre repítette a kalapácsot, és ezzel Veszprém első és mindeddig egyetlen olimpiai bajnoka lett. Mindössze 24 éves volt akkor, ami a dobóatlétáknál szinte „gyerekkor”, ezért sokan gondolták úgy, hogy még számos hasonló diadalt fog aratni. De nem így történt. Két évvel később a budapesti Európa-bajnokságon a doppingvétség miatti büntetése után visszatérő szombathelyi Gécsek Tibor mögött ezüstérmet nyert egy izgalmas versenyben, ám ezután már a legrangosabb bajnokságokon nem tudott felkapaszkodni a dobogóra, bár a Jóakarat Játékokon és a párizsi Grand-Prix-n elért 3. helyezés, valamint a jokohamai viadal megnyerése jó eredménynek számított.

Atlanta, 1996. július 28. Kiss Balázs kalapácsvetõ örül olimpiai gyõzelmének a verseny után a XXVI. nyári olimpián az Atlétikai Olimpiai Stadionban. A sportoló 81,24 méteres dobásával gyõzött. MTI Fotó: Földi ImreAtlanta, 1996. július 28. Kiss Balázs kalapácsvetõ örül olimpiai gyõzelmének a verseny után a XXVI. nyári olimpián az Atlétikai Olimpiai Stadionban. A sportoló 81,24 méteres dobásával gyõzött. MTI Fotó: Földi Imre

De az időről időre komoly sérülésekkel küszködő Kiss Balázs nem elégedett meg ezzel, többre vágyott. Sokkal többre. Ezért megkérte a férfi kalapácsvetés világcsúcstartóját, az orosz Jurij Szjedihet, hogy edzőként segítse a munkáját. (Egyébként Szabó Ernő mesteredző volt Veszprémben Balázs nevelőedzője, Los Angeles-i egyetemi tanulmányai alatt pedig Dan Lange irányította a felkészülését.) Nos, az akkor Párizsban élő Szjedih igent mondott a felkérésre.

A nyilvánosságot gyakran kerülő Kiss Balázs nem verte nagydobra, hogy kitől kér tanácsot, és azt sem, hogy több napon át Veszprémben fognak dolgozni. Ezért igencsak nagy meglepetést keltett, amikor a magyar olimpiai bajnok társaságában felbukkant a stadionban a 86,74 méterrel 1986 óta mindmáig világcsúcstartó Szjedih. S hogy az 50 négyzetméterre eső rekorderek száma tovább nőjön, a két kalapácsvető edzését a pálya széléről figyelte Szjedih kislánya, Alexia és felesége, Natalja Liszovszkaja, aki női súlylökésben 22,63 méterrel 1988 óta tartja a férjéhez hasonlóan ugyancsak megdönthetetlennek tűnő világcsúcsot.

Ha valakit a hazájától távol anyanyelvén szólít meg egy újságíró, annak félig nyert ügye van. Így jártam én is a rendkívül közvetlen, barátságos két világsztárral. Mindketten nyíltak és barátságosak voltak, csak akkor komorodtak el, amikor szóba hoztam a doppingot. Örökre beégett az agyamba Szjedih egy mondata: „Soha nem fogok olyat mondani, amiből az következne, hogy a sport mocskos…” Hogy konkrétan mire gondolt, azt rábízom az olvasó fantáziájára. Én azonban akkor úgy láttam jónak, ha nem feszegetem tovább a témát…

Mellesleg a Szjedih család története igazolta a mondást, mely szerint az alma nem esik messze a fájától, ugyanis Jurij és Natalja lánya, Alexia francia színekben aranyérmet nyert kalapácsvetésben a 2010-es ifjúsági olimpiai játékokon.

Darcsi István
további cikkek
Harc az aranyéremért és a feljutásért Erről jut eszembe… Harc az aranyéremért és a feljutásért Nem is lehetne ennél kiélezettebb a küzdelem a labdarúgó NB III északnyugati csoportjában, ahol a vasárnap Balatonfüreden vármegyei rangadót nyert éllovas és bajnoki címvédő veszprémiek csak jobb gólkülönbséggel előzik meg riválisukat, a Tatabányát. 2024. március 26. 6:04 Ez egy szerethető társaság Erről jut eszembe… Ez egy szerethető társaság Sokan eltemették a magyar férfi kézilabda-válogatottat a két évvel ezelőtti hazai rendezésű Európa-bajnokság kudarca miatt. Azóta egyfolytában azt bizonyítják, hogy korai volt elsiratni őket, hiszen tavaly nyolcadikak lett a világbajnokságon, idén ötödikek az Eb-n, és kijutottak a párizsi olimpiára. 2024. március 19. 6:03 A sportolókat szabad bántani? Erről jut eszembe… A sportolókat szabad bántani? Időről időre felmerül a kérdés, hogy a jobb teljesítmény elérése érdekében az edző alkalmazhat-e fizikai vagy pszichikai nyomást, netán erőszakot. Ezúttal a gyermekbántalmazással kapcsolatos országos felháborodás kapcsán került ismét terítékre a téma a sportberkekben. 2024. március 12. 6:03 Folyamatosan változnak a szabályok Erről jut eszembe… Folyamatosan változnak a szabályok Meccsről meccsre tart a vita, hogy miért kellett bevezetni a VAR-t a labdarúgásban, hiszen így sem sikerül kiszűrni minden hibát. Nos, rossz hírem van, kedves futballrajongók: ahol ember dönt, ott mindig előfordulhat a hiba. De mi lenne most már a VAR nélkül? Ugyanis ismerjük el: a technika segítségével mégiscsak több hibát szűrnek ki, mint amennyit elkövetnek, mert a játékvezető két szeme nem kelhet versenyre egy tucatnyi televíziós kamerával. 2024. március 5. 6:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.