2022. augusztus 20.
//
István névnap

Most kell eldöntenünk, milyen városban szeretnénk élni

Különleges kihívásoknak kell megfelelnie az idei költségvetésnek: fenntarthatónak kell lennie egy világjárvány közepette, de meg is kell alapoznia a 2023-as évet, amikor az egész földrész figyelme ránk irányul. Porga Gyula polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen hatással lesznek a mindennapi életünkre a számok.

Sok bizonytalanságot szül a világjárvány

A koronavírus világjárvány miatt 2021 tele van bizonytalansággal: nem vagyunk biztosak benne, hogy az önkormányzatnak milyen bevételei lesznek; nem tudjuk, mikor lesz nyitás; ahogy arról sincs fogalmunk egyelőre, hogy a nyitást követően hogyan teljesít majd a városi gazdaság – vázolta az idei év kihívásait a polgármester. 

Ebben a helyzetben a város két területen is segítő kezet nyújt a járvány miatt bajbajutottaknak: a pandémia miatt állásukat vesztők három hónapon át havi harmincezer forintos támogatásra számíthatnak, míg egy városi alapítványon keresztül a vendéglátósokat segítik 60 millió forint elosztásával.

A bizonytalan körülményekre reagálva az önkormányzat elsősorban a működési kiadásokat fogta vissza, a költségvetést úgy tervezték meg, hogy az idei évre ütemezett nagy beruházások a terv szerint megvalósulhassanak. Ez egyfelől azért fontos, mert az építkezésekkel a gazdaságba is pénzt juttatnak: a beruházások veszprémi és Veszprém környéki vállalkozásoknak teremtenek munkalehetőséget.

A következő megálló: Európa Kulturális Fővárosa

Másrészt pedig már közel van 2023, amikor egy éven át Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ha január elsején felkészülten szeretnénk várni a vendégeket, akkor nem lehet elodázni a 2021-re esedékes feladatokat. Erre egyébként sincs szükség, hiszen a források rendelkezésre állnak: a program jelentős állami támogatást kapott, ez is jelzi, hogy nemcsak a városnak, de az egész országnak fontos a sikere. A munka a tervezett ütemben zajlik: 2021 még nem az építkezések és felújítások, hanem a tervezés, előkészítés, a közbeszerzési eljárások lebonyolításának időszaka lesz. Az igazán látványos munkálatok jövőre zajlanak majd, hogy 2023-ra elkészüljön az élményközpont, a digitális jólétközpont, a gyermekkórház és a Ruttner-ház felújítása, a vasútállomás környezetének rendbetétele. 

Annak érdekében, hogy 2023-ban megfelelő infrastruktúrával várhassuk a hozzánk érkező vendégeket, az önkormányzat jelentős útépítési programot valósítana meg. Mivel a belterületi útfelújításokra az Európai Unió nem biztosít forrást, a rendelkezésre álló önerő mellett állami támogatásra lesz szükség. Az önkormányzat decemberben be is nyújtott egy pályázatot erre a célra, jelenleg az elbírálásra várnak. Közben a végéhez közeledik a Pápai út felújítása, és a biciklisták lehetőségei is bővülnek: idén Alsóörs–Felsőörs, valamint Márkó–Bánd irányába épül kerékpárút.

Európa élmezőnyébe tartunk 

Ezekben a napokban is számos beruházás zajlik: a Veszprémi Sportuszodán már az utolsó simításokat végzik, hamarosan elkészülhet a zeneiskola belső felújítása is, ahogy az idén a tornászgyakorló és  az Iparos Park is megvalósul. Dolgoznak két bölcsőde és az Ördögárok utcai orvosi rendelő fejlesztésén is. 

A polgármester rámutatott: a 2021-es év bizonytalanságainak kezelése és 2023 előkészítése mellett már távolabbra is kell tekinteni: most kell döntenünk arról, hogy milyen városban szeretnénk élni 2030-ban. Az Európa Kulturális Fővárosa program fontos ugródeszka lesz a most meghatározandó céljaink elérésében, melyekhez fontos anyagi forrást jelenthet a következő, 2029-ig tartó uniós pénzügyi ciklus is – ennek előkészítése szintén az idei év nagy feladata lesz. A végső cél, hogy 2030-ra Veszprém ne csak Magyarországon számítson az egyik legélhetőbb városnak (az ezt vizsgáló toplistákon rendre kiemelkedően jól szerepelünk), hanem Európában is az élmezőnyhöz tartozzunk. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
A veszprémi Barátság parkban tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Gerstmár Ferenc, a veszprémi önkormányzat LMP-s képviselője.
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
Az államalapítás alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést pénteken a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja.
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Falfestményt lepleztek le az Aréna aluljárójában
Csütörtök délután a cseh származású Jakub maga mutatta be a cseh-magyar tematikájú festményét. Jakub Bachorík cseh illusztrátor alkotása a Külső-kádártai úti Veszprém Aréna térségében található körforgalomnál lévő aluljáró falát díszíti.
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz menetrendje is az ünnepi hétvégén.