Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Októberi hírösszefoglaló - ez történt Veszprémben

2021. november 1. 17:00
Az előző hónapban az ősállatok alagútjáról, a 8-as útfejlesztési terveiről és a Zöld Busz mintaprojektjéről is írtunk.

 

Portálunk idén tavasszal új cikksorozatot indított. Ígéretünk szerint minden hónap végén vagy a következő elején egy cikkben foglaljuk össze azokat a helyi történéseket, amelyekről szerintünk éppen tudni érdemes. Legyen az sportesemény, közéleti vagy éppen kulturális vonatkozású. Az írásban igyekszünk kifejezetten Veszprémre és a veszprémiekre koncentrálni.

Az e havi tartalomból: ha hirtelen kell felidézni, hogy mik voltak az emlékezetes mozzanatok 2021 októberében, sokaknál minden bizonnyal olyan népszerű témák villannak be, mint a Sintér-árokban elkészült alagútfestmény, az újraélesztett Óváros téri piac vagy a felrobbanó tűzgömb. Ha azonban eltekintünk az úgynevezett "pop-témáktól", látható, hogy több, Veszprém jövőjét mélyebben, és jelentősen befolyásoló mozzanatról is hírt adtunk. Ilyen például a 8-as út jövőjéről szóló diskurzus , a Pannon Egyetem "várossá tételének" koncepciója vagy a Jutasi úti lakótelep köztereit befolyásoló fejlesztéssorozat nyilvánossé tétele. Októberben beszámoltunk a Zöld Busz veszprémi mintaprojektjéről is, továbbá ahogy az lenni szokott, a közgyűlésen született döntésekről is.

De nem csak ezek történtek a mögöttünk álló hónapban Veszprémben. Pörgessen lejjebb, és olvassa októberi hírválogatásunkat.

 A "kapcsolódó cikk" alatti beágyazásokra kattintva részletesebben tájékozódhat az adott témákról. Kellemes böngészést kívánunk!

Kapcsolódó cikk
Trianonról nyílt kiállítás az Óváros téren
A trianoni békeszerződést és megkötésének körülményeit és következményeit bemutató kiállítás nyílt kedden az Óváros téren. Az országjáró vándorkiállítást először Veszprémben láthatja a közönség.

 

Kapcsolódó cikk
Az Öskü melletti napelempark is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hamarosan karbonsemleges legyen
Alig 8 hónap alatt épült meg Öskü határában az a napelempark, ami a jövőben 5500 család villamosenergia-felhasználását fogja fedezni. Az ünnepélyes átadón kiderült, belátható időn belül Magyarországon megvalósulhat a teljes karbonsemlegesség.

 

Kapcsolódó cikk
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Az „egyetemváros” jelzővel nem egy közigazgatásilag különálló települést szoktak illetni, mégis jellemző ezekre a területekre, hogy önálló városként működnek a városban, ahol nem csak a szolgáltatások garmadáját lehet elérni, hanem megfelel a városokkal szemben támasztott egyik legfontosabb kritériumnak is: nyitott bárki előtt. A világ egyetemei közül számos példát tudunk felhozni ilyen megoldásokra, ráadásul a Pannon Egyetem is jó úton halad, hogy egyetemvárossá nője ki magát.

 

Kapcsolódó cikk
Elhunyt Gombor József, festőművész
Életének 60. évében elhunyt Gombor József, festőművész, akinek egyedi, szürreális képeiért az egész országban sokan rajongtak.

 

Kapcsolódó cikk
Meghalt Kádár Tibor festőművész
Az 1990 óta Veszprémben élő és alkotó festő 76 éves volt. Legutóbbi kiállítása szeptemberben nyílt meg a Várgalériában.

 

Kapcsolódó cikk
Úgy költöztek új intézménybe a bölcsődések, hogy ki sem kellett költözniük
Teljes energetikai felújításon esett át az Aprófalvi Bölcsőde, aminek keretében az épület hőszigetelése mellett az intézmény konyhája is megújult, valamint napelemek is kerültek a tetőre. A felújítási munkákat ráadásul sikerült úgy összehangolni a bölcsőde működésével, hogy a gyermekeknek nem kellett kiköltöznie az épületből.

 

Kapcsolódó cikk
Corrales remekelt, a Telekom könnyedén verte a Flensburgot
A házigazda Telekom Veszprém gyönyörű diadalt aratott a német Flensburg felett a kézilabda Bajnokok Ligája csütörtök esti mérkőzésén. Az „Építők” így veretlen maradt hazai pályán a legrangosabb sorozatban.

 

Kapcsolódó cikk
Tűzgömb robbant Magyarország fölött
Szerdán kora este egy fényes tűzgömb lépett be a légkörbe és robbant fel Magyarország fölött. A villanást a VMeteo webkamerái is rögzítették.

 

Kapcsolódó cikk
Több fejlesztés várható még a 8-as főúton
A főút négysávosítása és a 82-es úttal való összekötése mellett tervben van többek között egy gyulafirátóti elkerülő építése, valamint a Füredi és Pápai út csomópontjai közötti szakasz négynyomúsítása.

 

Kapcsolódó cikk
Már a buszmegállóban a veszprémi őstenger élővilágát bemutató alagútba csalogatnak
Veszprém legújabb turisztikai attrakciójára, a Sintér-árokban húzódó alagút óriás falfestményére már buszmegálló is felhívja a figyelmet.

 

Kapcsolódó cikk
Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin.

 

Kapcsolódó cikk
Sikeres volt a Zöld Busz veszprémi mintaprojektje
Októberben Veszprémben lehetett kipróbálni a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát. Az MAN Lion’s City 12 electric a hazai tömegközlekedést környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz Program számára gyűjt üzemeltetési tapasztalatokat. A busz néhány naponta más-más vonalon közlekedett és ingyenesen utazhattak rajta az érdeklődők. Hamarosan pedig új, immáron végérvényesen a veszprémi utakon közlekedő buszok érkezhetnek a városba.

 

Kapcsolódó cikk
Újraélesztik az Óváros téri piacot
Az Óváros tér egykor Veszprém egyik piactere volt. Vasárnaptól újraélesztik ezt a régi hagyományt.

 

Galéria
Nyüzsgött az Óváros tér a piacozóktól

 

Kapcsolódó cikk
Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át
A V-Busz, útfejlesztések és a részönkormányzatok sorsa is téma volt napirend előtt az októberi közgyűlésen.
Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.