2023. február 2.
//
Karolina névnap

Veszprém, a sport városa

2022. szeptember 26. 4:00
Az elmúlt időszak eredményessége, infrastrukturális fejlődése láttán megyeszékhelyünk rászolgált arra, hogy megújult jelzővel illetjük.

Veszprém – a szó hallatán az emberek lelkében más-más pillanat, emlék elevenedik meg. Sokan még máig a királynék, mások a szelek városaként emlegetik. Ugyanakkor vannak, akiket az egyetem, vagy éppen a fesztiválok csábítottak a megyeszékhelyre.

Joggal vetődik fel viszont a kérdés: mi a helyzet a sporttal? Azzal szinte mindannyian tisztában vagyunk, hogy a Telekom Veszprém kézilabdacsapata világhírnévnek örvend, igaz, a sportág koronáját még a mai napig sem sikerült elhódítani. „Ami késik, nem múlik!”

A veszprémi szurkolók továbbra is hisznek a BL-győzelemben (archív fénykép)A veszprémi szurkolók továbbra is hisznek a BL-győzelemben (archív fénykép)

Még ha közhelynek is tűnik az iménti kijelentés, Veszprém sportbeli eredményeit, infrastrukturális fejlődését tekintve teljességgel helytálló. Napjainkra a kézilabda mellett több, más irányzatot képviselő csapat is beírta magát a történelemkönyvbe.

Kapcsolódó cikk
Fotókon a klubtörténeti siker – így ünnepelt a kupagyőztes
A Balaton Bútor FC Veszprém vasárnap este hosszabbítás után 7-4-re verte az előzetesen esélyesebbnek tartott Berettyóújfalu gárdáját a futsal Magyar Kupa budapesti döntőjében, így megszerezte a klub első aranyérmét. Idézze fel képgalériánkkal a felemelő pillanatokat!

A mindössze tizenegy éve alakult helyi futsalcsapat az élvonalbeli bronzérmei mellett immár Magyar Kupa-címnek is örvendhet, míg a nagypályás focisták a semmiből újjáépülve egymást követő két idényben is felléphettek az NB III dobogójára. Az előbbi egyesület stabilitása megsüvegelendő, míg az utóbbi klub többször is az összeomlás határáról kotorta össze magát. A bizalom és a hit azonban mindkét irányban töretlen maradt: napjainkban a csapatok vezetik a bajnokságukat.

A Practical VLS évről évre azért dolgozik, hogy egykori fényében tündökölhessen. A Városi Stadion hetvenes éveket idéző infrastruktúráját hamarosan egy megújult „ékszerdobozra” cserélhetik a focisták, ahol már az osztálylépés is megvalósulhat.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.

Az új komplexum munkálataival párhuzamban, a Veszprémi Egyetemi és Atlétikai Club kezdeményezésére a stadionban megkezdődhetett az atlétikapálya felújítása is, ami a VEDAC olimpiára esélyes sportolói, és az SVSE olimpikonjai számára is hatalmas segítséget nyújt majd.

Kapcsolódó cikk
Az Egyetemkör búcsúztatta az atlétikapályát
Mintegy százötvenen vettek részt a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szervezésében a 20. Egyetemkör Futóversenyen és a VEDAC pályabúcsúztatóján.

A stadionban emellett átadtak Európa egyik legkorszerűbb tornacsarnokát is, ahol a Veszprémi Torna Club (VTC) válogatott sportolói immár méltó környezetben pallérozódhatnak.

Kapcsolódó cikk
Átadták a Veszprémi Tornacsarnokot
Egy évvel az alapkőletétel után, szerdán hivatalosan is átadták a Veszprémi Tornacsarnokot, amely európai szinten is kiemelkedő sportlétesítmény lett. A Veszprémi Torna Club (VTC) növendékei már birtokba is vehették új, álomszerű otthonukat, amely továbbra is a Városi Stadionban található.

A tornászok egykori otthonát pedig a VEHIR-VESC örökölte meg, amely a Weapon Gorup SC-vel együttműködve küzdősportcentrumot valósított meg az épületben, ahol világ- és Európa-bajnok fiatalok nevelkedhetnek.

Kapcsolódó cikk
Küzdősportkomplexummal gazdagodott Veszprém
A sportuszoda, a tornászgyakorló és a jégcsarnok átadása után a VESC és a Weapon Group SC együttműködésével immár küzdősportkomplexummal is rendelkezik megyeszékhelyünk.

A VEHIR-VESC egyébként a röplabda színterén is kiemelkedő eredményeket tud felmutatni: női együttese immár a második idényét kezdheti meg az NB I-ben.

Kapcsolódó cikk
A VESC új főtámogatója a VEHIR
Csütörtökön hivatalossá vált, hogy a 2022/2023-as idényben a VEHIR lesz a Veszprémi Egyetemi SC névadója.

De említhetnénk akár az egykori világválogatott Éles Józsefet is, aki mert nagyot álmodni: az ifjabbik veszprémi kézilabdacsapat már harmadik esztendeje tagja az élvonalnak úgy, hogy idén már a nemzetközi mezőnyben is bizonyíthat.

Kapcsolódó cikk
Francia ellenfelet kapott a Fejér-B.Á.L. Veszprém
A Magyar Kupa-ezüstérmes Fejér-B.Á.L. Veszprém a francia Chambéry Savoie Mont-Blanc csapatát kapta a férfi kézilabda Európa-liga-selejtező második fordulójának keddi sorsolásán. A párharc győztese a csoportkörbe jut.

Sportuszodával is gazdagodott megyeszékhelyünk, amely az élsport mellett az utánpótlás helyzetét is szolgálja, valamint lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra a mozogni vágyóknak. A fejlesztés a veszprémi Rasovszky Kristóf, olimpiai ezüstérmes nyíltvízi úszó mellett a paraúszó Birnbauer Botond, valamint Betlehem Dávid világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes úszó számára is örvendetes volt.

Kapcsolódó cikk
Megnyílt a veszprémi sportuszoda
Elkészült és megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is az új veszprémi sportuszoda. Az ünnepélyes átadót hétfő délelőtt tartották, ahol bejelentették, hogy az előttünk álló hétvégén a környékbeli lakosok kedvezményesen használhatják a létesítményt, valamint a szeptembertől induló Úszó Nemzet Program részletei is kiderültek.

Ahogy a jégsportok szerelmeseinek a Jégcsarnok létesítése is, ahol a sportolók mellett szintén barátok és családok is örömüket lelhetik korcsolyázás közben.

Kapcsolódó cikk
Átadták a Veszprémi Jégcsarnokot
A Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány az egykori Tüzér utcai sporttelepen egy kétezer négyzetméter alapterületű komplexumot valósított meg egymilliárd forintnyi TAO-támogatásból.

Városunk női kézilabdacsapata, a Veszprém Pannon SE az elmúlt kiírásban megnyerte a harmadosztályt, az osztálylépés infrastrukturális okok miatt ugyanakkor egyelőre még elmaradt. Ám ha minden jól megy, a Wartha Vince utcai sportcsarnok fejlesztése is megkezdődhet hamarosan.

Kapcsolódó cikk
Győzelemmel rajtolt a címvédő VPSE
A Veszprém Pannon SE 35-23-ra múlta felül a megyei rivális Ajka csapatát a női kézilabda NB II vasárnapi, idénynyitó mérkőzésén.

A számtalan csapatsport mellett nem feledkezhetünk meg olyan egyéni teljesítményekről, amelyek szintén városunk hírnevét öregbítik. A teljesség igénye nélkül az erőemelő Csonka Anikó, a biliárdos Szolnoki Olivér, a tékvandós Mucsi Petra is évről évre nemzetközi címekkel gazdagítja Veszprémet.

Kapcsolódó cikk
Világcsúcsot döntött a veszprémi tanárnő
Csonka Anikó amellett, hogy főállásban tanárként tevékenykedik a Lovassy gimnáziumban, négy hónap leforgása alatt országos- és világcsúcsot is döntött felhúzásban. Az ötvenhárom éves történelemtanár jelenleg azon dolgozik, hogy jövő tavasszal az Európa-bajnoki címet is bezsebelhesse.

Nem feledve a fiatal falmászó Boros Boldizsárt, valamint rutinosabb társait, Strommer Somát, Strommer Lászlót, Gyömrei Mátét, Torma Árpádot, Molnár Gergelyt, illetve Janzsó Róbertet, akik a Ninja Warrior-című televíziós műsorban önmaguk mellett városukat is büszkén képviselték.

Kapcsolódó cikk
A bármixer, aki falmászásban is jeleskedik
A veszprémi bártulajdonos, Torma Árpád gyönyörű teljesítményt produkálva bejutott az idei Ninja Warrior fináléjába. A mixer – aki több mint száz fajta koktélt ismer – örömmel mesélt a megmérettetésen szerzett tapasztalatairól.

Összefoglalva: ez Veszprém, a sport városa.

Simon Dani
Tál Dominik

További cikkek

Mit jelent az apaság?
Mit jelent az apaság?
Simon Dani jegyzete az élet legnagyobb ajándékáról.
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
EKF-év, de azért ne ragadtassuk el magunkat!
Végre eljött Veszprém életébe az, amit mindenki oly régóta várt: az EKF éve. Maga a megnyitó egyszerre több helyszínen szórakoztatta a közönséget – beindult az élet! Emberek siettek egyik helyszínről a másikra, jobbnál jobb eseményekre, minden remekül sikerült, minden jól alakult, és tudom, nem kellene épp most behoznom a „de” szócskát – de…
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
A tanulás azzal kezdődik, hogy megengedem magamnak
Gyakran mondunk le olyan tevékenységekről, amiket szívesen űznénk, de a belső hang azt súgja (és ezt aztán sokszor tényleg ki is mondjuk), hogy “ehhez én túl béna vagyok”. Nem, nem vagy béna, meg tudod tanulni, de az első lépés az, hogy leteszed a negatív gondolatokat.
Önkritikus és kritika nélküli politikus
Önkritikus és kritika nélküli politikus
A sztereotípiákból kiemeli, vagy inkább egy öngóllal a saját helyzetét nehezíti az a politikus, aki képes nyilvánosan az önkritikára? Karácsony Gergely és Porga Gyula közül az egyikük megtette ezt. Véleménycikk.
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
„Új év új én” helyett alternatív fogadalmak az élethez
Fogadalmat tenni nem feltétlenül naiv bolondság, ami csak arra szolgál, hogy frusztrációt okozzon és megszegjük, de talán érdemes lenne átgondolni, valóban jó dolgokat fogadunk-e meg.