Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém, a sport városa

2022. szeptember 26. 4:00
Az elmúlt időszak eredményessége, infrastrukturális fejlődése láttán megyeszékhelyünk rászolgált arra, hogy megújult jelzővel illetjük.

Veszprém – a szó hallatán az emberek lelkében más-más pillanat, emlék elevenedik meg. Sokan még máig a királynék, mások a szelek városaként emlegetik. Ugyanakkor vannak, akiket az egyetem, vagy éppen a fesztiválok csábítottak a megyeszékhelyre.

Joggal vetődik fel viszont a kérdés: mi a helyzet a sporttal? Azzal szinte mindannyian tisztában vagyunk, hogy a Telekom Veszprém kézilabdacsapata világhírnévnek örvend, igaz, a sportág koronáját még a mai napig sem sikerült elhódítani. „Ami késik, nem múlik!”

A veszprémi szurkolók továbbra is hisznek a BL-győzelemben (archív fénykép)A veszprémi szurkolók továbbra is hisznek a BL-győzelemben (archív fénykép)

Még ha közhelynek is tűnik az iménti kijelentés, Veszprém sportbeli eredményeit, infrastrukturális fejlődését tekintve teljességgel helytálló. Napjainkra a kézilabda mellett több, más irányzatot képviselő csapat is beírta magát a történelemkönyvbe.

Kapcsolódó cikk
Fotókon a klubtörténeti siker – így ünnepelt a kupagyőztes
A Balaton Bútor FC Veszprém vasárnap este hosszabbítás után 7-4-re verte az előzetesen esélyesebbnek tartott Berettyóújfalu gárdáját a futsal Magyar Kupa budapesti döntőjében, így megszerezte a klub első aranyérmét. Idézze fel képgalériánkkal a felemelő pillanatokat!

A mindössze tizenegy éve alakult helyi futsalcsapat az élvonalbeli bronzérmei mellett immár Magyar Kupa-címnek is örvendhet, míg a nagypályás focisták a semmiből újjáépülve egymást követő két idényben is felléphettek az NB III dobogójára. Az előbbi egyesület stabilitása megsüvegelendő, míg az utóbbi klub többször is az összeomlás határáról kotorta össze magát. A bizalom és a hit azonban mindkét irányban töretlen maradt: napjainkban a csapatok vezetik a bajnokságukat.

A Practical VLS évről évre azért dolgozik, hogy egykori fényében tündökölhessen. A Városi Stadion hetvenes éveket idéző infrastruktúráját hamarosan egy megújult „ékszerdobozra” cserélhetik a focisták, ahol már az osztálylépés is megvalósulhat.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.

Az új komplexum munkálataival párhuzamban, a Veszprémi Egyetemi és Atlétikai Club kezdeményezésére a stadionban megkezdődhetett az atlétikapálya felújítása is, ami a VEDAC olimpiára esélyes sportolói, és az SVSE olimpikonjai számára is hatalmas segítséget nyújt majd.

Kapcsolódó cikk
Az Egyetemkör búcsúztatta az atlétikapályát
Mintegy százötvenen vettek részt a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet és a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szervezésében a 20. Egyetemkör Futóversenyen és a VEDAC pályabúcsúztatóján.

A stadionban emellett átadtak Európa egyik legkorszerűbb tornacsarnokát is, ahol a Veszprémi Torna Club (VTC) válogatott sportolói immár méltó környezetben pallérozódhatnak.

Kapcsolódó cikk
Átadták a Veszprémi Tornacsarnokot
Egy évvel az alapkőletétel után, szerdán hivatalosan is átadták a Veszprémi Tornacsarnokot, amely európai szinten is kiemelkedő sportlétesítmény lett. A Veszprémi Torna Club (VTC) növendékei már birtokba is vehették új, álomszerű otthonukat, amely továbbra is a Városi Stadionban található.

A tornászok egykori otthonát pedig a VEHIR-VESC örökölte meg, amely a Weapon Gorup SC-vel együttműködve küzdősportcentrumot valósított meg az épületben, ahol világ- és Európa-bajnok fiatalok nevelkedhetnek.

Kapcsolódó cikk
Küzdősportkomplexummal gazdagodott Veszprém
A sportuszoda, a tornászgyakorló és a jégcsarnok átadása után a VESC és a Weapon Group SC együttműködésével immár küzdősportkomplexummal is rendelkezik megyeszékhelyünk.

A VEHIR-VESC egyébként a röplabda színterén is kiemelkedő eredményeket tud felmutatni: női együttese immár a második idényét kezdheti meg az NB I-ben.

Kapcsolódó cikk
A VESC új főtámogatója a VEHIR
Csütörtökön hivatalossá vált, hogy a 2022/2023-as idényben a VEHIR lesz a Veszprémi Egyetemi SC névadója.

De említhetnénk akár az egykori világválogatott Éles Józsefet is, aki mert nagyot álmodni: az ifjabbik veszprémi kézilabdacsapat már harmadik esztendeje tagja az élvonalnak úgy, hogy idén már a nemzetközi mezőnyben is bizonyíthat.

Kapcsolódó cikk
Francia ellenfelet kapott a Fejér-B.Á.L. Veszprém
A Magyar Kupa-ezüstérmes Fejér-B.Á.L. Veszprém a francia Chambéry Savoie Mont-Blanc csapatát kapta a férfi kézilabda Európa-liga-selejtező második fordulójának keddi sorsolásán. A párharc győztese a csoportkörbe jut.

Sportuszodával is gazdagodott megyeszékhelyünk, amely az élsport mellett az utánpótlás helyzetét is szolgálja, valamint lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra a mozogni vágyóknak. A fejlesztés a veszprémi Rasovszky Kristóf, olimpiai ezüstérmes nyíltvízi úszó mellett a paraúszó Birnbauer Botond, valamint Betlehem Dávid világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes úszó számára is örvendetes volt.

Kapcsolódó cikk
Megnyílt a veszprémi sportuszoda
Elkészült és megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is az új veszprémi sportuszoda. Az ünnepélyes átadót hétfő délelőtt tartották, ahol bejelentették, hogy az előttünk álló hétvégén a környékbeli lakosok kedvezményesen használhatják a létesítményt, valamint a szeptembertől induló Úszó Nemzet Program részletei is kiderültek.

Ahogy a jégsportok szerelmeseinek a Jégcsarnok létesítése is, ahol a sportolók mellett szintén barátok és családok is örömüket lelhetik korcsolyázás közben.

Kapcsolódó cikk
Átadták a Veszprémi Jégcsarnokot
A Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány az egykori Tüzér utcai sporttelepen egy kétezer négyzetméter alapterületű komplexumot valósított meg egymilliárd forintnyi TAO-támogatásból.

Városunk női kézilabdacsapata, a Veszprém Pannon SE az elmúlt kiírásban megnyerte a harmadosztályt, az osztálylépés infrastrukturális okok miatt ugyanakkor egyelőre még elmaradt. Ám ha minden jól megy, a Wartha Vince utcai sportcsarnok fejlesztése is megkezdődhet hamarosan.

Kapcsolódó cikk
Győzelemmel rajtolt a címvédő VPSE
A Veszprém Pannon SE 35-23-ra múlta felül a megyei rivális Ajka csapatát a női kézilabda NB II vasárnapi, idénynyitó mérkőzésén.

A számtalan csapatsport mellett nem feledkezhetünk meg olyan egyéni teljesítményekről, amelyek szintén városunk hírnevét öregbítik. A teljesség igénye nélkül az erőemelő Csonka Anikó, a biliárdos Szolnoki Olivér, a tékvandós Mucsi Petra is évről évre nemzetközi címekkel gazdagítja Veszprémet.

Kapcsolódó cikk
Világcsúcsot döntött a veszprémi tanárnő
Csonka Anikó amellett, hogy főállásban tanárként tevékenykedik a Lovassy gimnáziumban, négy hónap leforgása alatt országos- és világcsúcsot is döntött felhúzásban. Az ötvenhárom éves történelemtanár jelenleg azon dolgozik, hogy jövő tavasszal az Európa-bajnoki címet is bezsebelhesse.

Nem feledve a fiatal falmászó Boros Boldizsárt, valamint rutinosabb társait, Strommer Somát, Strommer Lászlót, Gyömrei Mátét, Torma Árpádot, Molnár Gergelyt, illetve Janzsó Róbertet, akik a Ninja Warrior-című televíziós műsorban önmaguk mellett városukat is büszkén képviselték.

Kapcsolódó cikk
A bármixer, aki falmászásban is jeleskedik
A veszprémi bártulajdonos, Torma Árpád gyönyörű teljesítményt produkálva bejutott az idei Ninja Warrior fináléjába. A mixer – aki több mint száz fajta koktélt ismer – örömmel mesélt a megmérettetésen szerzett tapasztalatairól.

Összefoglalva: ez Veszprém, a sport városa.

Simon Dani
Tál Dominik
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.