2022. december 2.
//
Melinda névnap

Energetikai Tanácsot alakítottak és megváltoztatták a parkolási zónákat szeptemberben

2022. október 2. 16:43
Havi hírösszefoglalónkban mutatjuk szeptember hónap legfontosabb veszprémi híreit.

Szeptember elején kiderült, hogy ki vezeti tovább a megyei rendőrkapitányságot. Fellegi Norbert, korábbi parancsnok még nyáron jelezte lemondási kérelmét a belügyminiszternek, így augusztustól egy hónapon át Anda György megbízottként vezette a rendőrséget. Szeptembertől viszont már Dékány Balázs, rendőr ezredes lett a megyei rendőrfőkapitány.

Kapcsolódó cikk
Új vezetőt neveztek ki a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság élére
Dékány Balázs rendőr ezredes lett a megyei rendőrfőkapitány.

Egy érdekes nemzetközi környezetvédelmi akció részese volt Veszprém, amikor egy elektromos meghajtású Tesla egy napelemtáblákkal teletűzdelt lakókocsival gördült be a megyeszékhelyre. Loius Palmer, a magyar származású feltalálója és a fenntarthatóságot népszerűsítő akció ötletgazdája egy világkörüli túra során ejtette útba Veszprémet.

Kapcsolódó cikk
Egy környezetvédelmi kalandor „napelemes pillangójával” érkezett Veszprémbe
Szeptember elején egy érdekes jelenség tűnt fel a magyar utakon. Bár a történet középpontjában álló Tesla Model X autó önmagában még nem jelent kuriózumot, de azon a napelemes lakókocsin, amit vontatott magával már jóval több tekintet megakadt. A „Solar Butterfly” azaz „napelemes pillangó”névre hallgató projekt egy magyar származású svájci feltaláló és környezetvédelmi kalandor, Louis Palmer fejéből pattant ki, amivel világ körüli útra indult, érintve Magyarországot, benne a fővárost, Százhalombattát, Győrt és Veszprémet is.

A Szent Mihály bazilika felújítási munkálatai során a szentélynél a falban találtak egy 112 éves időkapszulát. A tégelyből egy akkor írt levél is előkerült.

Kapcsolódó cikk
112 éves üzenet – időkapszulát találtak a Szent Mihály bazilikában
A veszprémi várnegyed rekonstrukciója során a Szent Mihály bazilikában is javában zajlanak a munkák. Jelenleg még régészeti feltárások zajlanak a falakon belül, melynek során a szentélyben található jobb oldali ülőfülke háta mögött egy üreget észleltek a régészek, amelyből egy mészkő urnát emeltek ki. Az 1910-es felirat alatt pedig kettő időkapszulát találtak, melynek felnyitására az Érseki Hivatalban került sor.

Valahol Európában, Primadonnák, Szív hídjai, Én vagyok én... csak néhány darab a Pannon Várszínház új évadából. Ezeken túl a Grecsó Krisztán és Hrutka Róbert által írt Stop című ifjúsági előadás is repertoárra kerül, csak úgy, mint a Királynék városa című Fabacsovics Lili által írt darab.

Kapcsolódó cikk
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Bejelentették a 2022/23-as évad előadásait, melyek már a közelgő Európa Kulturális Fővárosa év jegyében kerülnek repertoárra.

Újabb fejlesztések történtek a V-Busznál. Ezekről egy kisokosnak is betudható videóban számoltunk be.

A 2021-2027 közötti uniós ciklusra vonatkozó terveket foglalta össze a város egy stratégiában. A tervezés során többször kikérték a lakosság véleményét is az önkormányzat részéről.

Kapcsolódó cikk
Elkészült Veszprém fenntartható városfejlesztési stratégiája
Hamarosan a közgyűlés elé kerülhet az az anyag, amely meghatározza, milyen tervek mentén viszi tovább a városfejlesztést Veszprém a következő európai uniós ciklusban. Az anyag kapcsán szerdán lakossági fórumot is tartottak.

885 regisztrált résztvevő emelte fel gyerekét, unokáját pontban 11-kor a, így új városi rekord született a Gyereket a magasba akció keretében. A megmozdulással a gyerekvállalás előnyeire szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők.

Kapcsolódó cikk
Több gyereket emeltek fel Veszprémben, mint tavaly
885 regisztrált résztvevő emelte fel gyerekét, unokáját szombaton pontban 11-kor a Színházkertben, így új városi rekord született.

Öt különböző helyszínre kerültek ki kavicsfogú álteknőst ábrázoló szobrok. A 200 millió évvel ezelőtt élt állat leleteit még Lackó Dezső találta meg Veszprémben, azóta nagy népszerűségnek örvend a városban, most pedig a köztereken is lehet vele találkozni. A szobrokat Csík Richárd, képzőművész készítette. 

Kapcsolódó cikk
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve.

Megalakult az Energetikai Tanács Veszprémben. A tanács tagjai a polgármester (Porga Gyula), az alpolgármesterek (Brányi Mária, Hegedűs Barbara), a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke (Katanics Sándor), a Tulajdonosi Bizottság elnöke (Strenner Zoltán), a Közjóléti Bizottság elnöke (Halmay Gábor), az önkormányzat átláthatósági biztosa (Gerstmár Ferenc) és a VKSZ Zrt. vezérigazgatója (Temesvári Balázs). Ők fogják felmérni és kijelölni, hogy milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az energiaválság ne rántsa magával a város költségvetését

Kapcsolódó cikk
Energetikai Tanács mérlegeli, milyen intézkedéseket kell hoznia a városnak a télre
Energetikai Tanács létrehozásáról döntött az önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A tanács fogja felmérni és kijelölni, hogy milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az energiaválság ne rántsa magával a város költségvetését.

Szeptemberben döntöttek arról, hogy kibővítik a parkolási zónákat, valamint a V-Busz díjszabása is változni fog. Ezek októbertől hatályba is léptek.

Kapcsolódó cikk
Bővülnek a parkolózónák, változik a díjszabás
Új területeket vonnak be a fizetős parkolási rendszerbe, változik a díjszabás, és a V-Busz is újragondolja a jegy- és bérletkínálatát – jelentették be hétfőn.

Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával.

Kapcsolódó cikk
Kamerák számolják az üres parkolóhelyeket
Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával.

Ami a sportot illeti, a Telekom Veszprém parádés mérkőzésen védte meg SEHA-liga címét. A veszprémiek 32-30-ra nyertek a horvát PPD Zágráb ellen.

Kapcsolódó cikk
Hatgólos hátrány után parádés címvédés!
A címvédő Telekom Veszprém 32-30-ra nyert a horvát PPD Zágráb ellen a SEHA-liga zadari négyes döntőjének vasárnap esti fináléjában.

A futsalosok is hallattak magukról, az Újpestet 7-0-val küldték haza szeptemberben a futsal NB I bajnoki kiírásában.

Kapcsolódó cikk
Hétgólos győzelem az Újpest ellen – továbbra is hibátlanul listavezető a Veszprém
A házigazda 1. Futsal Club Veszprém könnyed, 7-0-s diadalt aratott az Újpest felett a futsal NB I hétközi játéknapján a Március 15. utcai sportcsarnokban.

Betlehem Dávid és Fábián Bettina is aranyérmet nyert a junior nyíltvízi úszók világbajnokságának 10 kilométeres versenyében, a Seychelles-szigeteken.

Kapcsolódó cikk
A veszprémi Betlehem Dávid aranyérmes a junior nyíltvízi úszó vb-n
Betlehem Dávid és Fábián Bettina is aranyérmet nyert a junior nyíltvízi úszók világbajnokságának 10 kilométeres versenyében, a Seychelles-szigeteken.
vehir.hu

További cikkek

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.