Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
7°C
2024. március 19. József
Veszprém
7°C

Energetikai Tanácsot alakítottak és megváltoztatták a parkolási zónákat szeptemberben

2022. október 2. 16:43
Havi hírösszefoglalónkban mutatjuk szeptember hónap legfontosabb veszprémi híreit.

Szeptember elején kiderült, hogy ki vezeti tovább a megyei rendőrkapitányságot. Fellegi Norbert, korábbi parancsnok még nyáron jelezte lemondási kérelmét a belügyminiszternek, így augusztustól egy hónapon át Anda György megbízottként vezette a rendőrséget. Szeptembertől viszont már Dékány Balázs, rendőr ezredes lett a megyei rendőrfőkapitány.

Kapcsolódó cikk
Új vezetőt neveztek ki a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság élére
Dékány Balázs rendőr ezredes lett a megyei rendőrfőkapitány.

Egy érdekes nemzetközi környezetvédelmi akció részese volt Veszprém, amikor egy elektromos meghajtású Tesla egy napelemtáblákkal teletűzdelt lakókocsival gördült be a megyeszékhelyre. Loius Palmer, a magyar származású feltalálója és a fenntarthatóságot népszerűsítő akció ötletgazdája egy világkörüli túra során ejtette útba Veszprémet.

Kapcsolódó cikk
Egy környezetvédelmi kalandor „napelemes pillangójával” érkezett Veszprémbe
Szeptember elején egy érdekes jelenség tűnt fel a magyar utakon. Bár a történet középpontjában álló Tesla Model X autó önmagában még nem jelent kuriózumot, de azon a napelemes lakókocsin, amit vontatott magával már jóval több tekintet megakadt. A „Solar Butterfly” azaz „napelemes pillangó”névre hallgató projekt egy magyar származású svájci feltaláló és környezetvédelmi kalandor, Louis Palmer fejéből pattant ki, amivel világ körüli útra indult, érintve Magyarországot, benne a fővárost, Százhalombattát, Győrt és Veszprémet is.

A Szent Mihály bazilika felújítási munkálatai során a szentélynél a falban találtak egy 112 éves időkapszulát. A tégelyből egy akkor írt levél is előkerült.

Kapcsolódó cikk
112 éves üzenet – időkapszulát találtak a Szent Mihály bazilikában
A veszprémi várnegyed rekonstrukciója során a Szent Mihály bazilikában is javában zajlanak a munkák. Jelenleg még régészeti feltárások zajlanak a falakon belül, melynek során a szentélyben található jobb oldali ülőfülke háta mögött egy üreget észleltek a régészek, amelyből egy mészkő urnát emeltek ki. Az 1910-es felirat alatt pedig kettő időkapszulát találtak, melynek felnyitására az Érseki Hivatalban került sor.

Valahol Európában, Primadonnák, Szív hídjai, Én vagyok én... csak néhány darab a Pannon Várszínház új évadából. Ezeken túl a Grecsó Krisztán és Hrutka Róbert által írt Stop című ifjúsági előadás is repertoárra kerül, csak úgy, mint a Királynék városa című Fabacsovics Lili által írt darab.

Kapcsolódó cikk
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Bejelentették a 2022/23-as évad előadásait, melyek már a közelgő Európa Kulturális Fővárosa év jegyében kerülnek repertoárra.

Újabb fejlesztések történtek a V-Busznál. Ezekről egy kisokosnak is betudható videóban számoltunk be.

A 2021-2027 közötti uniós ciklusra vonatkozó terveket foglalta össze a város egy stratégiában. A tervezés során többször kikérték a lakosság véleményét is az önkormányzat részéről.

Kapcsolódó cikk
Elkészült Veszprém fenntartható városfejlesztési stratégiája
Hamarosan a közgyűlés elé kerülhet az az anyag, amely meghatározza, milyen tervek mentén viszi tovább a városfejlesztést Veszprém a következő európai uniós ciklusban. Az anyag kapcsán szerdán lakossági fórumot is tartottak.

885 regisztrált résztvevő emelte fel gyerekét, unokáját pontban 11-kor a, így új városi rekord született a Gyereket a magasba akció keretében. A megmozdulással a gyerekvállalás előnyeire szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők.

Kapcsolódó cikk
Több gyereket emeltek fel Veszprémben, mint tavaly
885 regisztrált résztvevő emelte fel gyerekét, unokáját szombaton pontban 11-kor a Színházkertben, így új városi rekord született.

Öt különböző helyszínre kerültek ki kavicsfogú álteknőst ábrázoló szobrok. A 200 millió évvel ezelőtt élt állat leleteit még Lackó Dezső találta meg Veszprémben, azóta nagy népszerűségnek örvend a városban, most pedig a köztereken is lehet vele találkozni. A szobrokat Csík Richárd, képzőművész készítette. 

Kapcsolódó cikk
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve.

Megalakult az Energetikai Tanács Veszprémben. A tanács tagjai a polgármester (Porga Gyula), az alpolgármesterek (Brányi Mária, Hegedűs Barbara), a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke (Katanics Sándor), a Tulajdonosi Bizottság elnöke (Strenner Zoltán), a Közjóléti Bizottság elnöke (Halmay Gábor), az önkormányzat átláthatósági biztosa (Gerstmár Ferenc) és a VKSZ Zrt. vezérigazgatója (Temesvári Balázs). Ők fogják felmérni és kijelölni, hogy milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az energiaválság ne rántsa magával a város költségvetését

Kapcsolódó cikk
Energetikai Tanács mérlegeli, milyen intézkedéseket kell hoznia a városnak a télre
Energetikai Tanács létrehozásáról döntött az önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A tanács fogja felmérni és kijelölni, hogy milyen lépésekre lesz szükség annak érdekében, hogy az energiaválság ne rántsa magával a város költségvetését.

Szeptemberben döntöttek arról, hogy kibővítik a parkolási zónákat, valamint a V-Busz díjszabása is változni fog. Ezek októbertől hatályba is léptek.

Kapcsolódó cikk
Bővülnek a parkolózónák, változik a díjszabás
Új területeket vonnak be a fizetős parkolási rendszerbe, változik a díjszabás, és a V-Busz is újragondolja a jegy- és bérletkínálatát – jelentették be hétfőn.

Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával.

Kapcsolódó cikk
Kamerák számolják az üres parkolóhelyeket
Év elejéig két ütemben épít ki okos parkolási és forgalomirányítási rendszert a VKSZ Zrt. a VEB 2023 Zrt támogatásával.

Ami a sportot illeti, a Telekom Veszprém parádés mérkőzésen védte meg SEHA-liga címét. A veszprémiek 32-30-ra nyertek a horvát PPD Zágráb ellen.

Kapcsolódó cikk
Hatgólos hátrány után parádés címvédés!
A címvédő Telekom Veszprém 32-30-ra nyert a horvát PPD Zágráb ellen a SEHA-liga zadari négyes döntőjének vasárnap esti fináléjában.

A futsalosok is hallattak magukról, az Újpestet 7-0-val küldték haza szeptemberben a futsal NB I bajnoki kiírásában.

Kapcsolódó cikk
Hétgólos győzelem az Újpest ellen – továbbra is hibátlanul listavezető a Veszprém
A házigazda 1. Futsal Club Veszprém könnyed, 7-0-s diadalt aratott az Újpest felett a futsal NB I hétközi játéknapján a Március 15. utcai sportcsarnokban.

Betlehem Dávid és Fábián Bettina is aranyérmet nyert a junior nyíltvízi úszók világbajnokságának 10 kilométeres versenyében, a Seychelles-szigeteken.

Kapcsolódó cikk
A veszprémi Betlehem Dávid aranyérmes a junior nyíltvízi úszó vb-n
Betlehem Dávid és Fábián Bettina is aranyérmet nyert a junior nyíltvízi úszók világbajnokságának 10 kilométeres versenyében, a Seychelles-szigeteken.
vehir.hu
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. ma 9:34 Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. tegnap 14:55 Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Veszprém kártya Kilőtt a Veszprém kártya népszerűsége márciusban, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre Idén március 1-től éledt újjá a Veszprém kártya, azóta pedig meredeken emelkedik a népszerűsége a veszprémiek körében. Porga Gyula polgármester azt ígérte, a jövőben tovább bővül a kedvezmények köre, amit a kártyatulajdonosoknak biztosít a város. tegnap 22:11 Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről - közölte az MTI-vel a MÁV-START vasárnap. tegnap 10:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.