Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Energiaválság és az EKF ünnepe, ez a két téma uralta a veszprémi közéletet októberben

2022. november 1. 9:12
Havi hírösszefoglalónkban ismét felidézzük, hogy mi minden történt a mögöttünk hagyott 31 napban. Októberben két ellentétes téma, egy komoly gazdasági kihívás, valamint egy ünnepi esemény és az azzal kapcsolatos történések voltak a középpontban.

De még mielőtt begyűrűzött volna Veszprémbe is az energiaválság, a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon megválasztották az Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos ginjét is. A választás a Balaton gin nevű italra esett, aminek az egyik különlegessége, hogy fűszerességében a helyi jellemzőket is fel lehet fedezni, de hogy melyek ezek, az cikkünkből kiderül.

Kapcsolódó cikk
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.

Egy régi ismerős tért vissza a Veszprémvölgybe azáltal, hogy helyi összefogásnak hála, sok év után megújulhatott és régi megállójában díszeleghet az egykori vidámparki kisvonat.

Kapcsolódó cikk
Nem szellemvonat: tényleg újra sínen van a veszprémi kisvonat
Pontosan 50 éve annak, hogy utoljára megtette azt az egy kilométeres szakaszt a veszprémi kisvonat, amivel a régi vidámpark és az állatkert között szállította az utasokat egy alagúton át. Arra, hogy a múltat sohasem kell véglegesen eltemetni, kiváló példa egy helyi összefogás, aminek eredményeképp keddtől ismét az egykori megállójában lehet találkozni az eredeti szerelvénnyel.

Októberben sajnos több alkalommal is gyászba borult Veszprém, ugyanis két közismert veszprémi személy is itt hagyott minket. Molnár Sándor, az Utas és holdvilág antikvárium tulajdonosa 69 évesen ment el, míg Debreczenyi János, aki 2006-2010 között volt Veszprém polgármestere 71 éves volt.

Kapcsolódó cikk
Elhunyt Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa
Életének 70. évében elhunyt Molnár Sándor, az Utas és Holdvilág Antikvárium tulajdonosa, Veszprém kulturális életének egyik meghatározó alakja, a város Gizella-díjas kitüntetettje.
Kapcsolódó cikk
Elhunyt Debreczenyi János, Veszprém korábbi polgármestere
Az egykori városvezető 71 éves volt.

Néhány veszprémi izgalmas túrának lehetett tagja, amikor az EKF egyik kiemelt infrastrukturális beruházásának tartották a nyilvános bejárását. A Vár utca 17. szám alatti épületegyüttes nemsokára egy új kulturális egységként csatlakozik a többi hasonló ilyen jellegű épület sorába.

Kapcsolódó cikk
Kulturális feltöltődés és nyugodt inspirálódást a megújuló Várkertben
Újabb ikonikus veszprémi épületegyüttes felújítása kezdődött el, ezúttal a Vár utca 17. kapuja mögötti területen. Szabadtéri színpad, multifunkcionális kulturális központ és az inspirálódásra tökéletes parkok is vannak abban az összetett beruházásban, ami a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően valósulhat meg.

Ebben a hónapban is folytatódtak az útépítések, ezúttal a Völgyhídon és a Budapest úton vonultak fel a munkagépek.

Kapcsolódó cikk
Csütörtökön kezdődik a völgyhíd, kedden a Budapest út felújítása
A Polgármesteri Kabinetiroda tájékoztatást adott ki a következő héten Veszprémben várható forgalomkorlátozásokról, amelyek a Modern Városok Programban zajló útépítések miatt lépnek életbe.

Október 14-én egy nagyon fontos visszaszámlálás is elkezdődött. Ettől a dátumtól számolva pontosan 100 nap múlva lesz a kulturális főváros év ünnepi megnyitója. A Kossuth utcán ezért egy igazi közösségi ünnep keretében prezentálták a szervezők a jövő évi programokat.

Kapcsolódó cikk
Száz nap múlva megkezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év Veszprémben
Ünnepélyes keretek között elindították a visszaszámlálást péntek délután Veszprémben: száz nap múlva, január 21-én rendezik meg az Európa Kulturális Fővárosa program nyitórendezvényét.

Első alkalommal tartották meg a veszprémi középkori napokat a Kolostorok és kertek rendezvénytéren. A látványos lovagi párviadalokról a Vehíren is láthattak egy videót.

Október 23-án ismét együtt ünnepelt a város a Brusznyai-szobornál, ahol Porga Gyula polgármester beszédében kihangsúlyozta, hogy a veszprémiek békét akarnak, és készek megvédeni kultúrájukat és értékeiket.

Kapcsolódó cikk
Porga: a veszprémiek békét akarnak
A Megyeház téren emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire Veszprémben vasárnap este. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

Többször ülésezett októberben az újonnan életre hívott energetikai tanács, amelyben a városvezetők és képviselők mellett a közszolgáltató igazgatója is helyet foglal. Kiderült, hogy milyen intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy mérsékeljék a megemelkedett kiadásokat a növekvő energiaárak miatt.

Kapcsolódó cikk
Döntött az önkormányzat, ezeket a korlátozásokat vezetik be a fűtési időszakra
Bezárnak több kulturális intézményt, csökkentik a hőmérsékletet a sportlétesítményekben, lekapcsolják a díszkivilágítást.

A sport világában sem volt esemény nélküli az októberi hónap. Rögtön a hónap elején óriási bravúrnak örülhettek a Fejér-B.Á.L. Veszprém szurkolói, amikor a klub bejutott a kézilabda Európa-liga csoportkörébe. Ehhez a francia Chambéry-t múlta felül 31-25-re Éles József csapata.

Kapcsolódó cikk
Európa-liga-csoportkörben a Fejér-B.Á.L. Veszprém!
A szó szoros értelmében szenzációs teljesítményt produkált a házigazda Fejér-B.Á.L. Veszprém, amely 31-25-re felülmúlta a francia Chambéryt a kézilabda Európa-liga második selejtezőkörének keddi visszavágóján. Éles József klubja összesítésben 56-54-re diadalmaskodott, így bejutott a sorozat csoportkörébe.

A Telekom Veszprém szurkolótábora is fontos győzelemnek örülhetett, az ősi rivális és jelenleg címvédő Pick Szegedet sikerült legyőzni a férfi kézilabda NB I bajnokság rangadóján 31-26-ra.

Kapcsolódó cikk
Rostát és Jahját is kizárták, a Veszprém öttel verte a Szegedet
A házigazda Telekom Veszprém sorozatban tizenhetedik győzelmét is megszerezte, miután a címvédő Pick Szeged ellen 31-26-ra nyert a férfi kézilabda NB I szombati rangadóján.

Szintén októberben Veszprémben zajlott a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság, ahol taroltak a veszprémi úszók.

Kapcsolódó cikk
Kalmár arany-, Rasovszky ezüstérmes lett Veszprémben
A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága, Kalmár Ákos nyerte vasárnap a hosszú távú medencés úszó országos bajnokság 5 ezer méteres versenyét Veszprémben.

Ismét komoly sikert ért el Bécsi Nikolett, a Padányi TKD élsportolója, aki ezüstérmes lett a szlovéniai Koperben rendezett VIII. tékvandó világkupán.

Kapcsolódó cikk
Bécsi Nikolett ezüstérmes lett a világkupán
A veszprémi Padányi TKD élsportolója, Bécsi Nikolett a második helyen végzett erőtörésben a szlovéniai Koperben rendezett VIII. tékvandó világkupán.

A  férfi kézilabda Bajnokok ligája csoportjában a 2022-es legendás döntőt játszották újra, ugyanis a Telekom Veszprém a német Magdeburgot fogadta hazai pályán. Az izgalmas mérkőzés végül 35-35-ös döntetlennel zárult.

Kapcsolódó cikk
Döntetlennel zárult a történelmi BL-rangadó
A házigazda Telekom Veszprém 35-35-ös döntetlen játszott az újdonsült klubvilágbajnok, a német bajnok Magdeburg elleni csütörtök esti, történelmi BL-rangadón. Momir Ilics együttese elvesztette hibátlan mutatóját a kiírásban.

A hónap végén a két veszprémi kézilabda csapat is összemérte tudását, a találkozót a Telekom nyerte.

Kapcsolódó cikk
A Telekom nyerte az európai kupacsapatok bajnokiját
A sérülések miatt erősen tartalékos Fejér-B.Á.L. Veszprém huszonegy góllal alulmaradt a Telekom Veszprém „vendéglátójaként” a férfi kézilabda élvonal szombati városi rangadóján az arénában.
vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.