2020. július 2. // Ottó névnap

„A szorgos hangyák sokszor többet érnek, mint egy vezérhangya”

Szigorú, de kompromisszumkész edzőnek vallja magát az NB I-es veszprémi futsalcsapat élére érkező Fehér Zsolt. Számára első a csapatérdek, s nem tolerálja azt, ha valaki az egyéni céljait a közösség érdeke elé helyezi.

Csütörtökön hivatalosan is bemutatta új vezetőedzőjét az élvonalban szereplő veszprémi futsalklub. A Dunaújvárosból érkező Fehér Zsolt – aki Frank Tamás helyére érkezik – két plusz egyéves szerződést írt alá az újra nagy terveket szövögető, az NB I közvetlen élmezőnyébe vágyó bakonyi klubbal.

Kapcsolódó cikk
Vissza az élmezőnybe
Fennállása legsikeresebb időszakára készül az 1. Futsal Club Veszprém új vezetőedzője, Fehér Zsolt irányításával. A Dunaferrtől érkező szakember nemcsak csapatot, közösséget is épít, ezért kizárólag azokra számít, akik számára a csapatérdek az első.

A negyvenkét esztendős Fehér Zsolt fiatal kora ellenére roppant tapasztalt szakembernek számít a honi mezőnyben. Futsalos múltja egészen 1997-ig nyúlik, játékosként ekkor ismerkedett meg a sportággal, már az NB I első országos kiírásában is szerepelt a Rubeola csapatában. Ahogy akkoriban szinte mindenki, a futsallal párhuzamosan nagypályán is játszott. Egészen 2008-ig futsalozott, amikor is az FTC játékosaként súlyos keresztszalag-szakadást szenvedett.

A zöld-fehérek előbb másod-, 2010-től pedig vezetőedzőként számítottak a szakértelmére. Az idény végén pedig bronzérmet szereztt a gárda az NB I-ben, ami azóta is a klub legnagyobb sikere. A 2011/2012-es évad elején a másodosztályú Dunakeszihez igazolt, amellyel sikerült feljutnia az élvonalba. A 2014/15-ös szezonban Győrben dolgozott másodedzőként a spanyol Jordi Illa Solé mellett. A leghosszabban pedig Dunaújvárosban tevékenykedett, ahol már 2013-ban vállalt feladatokat, a 2015/2016-os kiírástól pedig át is vette a gárda irányítását, amellyel ezüst- és bronzérmet szerzett az élvonalban. Edzősködése idején a Dunaferr a bajnokság meghatározó csapata lett.

Klubedzői munkája mellett 2013-tól 2018-ig dolgozott a magyar válogatottal is a spanyol Sito Rivera mellett, 2015-ben pedig átvette az U21-es válogatott irányítását.

A válogatott szerepvállalásom során nagyon sokat fejlődtem, rengeteget tanultam Sito Riverától. Az U21-es csapattal hét nemzetközi tornát tudtam nyerni, amit óriási sikernek tartok. Szintén büszke vagyok a ferencvárosi és a dunakeszi időszakomra is, noha a legnagyobb sikereket kétségkívül Dunaújvárosban értük el

– tekintett vissza eddigi pályafutására a szakember, aki a Dunaferr szakvezetőjeként az elmúlt években mindig rendre hatalmas csatákat vívott a veszprémiek ellen.

Igazi presztízsharc alakult ki a két gárda között.

Mindig kiélezett, felfokozott mérkőzéseket vívott egymás ellen a két alakulat. Többen is Veszprémből igazoltak Dunaújvárosba, nekik is plusz motivációt jelentettek a közös párharcok. Szenzációs meccseket vívtunk, úgy, hogy mindkét csapatban csak magyarok játszottak. Nagyon megfogott az a hangulat, ami a Veszprém hazai mérkőzésein tapasztalható. Edzőnek, játékosnak egyaránt ez is egy plusz motivációt jelent. A remek infrastruktúra mellett ez is szerepet játszott abban, hogy ide igazoltam. Mindemellett úgy éreztem, hogy hét év után rám fér a megújulás, és az újvárosi csapatnak is jót tehetnek majd az új impulzusok

– indokolta klubváltását a szakember.

Fehér Zsoltnak határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen Veszprémet szeretne látni a pályán a következő idényben. Mint fogalmazott, minden erejével azon dolgozik, hogy a lehető legjobban sikerüljön megerősíteni a gárda keretét. Elárulta, több korábbi játékosa is jelezte, szívesen dolgozna vele a bakonyi megyeszékhelyen.

Ha az elképzeléseinknek megfelelően tudunk erősíteni, nagyon komplex csapatot tudunk kialakítani, amely gyorsan vált védekezésből támadásba, illetve támadásból védekezésbe. Magyar szinten nagyon gyors csapatot szeretnék látni. A Veszprém az utóbbi időben kiválóan kontrázott, természetesen ezt is szeretném megőrizni. A legfontosabb azonban, hogy olyan csapatom legyen, amelyben a játékosok „meghalnak” egymásért. Olyan együttes, amely az első pillanattól kezdve út-vág, mint az ipari áram. Nem szeretnék leszegett fejű játékosokat látni, mert – ahogy mondani szoktam nekik – aki lehajtja a fejét, annak levágják. Azt akarom látni, hogy a fiúk a mérkőzés utolsó másodpercében is csúsznak-másznak. Ha éppen nem tudunk nyerni, a szurkolók akkor is büszkék legyenek a csapatukra.

A fentiekből is kiderülhet, hogy Fehér Zsolt a szenvedélyes edzők közé tartozik, amely miatt korábban többször is összetűzésbe került a játékvezetőkkel. Elmondása szerint e tekintetben mára már lehiggadt, de továbbra is fanatikusan áll a munkához, s ezt a szemléletet tanítványaira is szeretné átragasztani.

Korábban többször is kiállítottak a játékvezetők reklamálás miatt. Le kellett higgadnom, hiszen nem tehetem meg, hogy a csapatom elveszítsen. Sokat tanultam ezen a téren, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt két évben egyszem sem kaptam piros lapot. Ettől persze még fanatikusan állok a munkához, s ezt a játékosaimnak is át fogom átadni. Ha kell, akkor minden meccs után újraparkettáztatjuk a Március 15. utcai csarnokot, mert a fiúk fel fogják szántani.

Az 1. FCV új mestere szigorú szakember hírében áll.

Számára első a csapatérdek, s nem tolerálja azt, ha valaki az egyéni céljait a közösség érdeke elé helyezi.

Úgy vélem, hogy az edzői szakma hetven százalékban a pedagógiáról szól, húszban a szakmai tudásról, tízben pedig a szerencséről. Szigorú vagyok, abból az iskolából jöttem, amikor az ajtón kifelé és befelé is kopogni kellett. A tiszteletet meg kell adni egymásnak és az ellenfélnek is. Sok beszélgetés vár ránk a fiúkkal. Meg kell találnunk a közös hangot, s ha meglesz közöttünk a „kémia”, akkor biztosan sikeres időszak vár ránk. Ha Vincze Ottóval, Horváth Ferenccel, Fekete Róberttel vagy éppen Hosszú Ádámmal meg tudtam értetni magam, akkor itt is sikerülni fog. Mindig meghallgatom a másik fél véleményét is, s közösen találjuk meg a megoldást. Azonban, ha valaki véteni fog a közösségünk ellen, azt rövid időn beül el fogom távolítani. Még akkor is, ha az illető egyébként a legjobb játékosunk, s mindenki felkapja a fejét a hírre. A szorgos hangyák ugyanis sokszor többet érnek, mint egy vezérhangya

– fogalmazott a tréner, aki hamarosan városunkba költözik. Ezzel is jelezni kívánja, hogy a veszprémi (futsal)közeghez kíván tartozni.

Férfi futsal NB I alapszakasz, 2019/2020
M GY D V LG KG GK P
1. BERETTYÓÚJFALU 18 16 2 0 88 47 41 50
2. HALADÁS 18 15 1 2 87 32 55 46
3. NYÍRGYULAJ 18 9 2 7 59 54 5 29
4. FTC 18 8 2 8 68 64 4 26
5. ARAMIS 18 8 1 9 58 67 -9 25
6. DUNAFERR 18 7 4 7 54 50 4 25
7. DEAC 18 6 2 10 46 62 -16 20
8. 1. FC Veszprém 18 4 4 10 43 59 -16 16
9. RUBEOLA Csömör 18 3 3 12 36 63 -27 11
10. KECSKEMÉT 18 3 1 14 30 71 -41 10
Utolsó módosítás: 2020. február 17. 22:08
Férfi futsal NB I alsóház, 2019/2020
M GY D V LG KG GK P
1. DUNAFERR 1 0 1 0 3 3 0 7
2. 1. FC VESZPRÉM 2 1 0 1 4 7 -3 5
3. RUBeola csömör 2 1 1 0 8 4 4 5
4. DEAC 1 0 1 0 2 2 0 5
5. Kecskemét 2 0 1 1 4 5 -1 1
Utolsó módosítás: 2020. március 9. 21:15
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
futsal férfi futsal NBI alsóház, 2019/2020 2. 2020. március 9. 19:00 Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok Kecskemét 1. FC Veszprém 1-2
futsal férfi futsal NB I alsóház, 2019/2020 1. 2020. március 2. 18:30 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok 1. FC Veszprém Rubeola Csömör 2-6
futsal Magyar Kupa elődöntő 2020. február 22. 15:30 Szombathely, Aréna Savaria 1. FC Veszprém Haladás VSE 0-4
Zatkalik Dávid
Simon Dani

További cikkek

Két év alatt az NB I legjobb kapusa lett, ősztől a veszprémi várat védi
Két év alatt az NB I legjobb kapusa lett, ősztől a veszprémi várat védi
Ha kell, ezer fokon ég és a társakat is tüzeli, ha pedig úgy kívánja a helyzet, nyugalmat sugároz feléjük az élvonalbeli 1. Futsal Club Veszprém újonnan igazolt válogatott kapusa, Sásdi Bálint.
Kötődnek hozzá, akár az édesanyjukhoz
Kötődnek hozzá, akár az édesanyjukhoz
Az óvodások nemcsak a labdarúgást választják, hanem a személyt is, aki mellett biztonságban érezhetik magukat. Fontos számukra, hogy ki az, aki szeretettel bánik velük, aki mellett a pályán is otthonra lelnek – vélekedett a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola testnevelője, Varga Tünde, akit kiemelkedő egyesületi és intézményi tevékenységéért a Magyar Labdarúgó Szövetéség is díjazott.
Válogatott kapust igazolt az 1. FCV
Válogatott kapust igazolt az 1. FCV
A magyar futsalválogatott 29 éves alapembere, Sásdi Bálint a soron következő idénytől az élvonalbeli 1. Futsal Club Veszprém színeiben folytatja pályafutását. A kétszeres Magyar Kupa-győztes kapus Szombathelyről helyezi át székhelyét a királynék városába.
„Munka nélkül nincs eredmény”
„Munka nélkül nincs eredmény”
Fényes bajnoki éremben és újabb válogatottságban bízik az 1. Futsal Club Veszprém céltudatos és gólerős igazolása, Fridrich Dávid.
Megvan Frank Tamás új csapata
Megvan Frank Tamás új csapata
Az 1. Futsal Club Veszprém éléről egy év után távozó Frank Tamás a szintén NB I-es Dunaferrnél folytatja pályafutását.
2020. július 2. // Ottó névnap