2022. január 22.
//
Vince névnap

A 2021-es év 10+5 legemlékezetesebb veszprémi pillanata

2021. december 31. 4:00
Építkezések, útfelújítások, sportsikerek – így telt 2021 Veszprémben.

Tíz pontban foglaltuk össze az év legfontosabb veszprémi történéseit, amit a sportélet öt legemlékezetesebb mozzanatával egészítettünk ki.

1. Megkezdődött a szakipark kivitelezése

A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével. Az alapkövet tavasszal tették le, nyárra már az épület váza is állt.

Kapcsolódó cikk
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.

2. Megújult az északi iparterület úthálózata

Befejeződött a leendő aranyosvölgyi hídra vezető új út első, Pápai út és Kistó utca közötti szakaszának kivitelezése, ezzel egyidőben pedig felújították a Pápai utat is, így jelentős útfejlesztés valósult meg a város északi részében.

Kapcsolódó cikk
Lezárult egy fontos útfejlesztés, felkészülnek a belterületi utak
Az utolsó útszakasz is elkészült az északi iparterületen, így lezárult a Pápai út, valamint a környék közlekedésfejlesztésének ezen része. A munkák azonban nem állnak meg, hamarosan az új völgyhíd terjeszkedik a város. A mostani projektet hivatalosan péntek délelőtt adták át a városvezetők.

3. Megkezdődtek a belterületi útfelújítások

Alig készült el az északi iparterület útfejlesztése, máris újabb, összesen több mint ötmilliárd forint értékű útfelújítást jelentettek be. A munkálatok a Festő utcában már el is kezdődtek, legnagyobbrészt azonban a 2022-es évben zajlanak majd összesen 30 különböző útszakaszon.

Kapcsolódó cikk
Jövő héten elindul Veszprém legnagyobb belterületi útfejlesztési programja
Jövő héten elindul az a nagyszabású útfelújítási program, amelynek keretében több, mint 30 belterületi út újul meg Veszprémben. Elsőként a Festő utcában kezdik meg a munkát, ahol az építkezést megelőzően Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a többi útszakasz helyzetéről és a munkák tervezett ütemezéséről is szó esett.

4. Belül is megújult a Csermák Antal Zeneiskola

Néhány évvel a zeneiskola külső felújítása után az épület belseje is jelentősen átalakult.

Kapcsolódó cikk
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.

5. Közösségi tervezés a Haszkovón

A város legnagyobb lakótelepén széleskörű felmérést készítettek a lakossági igényekről, ezek a visszajelzések szolgálnak majd a városrészben megvalósuló fejlesztések alapjául.

Kapcsolódó cikk
Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin.

6. Őslények egy elfeledett alagútban

Kevesen ismerték csak a Sintér-domb alatt megbúvó alagutat, amire aztán egy különleges projekt hívta fel a figyelmet: a földtörténeti múlt rég kihalt lényei elevenednek meg falfestésként az alagútban.

Kapcsolódó cikk
Már a buszmegállóban a veszprémi őstenger élővilágát bemutató alagútba csalogatnak
Veszprém legújabb turisztikai attrakciójára, a Sintér-árokban húzódó alagút óriás falfestményére már buszmegálló is felhívja a figyelmet.

7. Megnyílt az uszoda

Az elmúlt évek leginkább várt projektje volt az új veszprémi sportuszoda, amelyet idén nyáron végre átadtak a közönségnek.

Kapcsolódó cikk
Megnyílt a veszprémi sportuszoda
Elkészült és megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is az új veszprémi sportuszoda. Az ünnepélyes átadót hétfő délelőtt tartották, ahol bejelentették, hogy az előttünk álló hétvégén a környékbeli lakosok kedvezményesen használhatják a létesítményt, valamint a szeptembertől induló Úszó Nemzet Program részletei is kiderültek.

8. Elkezdődött az Erzsébet liget, a Kálvária-domb és a gyerekkórház felújítása

Zöld város néven indult el az a projekt, ami során a Megyeház tértől a Hóvirág utcáig teljesen megújítják a parkot, egybenyitják az Erzsébet ligetet az egyetemi kampusszal és felújítják az évtizedek óta elhagyatottan pusztuló egykori gyerekkórházat.

Kapcsolódó cikk
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
A Zöld város projekt lényege, hogy megszűnik a fizikai korlát az egyetem alsó kampusza és az Erzsébet-liget között, egy egybefüggő zöldövezet jön létre, a parkolóhelyek száma a kétszeresére nő, viszont eltűnnek a föld alatt, a Kálvária-domb pedig új szabadidős lehetőségeket kínál majd. Új kávézóval, játszótérrel, okospadokkal is találkozhatnak majd a veszprémiek hamarosan. A munkák a jövő héten indulnak.

9. Két csomópontot is átadtak az épülő déli elkerülőn

Nyáron az Almádi úti, év végén a Budapest úti új csomópontot adták át a forgalomnak a nyolcas út megújuló déli elkerülő szakaszán. Így a jelenlegi projektben átépítendő csomópontok közül már csak a Füredi útinak kell elkészülnie.

Kapcsolódó cikk
Elkészült a 8-as főút Litér-Veszprém közti útszakasza
Az autósok december 21. délutánjától használhatják a főút kétszer kétsávosra bővített útszakaszát.

10. Megérkeztek az új buszok

Január elsejétől teljesen új flotta szállítja az utasokat Veszprémben, a V-Busz néhány buszt már decemberben csatasorba állított. A megújulás jegyében januárban ingyenesen lesznek használhatók a helyi járatok.

Kapcsolódó cikk
Megérkeztek Veszprém új buszai
Csütörtök délután begördült Veszprémbe a V-Busz flottájának 10 vadonatúj autóbusza. A buszok hétfőtől már foraglomba is állnak, miközben év végéig megérkezik az összes jármű, így a teljes buszpark megújul. Porga Gyula polgármester bejelentette, januártól egy hónapon át ingyenes lesz a közösségi közlekedés Veszprémben.

+1. Négy veszprémi is kijutott a tokiói olimpiára

Két veszprémi egyesület négy sportolója kvalifikálta magát a július 23-án kezdődött tokiói nyári olimpiára.

Kapcsolódó cikk
Ekkor szoríthatunk a veszprémi olimpikonokért
Két veszprémi egyesület négy sportolója kvalifikálta magát a július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpiára – íme a veszprémi olimpikonok programja.

+2. Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett

Az olimpiai emlékeket még szebbé teszi, hogy a négy veszprémi induló közül Rasovszky Kristóf ezüstéremmel térhetett haza.

Kapcsolódó cikk
Rasovszky Kristóf ezüstérmes nyíltvízi úszásban!
A veszprémi Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban a tokiói olimpia csütörtöki napjának nyitányán.

+3. A Telekom Veszprém megverte a Barcelonát

A Telekom Veszprém kézilabdacsapata az első másodperctől az utolsóig nagyszerű teljesítményt nyújtva 29-28-ra felülmúlta a címvédő spanyol Barca csapatát a Bajnokok Ligája csoportkörének hazai rangadóján.

Kapcsolódó cikk
Zúgott az „Építők”, kikapott a címvédő!
A Telekom Veszprém kézilabdacsapata az első másodperctől az utolsóig nagyszerű teljesítményt nyújtva 29-28-ra felülmúlta a címvédő spanyol Barca csapatát a Bajnokok Ligája csoportkörének hétközi hazai rangadóján.

+4. A Magyar Kupában a csúcsra jutottak a veszprémi futsalosok

Tízéves fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Balaton Bútor FC Veszprém, amely a futsal Magyar Kupa vasárnap esti budapesti fináléjában hosszabbítás után 7-4-re verte a top favorit Berettyóújfalu együttesét.

Kapcsolódó cikk
Hosszabbítás után Magyar Kupa-győztes a Veszprém!
Tízéves fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Balaton Bútor FC Veszprém, amely a futsal Magyar Kupa vasárnap esti budapesti fináléjában hosszabbítás után 7-4-re verte a top favorit Berettyóújfalu együttesét.

+5. Veszprémi győztes a Kékszalagon

A tavaly is győztes, Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán

Kapcsolódó cikk
Veszprémi siker a Kékszalagon: a Vándor Róbert kormányozta RSM nyert
A tavaly is győztes, Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán csütörtök este.
vehir.hu

További cikkek

Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Pontosan egy év múlva startol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Veszprémben.
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Ismét egy környékbeli étterem mutathatja meg, hogy mitől olyan különleges a Bakony és Balaton-régió gasztronómiája a soron következő Óváros piacon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében felélesztett piacon ezúttal a balatonfüredi Mór 24 tapas- és borbár gondoskodik a gasztronómiai kínálatról. Az előttünk álló piacnap részleteiről az egyik ötletgazdát, Mészáros Zoltánt, valamint a Mór 24 vezetőit kérdeztük.