Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A 2021-es év 10+5 legemlékezetesebb veszprémi pillanata

2021. december 31. 4:00
Építkezések, útfelújítások, sportsikerek – így telt 2021 Veszprémben.

Tíz pontban foglaltuk össze az év legfontosabb veszprémi történéseit, amit a sportélet öt legemlékezetesebb mozzanatával egészítettünk ki.

1. Megkezdődött a szakipark kivitelezése

A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével. Az alapkövet tavasszal tették le, nyárra már az épület váza is állt.

Kapcsolódó cikk
Letették a Veszprémi Iparos Park alapkövét
A mintaprojektnek is beillő közel 9 milliárd forintos beruházással a szakképzésben tanuló fiatal generációk XXI. századi ipari körülmények között tanulhatnak helyi vállalkozók közreműködésével.

2. Megújult az északi iparterület úthálózata

Befejeződött a leendő aranyosvölgyi hídra vezető új út első, Pápai út és Kistó utca közötti szakaszának kivitelezése, ezzel egyidőben pedig felújították a Pápai utat is, így jelentős útfejlesztés valósult meg a város északi részében.

Kapcsolódó cikk
Lezárult egy fontos útfejlesztés, felkészülnek a belterületi utak
Az utolsó útszakasz is elkészült az északi iparterületen, így lezárult a Pápai út, valamint a környék közlekedésfejlesztésének ezen része. A munkák azonban nem állnak meg, hamarosan az új völgyhíd terjeszkedik a város. A mostani projektet hivatalosan péntek délelőtt adták át a városvezetők.

3. Megkezdődtek a belterületi útfelújítások

Alig készült el az északi iparterület útfejlesztése, máris újabb, összesen több mint ötmilliárd forint értékű útfelújítást jelentettek be. A munkálatok a Festő utcában már el is kezdődtek, legnagyobbrészt azonban a 2022-es évben zajlanak majd összesen 30 különböző útszakaszon.

Kapcsolódó cikk
Jövő héten elindul Veszprém legnagyobb belterületi útfejlesztési programja
Jövő héten elindul az a nagyszabású útfelújítási program, amelynek keretében több, mint 30 belterületi út újul meg Veszprémben. Elsőként a Festő utcában kezdik meg a munkát, ahol az építkezést megelőzően Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a többi útszakasz helyzetéről és a munkák tervezett ütemezéséről is szó esett.

4. Belül is megújult a Csermák Antal Zeneiskola

Néhány évvel a zeneiskola külső felújítása után az épület belseje is jelentősen átalakult.

Kapcsolódó cikk
Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola
A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.

5. Közösségi tervezés a Haszkovón

A város legnagyobb lakótelepén széleskörű felmérést készítettek a lakossági igényekről, ezek a visszajelzések szolgálnak majd a városrészben megvalósuló fejlesztések alapjául.

Kapcsolódó cikk
Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai
Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin.

6. Őslények egy elfeledett alagútban

Kevesen ismerték csak a Sintér-domb alatt megbúvó alagutat, amire aztán egy különleges projekt hívta fel a figyelmet: a földtörténeti múlt rég kihalt lényei elevenednek meg falfestésként az alagútban.

Kapcsolódó cikk
Már a buszmegállóban a veszprémi őstenger élővilágát bemutató alagútba csalogatnak
Veszprém legújabb turisztikai attrakciójára, a Sintér-árokban húzódó alagút óriás falfestményére már buszmegálló is felhívja a figyelmet.

7. Megnyílt az uszoda

Az elmúlt évek leginkább várt projektje volt az új veszprémi sportuszoda, amelyet idén nyáron végre átadtak a közönségnek.

Kapcsolódó cikk
Megnyílt a veszprémi sportuszoda
Elkészült és megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is az új veszprémi sportuszoda. Az ünnepélyes átadót hétfő délelőtt tartották, ahol bejelentették, hogy az előttünk álló hétvégén a környékbeli lakosok kedvezményesen használhatják a létesítményt, valamint a szeptembertől induló Úszó Nemzet Program részletei is kiderültek.

8. Elkezdődött az Erzsébet liget, a Kálvária-domb és a gyerekkórház felújítása

Zöld város néven indult el az a projekt, ami során a Megyeház tértől a Hóvirág utcáig teljesen megújítják a parkot, egybenyitják az Erzsébet ligetet az egyetemi kampusszal és felújítják az évtizedek óta elhagyatottan pusztuló egykori gyerekkórházat.

Kapcsolódó cikk
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
A Zöld város projekt lényege, hogy megszűnik a fizikai korlát az egyetem alsó kampusza és az Erzsébet-liget között, egy egybefüggő zöldövezet jön létre, a parkolóhelyek száma a kétszeresére nő, viszont eltűnnek a föld alatt, a Kálvária-domb pedig új szabadidős lehetőségeket kínál majd. Új kávézóval, játszótérrel, okospadokkal is találkozhatnak majd a veszprémiek hamarosan. A munkák a jövő héten indulnak.

9. Két csomópontot is átadtak az épülő déli elkerülőn

Nyáron az Almádi úti, év végén a Budapest úti új csomópontot adták át a forgalomnak a nyolcas út megújuló déli elkerülő szakaszán. Így a jelenlegi projektben átépítendő csomópontok közül már csak a Füredi útinak kell elkészülnie.

Kapcsolódó cikk
Elkészült a 8-as főút Litér-Veszprém közti útszakasza
Az autósok december 21. délutánjától használhatják a főút kétszer kétsávosra bővített útszakaszát.

10. Megérkeztek az új buszok

Január elsejétől teljesen új flotta szállítja az utasokat Veszprémben, a V-Busz néhány buszt már decemberben csatasorba állított. A megújulás jegyében januárban ingyenesen lesznek használhatók a helyi járatok.

Kapcsolódó cikk
Megérkeztek Veszprém új buszai
Csütörtök délután begördült Veszprémbe a V-Busz flottájának 10 vadonatúj autóbusza. A buszok hétfőtől már foraglomba is állnak, miközben év végéig megérkezik az összes jármű, így a teljes buszpark megújul. Porga Gyula polgármester bejelentette, januártól egy hónapon át ingyenes lesz a közösségi közlekedés Veszprémben.

+1. Négy veszprémi is kijutott a tokiói olimpiára

Két veszprémi egyesület négy sportolója kvalifikálta magát a július 23-án kezdődött tokiói nyári olimpiára.

Kapcsolódó cikk
Ekkor szoríthatunk a veszprémi olimpikonokért
Két veszprémi egyesület négy sportolója kvalifikálta magát a július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpiára – íme a veszprémi olimpikonok programja.

+2. Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett

Az olimpiai emlékeket még szebbé teszi, hogy a négy veszprémi induló közül Rasovszky Kristóf ezüstéremmel térhetett haza.

Kapcsolódó cikk
Rasovszky Kristóf ezüstérmes nyíltvízi úszásban!
A veszprémi Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban a tokiói olimpia csütörtöki napjának nyitányán.

+3. A Telekom Veszprém megverte a Barcelonát

A Telekom Veszprém kézilabdacsapata az első másodperctől az utolsóig nagyszerű teljesítményt nyújtva 29-28-ra felülmúlta a címvédő spanyol Barca csapatát a Bajnokok Ligája csoportkörének hazai rangadóján.

Kapcsolódó cikk
Zúgott az „Építők”, kikapott a címvédő!
A Telekom Veszprém kézilabdacsapata az első másodperctől az utolsóig nagyszerű teljesítményt nyújtva 29-28-ra felülmúlta a címvédő spanyol Barca csapatát a Bajnokok Ligája csoportkörének hétközi hazai rangadóján.

+4. A Magyar Kupában a csúcsra jutottak a veszprémi futsalosok

Tízéves fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Balaton Bútor FC Veszprém, amely a futsal Magyar Kupa vasárnap esti budapesti fináléjában hosszabbítás után 7-4-re verte a top favorit Berettyóújfalu együttesét.

Kapcsolódó cikk
Hosszabbítás után Magyar Kupa-győztes a Veszprém!
Tízéves fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Balaton Bútor FC Veszprém, amely a futsal Magyar Kupa vasárnap esti budapesti fináléjában hosszabbítás után 7-4-re verte a top favorit Berettyóújfalu együttesét.

+5. Veszprémi győztes a Kékszalagon

A tavaly is győztes, Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán

Kapcsolódó cikk
Veszprémi siker a Kékszalagon: a Vándor Róbert kormányozta RSM nyert
A tavaly is győztes, Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán csütörtök este.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.